Ege Postası
Geri

Büyükşehir'de grev çanları

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şirketlerden ESHOT, İZSU, İZBELKOM ve İZULAŞ’ta 6 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine greve hazırlanan Belediye-İş Sendikası’ndan sürece dair kritik açıklamalar geldi. İzmirlileri mağdur etmek istemediklerinin altını çizen sendika, Başkan Kocaoğlu’na “Adaletli ol” çağrısında bulunarak sürecin masa başında tamamlanmasını istediklerini söyledi.
Büyükşehir'de grev çanları
Haberler / İzmir
13 Haziran 2014 Cuma 11:41
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şirketlerden İZULAŞ, İZBELKOM, İZBETON ve ESHOT ile İZSU’da çalışan 6 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlandı. Arabulucu döneminden de anlaşma çıkmaması üzerine harekete geçen işçilerin örgütlü bulunduğu Belediye-iş Sendikası, grev  kararını askıya çıkarmaya hazırlanırken, sendikanın 2 No'lu Şube Başkanı Ahmet Mutoğlu, gelişmeleri değerlendirmek üzere bir basın toplantısı düzenledi. Büyükşehir Belediyesi ile masa başında anlaşmak istediklerini belirten Mutoğlu, çabaları sonuç vermediği takdirde iş bırakma eylemleri ve grev gibi seçenekleri gözden geçireceklerini kaydederek, eşit işe eşit ücret ve sosyal adalet için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na çağrıda bulundu.

“İZMİR’E YAKIŞACAK İMZAYI BEKLİYORUZ”
Sendika yönetimi ile birlikte düzenlediği toplantıda 6 bin işçiyi ilgilendiren kritik süreçle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Belediye-İş 2 No’lu Şube Başkanı Ahmet Mutoğlu, “Kanunun belirlediği sürelerin sonuna geldik. Artık sözün gücünü kaybettiği aşamadayız. Sendikamız her zaman en iyi sözleşmenin masa başında biten sözleşme olduğunu savunmuştur. İşçilerimizin bugün bu kentte otobüste, suda, kanalda, mezarlıkta, itfaiyede alın teri vardır. İşçilerimiz huzursuzdur. İşçilerimiz, toplu iş sözleşmesi ne zaman imzalanacak, grev hakkımız ve taleplerimiz “Yüksek Hakem Kurulu’na gidecek mi” kaygısı içinde. Biz daha huzurlu ve daha verimli üretip, çalışmalarımızla İzmir halkına daha iyi hizmet vermek istiyoruz. Ancak, günümüz koşullarında hayat pahalılığından bunalan emekçilerimizin daha iyi hizmet vermesi beklenemez. Çağdaş İzmir böyle bir belirsizliği hak etmiyor. Daha iyi bir İzmir için taşın altına elimizi koymaya hazırız. Sayın Kocaoğlu’ndan talebimiz açık ve nettir. İzmir’in ilçelerinde toplu iş sözleşmeleri masa başında bitirildi. Emek ve emekçiden yana bir başkan olduğunuzu bir kez daha gösterin ve bu toplu sözleşmeleri masa başında bitirelim. Atacağınız bu imza İzmir’in geleceğine, başarısına atılacak bir imzadır” diye konuştu.


 
EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET İSTEDİLER
Görüşmelerin tıkanmasına yol açan sebepleri ve taleplerini de basın aracılığı ile yineleyen Belediye-İş Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Mutoğlu, “Sosyal hakları ve ücretler bakımından eksik koşullarda olan arkadaşlarımız var. Ücretlerde yüzde  40 ücret, sosyal haklarda  da yüzde 50 az alan arkadaşlarımız var. Biz sosyal hakların eşitlenmesini ve hak edişlerin eşitlenmesini, yani eşit işe eşit ücret verilmesini istiyoruz. Mevcut durum çalışma barışını zedeleyen bir olay. Bunun düzeltilmesini istiyoruz. Tatil ücretlerinin düzeltilmesini istiyoruz. Ücretlerde anlaşma sağlanamadı. Belediyeden taleplerimizle ilgili hiçbir ücret teklifi gelmedi. İlçe belediyelerinde toplu iş sözleşmeleri bitti. İlçelerdeki ücretler ve alınan zamlar bellidir. Biz bu ilçelerdeki ücretleri istiyoruz. Aziz Kocaoğlu bu kentin büyükşehir belediye başkanı. İlçe belediyelerinde bu ücretler verilebiliyorsa, büyükşehir de bu imkanları sunabilir. Hatta Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan işçi arkadaşlarımızın sorumluluğu daha fazla, şartlar daha zor” dedi.
 
“BİZ KİMSENİN KASASINA TALİP DEĞİLİZ”
Mutoğlu, sözlerinin devamında işçinin alın terinin karşılığında hak ettiği ücretin verilmesini istediklerini kaydederek, “Bu kentin suyunda, arıtmasında, ulaşımında biz varız. Her alanda yer alıyoruz. İnsanca yaşamak bizim hakkımız. Biz kimsenden hak etmediğimiz bir şey istemiyoruz. Biz geçim endeksini istiyoruz. Biz kimsenin kasasına talip değiliz. İnsanca yaşayabileceğimiz ücretler istiyoruz. İzmir’e yakışan ücretler istiyoruz. Biz ilçelerin üstünde ücret istemiyoruz, ilçeler ile benzer koşullar istiyoruz” diye konuştu.
 
“İZMİR’İ MAĞDUR ETMEK İSTEMİYORUZ”
Geçtiğimiz yıl DİSK ile Büyükşehir Belediyesi arasında devam eden toplu iş sözleşmesi sürecinde YHK’ya giden sözleşmeleri de hatırlatan Mutıoğlu sözlerinin devamında Büyükşehir Belediyesi yönetimine şu sözlerle seslendi: “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve bürokratlarının YHK gibi 12 Eylül faşist anlayışın ürünü bir kuruma göndermesini etik bulmuyoruz. Yasal mevzuat nedeniyle İZSU, ESHOT, gibi grev hakkımız olmasa bile burada YHK süreci başlamış durumda. Sendikamızın ilerleyen süreçte birtakım etkinlikleri olacaktır. Ne sendikamız ne de emekçiler YHK’yı hak etmemektedir. Eğer belediye sendika ve çalışanları toplu iş sözleşmesi sürecinde zor durumda bıraksa da İzmir’de çeşitli eylem kararları alacağız. Bunu adı grev olur, iş bırakma olur. Onu süreç belirleyecek. İzmir’e ve İzmir halkına hizmet etmek istiyoruz. Biz İzmir halkını cezalandırmak istemiyoruz. Tüm iyi niyetimizle barış içerisinde masa başında sözleşmelerin bitirilmesinden yanayız.”
 
KOCAOĞLU VE BÜROKRATLARA “YHK” ÇAĞRISI
2011 yılında başlayan Büyükşehir Davası kapsamında Başkan Kocaoğlu’nun sıkça dile getirdiği sloganı olan “Adalet istiyoruz” sözlerini hatırlatan Mutoğlu, “Biz çalışanlar olarak adalet istiyoruz, eşitlik istiyoruz” dedi ve şöyle devam etti: “Türkiye’nin bu kadar bunalımlı bir döneminde illa greve çıkalım, vatandaşı mağdur eldim istemiyoruz. Biz toplu iş sözleşmesinin demokratik kurallar çerçevesinde tamamlanarak masa başında imzalanmasını istiyoruz. Ancak biz her türlü çabayı göstermemize rağmen görüşmeler tıkandı. Önünü açmak için her türlü çabayı gösterdik. Belediye başkanı tarafından yetkilendirilen bürokratların da bu süreçte gayret sarf etmesi lazım. Belediye başkanın en son devreye gireceği yer ücretlerin konuşulacağı noktadır. Daha o noktaya gelemedik. Bir çok bürokrat elini taşın altına koymak yerine, işin kolayına kaçarak son sözü Kocaoğlu söyleyecek” diyor. O yüzden altyapıyı hazırlamak zorundalar. Taşın altına ellerini sokmuyorlar. Başkan’ı YHK’ya teşvik etmek demokrasi ve insan haklarına, işçi sınıfına yapılabilecek en büyük haksızlıktır. Biz emek cephesi  olarak YHK’nın kapatılmasını istiyoruz. Yüzü emeğe dönük, gücünü emekçiden alan bir siyasi anlayışa sahip Kocaoğlu’nun YHK’yı tercih etmesini istemiyoruz.”
 
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK, HANGİ İŞYERLERİ GREV KAPSAMINDA'
10 Şubat'ta başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlanması üzerine arabulucu döneminden de anlaşma çıkmayan toplu iş sözleşmelerinde, sendika belediye yönetimi ile anlaşma sağlayamadığı takdirde önümüzdeki günlerde grev eylem kararını askıya çıkartacak. Kararın belediyeye iletilmesi ile birlikte masa başında anlaşma sağlanmazsa, sendikalı ve iş yeri grev yasağı kapsamında olmayan işçiler 60 gün içerisinde iş bırakma yani grev hakkını kullanacak. Diğer yandan belediye, geçtiğimiz yıl olduğu gibi masa başında anlaşma sağlanamadığını ileri sürerek, sözleşmelerin Yüksek Hakem Kurulu tarafından bağıtlanması talebi ile Ankara’daki kurula başvuru yaptığı takdirde, iki tarafından da söz hakkı ortadan kalkacak ve toplu sözleşmeler hakkında son sözü YHK söyleyecek. Grev yasağı kapsamında olmayan kanal, su ve arıtma hizmetlerinin bir bölümüne bakan İZBELKOM şirketi, asfalt, yol bakım onarım hizmetlerine bakan İZBETON şirketlerinde çalışan yaklaşık 2 bin işçinin greve çıkma hakları bulunuyor. Grev yasağı kapsamında olan İZSU ve ulaşım hizmetlerini yürüten İZULAŞ ile ESHOT gibi belediyenin temel görevlerini yerine getiren müdürlükler ise yasa gereği greve çıkamıyor. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası