Ege Postası
Geri

Büyükşehir'de gündem Soyer'e açılan soruşturmalar: 'Tarihi çanı hiç görmedim'

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı olağan meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hakkında açılan soruşturmalar gündeme geldi. Başkan Soyer açıklamasında, " 14 yıl önce Seferihisar Belediyesi'nde göreve başladığımda yeni belediye binası vardı. Ben öyle bir çan görmedim ve kimseye hediye etmediğim. Hiç bilmediğim bir konuda bir soruşturma başlatılmış. Ben İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak cevap vereceğim. Türkiye Cumhuriyeti Devleti İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği gibi saygın bir kurum dedikodu üzerinden bir soruşturma başlatıyor" ifadelerine yer verdi.
Büyükşehir'de gündem Soyer'e açılan soruşturmalar: 'Tarihi çanı hiç görmedim'
Haberler / Yerel Politika
22 Kasım 2023 Çarşamba 19:09
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısının beşinci oturumu Başkan Tunç Soyer idaresinde gerçekleştirildi. 

METRO ARIZASI MECLİS GÜNDEMİNDE 

Gündem dışı söz alan AK Partili Meclis Üyesi Çile Özkul ise İzmir Metro'da yaşanan aksamaları gündeme getirdi. Özkul açıklamasında, "Toplantıya geç girdim. Kemalpaşa'dan yola çıktım ve metronun hızlı geldiğini düşündüm.İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal medya hesaplarında seferlerin düzeltildiği yazıyordu ama düzeltilen bir şey yok. 1.5 saattir yoldayım. Biz bu şehrin ulaşım ağını hala düzeltemiyorsak sizin mutfaktan diğer odalara geçtiğiniz çalışmanızın sahadaki durumu vahim. Belediyenin bir çok çalışmasına katılan biri olarka gördüm ki gerçekte uygulanamıyor" dedi. 

SOYER'DEN YANIT 

Başkan Tunç Soyer ise eleştiriye, "Bu dünyanın her yerinde olur. New York metrosunda da yaşayabilirsiniz. Önemli olan rutinde akışın düzenli olarak devam etmesidir. Şu anda İzmir tarihinde ilk defa 3 raylı sistem hattı inşaatı devam ediyor. Buca Metrosu'nda ay sonunda tüneller kazılacak. Narlıdere Metrosu 7 Şubat'ta Çiğli tramvayı 14 Şıbat'ta açılıyor. Bunlar büyük yatırımlar. Çiğli Tramvayı 183 milyon Avro, Narlıdere Metrosu 287 milyon avro, Buca Metrosu 765 milyon avro. Bunların tamamı İzBB'nin bütçesi ve finansman imkanlarıyla yapılan yatırımlardır" ifadeleriyle yanıt verdi. 

"NUTUK OKUSUNLAR"

Nutuk’un ilk satırlarını okuyarak sözlerine başlayan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, "Atatürk’ün sözlerini ve Nutuk’un çok bilen şehirde yaşıyoruz. Çünkü bu şehrin insanları için hangi partiye oy verirse versinler Atatürk ortak bir değerdir. 9 Eylül 2022 tarihinde İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yıldönümü nedeniyle Kordon’daki muhteşem bir araya gelişte bir konuşma yaptınız. Konuşmanızda ‘100 yıl önceydi bu toprakları yönetenler, gaflet, delalet ve hatta hıyanet içindeydiler. Gençleri, kadınları, çocukları ve geleceği hiç düşünmediler. Sadece ve sadece saraylarındaki saltanatı korumak için bütün bir milleti ateşe attılar. İnsanlık onurumuzu, bağımsızlık tutuklumuzu ve yaşam hakkımızı ayaklar altına altılar ve teslim oldular. Şimdi öğreniyoruz ki bir yıl önce yaptığınız konuşma nedeniyle halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve halkı kin ve kişinin hatırasına hakaret suçlarından hakkınızda soruşturma açılmış. Bu soruşturma açık bir akıl tutulmasıdır. Bu soruşturma sizin sözlerinize değil Atatürk’ün sözlerine açılmıştır. Bu soruşturmaya izin veren makamdakiler Atatürk ve silah arkadaşlarının kurduğu cumhuriyetin kendilerine sağladıkları makamlarda bu imzayı atmışlardır. Tartışılan Atatürk’ün çizdiği yoldur. Siz Atatürk’ün çizdiği bu yolu CHP’nin mensubu olarak takip ediyorsunuz. Bu soruşturma bir şey ifade etmeyecek. Bu soruşturmaya izin verenler, soruşturmanın hukuken bir anlam ifade etmediğini biliyorlar. Üzüntümüz şudur; Atatürk gibi herkesin ortak değeri olan kişinin sözlerini tekrar ettiğiniz için İzBB Başkanına soruşturma açılması üzüntümüzdür. Ve bu sözlerini tekrar edilmesinde suç unsuru bulanların Nutuk’u okumalarını tavsiye ediyorum" ifadelerine yer verdi. 

"ÇOK KIRGINIM"

İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan soruşturmaya ilişkin konuşma yapan Başkan Soyer ise, "Ben de çok kırgınım ve üzgünüm. Üzülmemek mümkün değil. O büyük coşkuyu beraber yaşadık. Türkiye'ye dalga dalga yayılan bir umut oldu. Arkasından böyle bir soruşturma açılması çok üzücü. Ben inanıyorum Türkiye bu tabloyu okuyacak ve değerlendirecek. Diliyorum ki herhangi bir şekilde bir ceza ile sonuçlanmayacak. Tarih boyunca benzer girişimler oldu ama hak yerini bulur" dedi. 

"DEDİKODU ÜZERİNDEN SORUŞTURMA"

Seferihisar Belediye Başkanlığı döneminde Tarihi Rum Çanını Yunan Konsolosluğu'na hediye ettiği iddiasıyla hakkında bir soruşturma daha açıldığını duyuran Başkan Soyer, "Bugün bir başka soruşturma açıldı. Birileri tüm düğmelere aynı anda basıyor. Mülkiye müfettişliği soruşturmasında şöyle diyor; Seferihisar Belediye Başkanlığı yaptığınız dönemde İtfaiye birimince alarm çanı olarak kullanılan Tarihi Rum Kilisesi'ne ait çanın başkanlık makamının önünde sergilendiği ve tarihi eser niteliğinde olduğu iddia edilen bu çanın Yunan Konsolosluğu'na verildiği iddia edilmektedir diyor ve benden belge istiyor. 14 yıl önce Seferihisar Belediyesi'nde göreve başladığımda yeni belediye binası vardı. Ben öyle bir çan görmedim ve kimseye hediye etmediğim. Hiç bilmediğim bir konuda bir soruşturma başlatılmış. Ben İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak cevap vereceğim. Türkiye Cumhuriyeti Devleti İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği gibi saygın bir kurum dedikodu üzerinden bir soruşturma başlatıyor" ifadelerine yer verdi. 

ADIYAMAN’A DEPREM MEZARLIĞI YARDIMI

407 yurttaşın hayatını kaybettiği Adıyaman’a ‘Deprem Şehitleri Mezarlığı’ için destek oy birliği ile kabul edildi. İlgili madde şu şekilde:
Adıyaman Gölbaşı Belediye Başkanlığının talebi doğrultusunda; 407 vatandaşın hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler nedeniyle yapılan ‘Deprem Şehitleri Mezarlığı”nın eksiklerinin tamamlanabilmesi için önerge ekinde bulunan İhtiyaç Malzeme Listesinin Belediyemizce karşılanmasının oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe – Deprem ve Afet Komisyonları Raporu. 

5 İLÇENİN BÜTÇESİNE OYBİRLİĞİ 

Oturumda, Narlıdere Belediyesi, Çeşme Belediyesi, Balçova Belediyesi, Foça Belediyesi, Güzelbahçe Belediyesi ve Karaburun Belediyesi’nin bütçeleri oy birliği ile geçti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası