Ege Postası
Geri

Büyükşehir'de gündem kıyı tasarımı: CHP ve AK Parti karşı karşıya

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı 1’inci olağan meclis toplantısında İzmir’in prestij projelerinden biri olan ve denizle kenti barıştırmayı amaçlayan Kıyı Tasarım projesi görücüye çıktı. Tüm detayları ile birlikte görsel bir sunum eşliğinde meclis üyelerine aktarılan proje CHP’li meclis üyelerinden tam not alırken, AK Partili üyeler ise projenin eksikleri olduğunu belirterek eleştiri ile karşılık verdi.
Büyükşehir'de gündem kıyı tasarımı: CHP ve AK Parti karşı karşıya
Haberler / Yerel Yönetimler
12 Ağustos 2013 Pazartesi 23:26
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
 ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yönetiminde toplanan belediye meclisinde gündem Kıyı Tasarım Projesi’ydi. Meclis üyelerinin talebi doğrultusunda “İzmirlilerin Denizle İlişkisini Güçlendirme Projesi” olarak da bilinen tasarım detayları ile anlatılırken, bir yıllık süreçte hazırlanan projenin tüm aşamaları ve ilerleyişi hakkında bilgiler sunuldu.

“İZİNLER GELDİKTEN SONRA HIZ KAZANACAK”

Meclis açılışında yapılan sunumun ardından proje ile ilgili soruları cevaplayan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, projenin kıyı ile ilgili bir düzenleme olduğunun altını çizerek, yüzülebilir körfez ve büyük körfez hedefleri hakkında da kısa bir konuşma yaptı. CHP Grubu ve AK Parti grubu arasında yaşanan tartışmalı konulardan birisi haline gelen proje hakkında son olarak gerekli çalışmaların sürdüğünü de belirten Kocaoğlu, gerekli izinlerin çıkması ile birlikte projenin hız kazanarak süratle hayata geçirileceğinin de altını çizdi.


ÇAKAR’DAN YAT LİMANLARI ELEŞTİRİSİ

Sunumun ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Kenan Çakar şunları kaydetti, “İzmir’in kıyısından daha çok faydalanmak tabii ki de güzel bir proje. Umarız hayata geçmesi de, projelerin hazırlanması kadar hızlı olur. Ancak, burada yat limanları ile ilgili bir şey göremedik. Bu kent sadece yerel yönetimlerin hazırladığı projelerle ayakta durmuyor. Merkezi hükümetin de yat limanları ile ilgili projeleri var. Bayraklı Marina, Karşıyaka Marina gibi. Bunları da dikkate alarak, hep birlikte kenti daha güzel hale getirelim. Katkı olsun diye söylüyorum. 2006-2007 planlarında da iskeleler vardı. O iskelelerin de bu proje içerisinde görünmesi uygun olur. Yapılan iyi bir çalışmadır. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz.” AK Parti’li Çakar’ın ardından söz alan Başkan Kocaoğlu ise, “Yat limanları konusunda projeyi hazırlayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olduğundan, biz buraya bunu koymadık. Yer konusunda doğruyu bulabilmek için zaman zaman tartışmalarımız oluyor. Buraya yat limanlarını koyduğumuz takdirde, bakanlığın projesini sahiplenmiş gibi olurduk. Diğer iskelelere gelince, onları da ulaştırmadan sorumlu birimlerimiz hazırlıyor” diye konuştu.

SOYSAL: BALIKÇILAR NE OLACAK'


AK Partili Meclis Üyesi Sıddık Soysal, sunum sonrasında Başkan Kocaoğlu’na halktan gelen şikayetleri ileterek, “Çiğli Bölgesi, İzmir’in 17 kilometrelik en uzun sahiline sahip olmasına rağmen, Çiğli’ye dair bir çalışma göremedik. Uygulamada maalesef Çiğli’ye yer verilmemiş. Homa Dalyanı’nda 4 tane köyün sıkıntıları var. Oradaki 4 kooperatife ait balıkçı esnafı Homa Dalyanı’ndan atıldığını iddia ediyor. Oradaki vatandaşların geçim kaynağı balıkçılık. Denize en çok kıyısı olan ilçe Çiğli’de vatandaşın sıkıntılarına kulak verilmiyor” diye konuştu. Soysal’ın eleştirilerine yanıt veren Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ise Çiğli’nin birinci derece doğal sit alanı olduğunu hatırlatarak, “Çiğli ve Homa Dalyanı’na dair sorunları ÇED süreci sonrasında değerlendireceğiz. İnciraltı bölgesini EXPO, Çiğli bölgesini de bu sebepten dolayı projeye eklemedik. Ancak bu projeye daha sonra diğer ilçelerde de eklenecek ve genişleyerek devam edecek. Homa Dalyanı’nın işletimini ise Ege Üniversitesi üstleniyor. Dalyanın fiziki koşulları bitmişti ve zaten orada balık yetiştirilemez durumdaydı. Bizim oradaki öncelikli projemiz balık niceliğini ve çeşitliliği arttırmaktır. Biz orada balıkçı kulübelerini yaptık. Ama balıkçı, Homa Dalyanı’nda balık yakalayıp satacaksa o ayrı iş. O, Ege Üniversitesi’nin işi. Çiftliklerdeki balıkların alımı satılması başka bir olay. Burası dışında her yer herkese deniz derya. İzmir Büyükşehir Belediyesi, dalyanda mal sahibi değildir. Dalyanda balık avlamak ayrı bir olay” dedi.

İŞTE TARİHİ PROJENİN DETAYLARI

İzmir’i yeniden deniz kenti kimliğine kavuşturacak ve “İzmirdeniz” olarak adlandırılan proje hakkında yapılan detaylı sunumda gelinen aşama özetlendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yüzülebilir körfez çalışmaları ile eşzamanlı olarak yürüyen proje, Pasaport düzenlemesi ile start alacak. Proje çalışmaları biten Pasaport için 28 Ağustos tarihinde çıkılacak yapım ihalesinin ardından süreç resmen start alacak. Proje sayesinde kent belleğinde yer eden ahşap iskeleler geri dönerken, “Bisiklet kenti İzmir” hedeflerinin de hayata geçebilmesi için kıyı şeridinde kesintisiz ve güvenli bisiklet yolları oluşturabilmek adına projeler hazırlandı. “İzmirlilerin denizle ilişkisini güçlendirme projesi” olarak da adlandırılan proje kapsamında, 40 kilometrelik kıyı şeridinde düzenleme yapılacak. Mayıs 2011 tarihinde 5 bin kişi ile birlikte hazırlanmaya başlanan ve kapsamlı bir araştırma sonucunda ortaya çıkan çalışma sonrasında Mavişehir’den İnciraltı Kent Ormanı’na kadar uzanan 4 ayrı bölgede düzenleme yapılmasına karar verildi.

1’inci Bölge: Mavişehir-Alaybey Tersanesi arası

2’inci Bölge: Alaybey Tersanesi-Alsancak Limanı arası

3’üncü Bölge: Aslancak Limanı-Konak arası

4’üncü Bölge: Konak Köprülü Kavşağı-İnciraltı Kent Ormanı arasında kalan bölge

NELER YAPILD? PROJENİN DEVAMINDA NE VAR'


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onay alınarak yapılan projenin 1/1000’lik imar planı hazırlandı. Gösteriler ve etkinlikler ile zenginleştirilecek kıyıların, kent içinde kıyıya yakın noktalarda yapılacak seyir terasları ile desteklenmesi bekleniyor. Öncelikli uygulama alanları, Bostanlı, Bayraklı, Pasaport, Konak, Karataş, Mithatpaşa ve Güzelyalı oalrak belirlenirken, kent tarihinde yer eden tarihi ahşap iskeleler de Güzelyalı bölgesine yapılacak 5 iskele ile yeniden geri gelecek.

ÇAKAR, BEKLEYEN DOSYALARI SORDU

Körfez tartışmalarının ardından gündem maddelerinin oylamaya geçilmesi ile birlikte yeniden söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Kenan Çakar, belediye meclisinde bekletilen gündem maddelerine değinerek, konun hukuki açıdan yaratacağı sıkıntılara vurgu yaptı ve şöyle konuştu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde uzun süre bekleyen dosyalar var ve bunların makul bir süre içerisinde karara bağlanması gerekiyor. Bazı dosyalarda bir yılı aşan sürelere rağmen bir karara varılamadığını görüyorum. Bunun yasal hükümleri ve cezaları var. Bu durum kimi zaman ilgilileri mağdur edebiliyor. Meclis olarak bizim üstümüze düşen görev bu konuları karara bağlamak. Takip eden dönemde de karara bağlanmasını sağlamak, Sayın Başkan’ın görevleri arasında. Geçtiğimiz dönemlerde meclis üyeleri bu yüzden soruşturma geçirdi. Vatandaş yeri geliyor, “Beni uzun süre oyaladınız, ticari haklarım ne oldu'” diye soruyor. Biz AK Parti Grubu olarak, bunun oluşturacağı hukuki sorumluluk altında kalmamak adına süresi uzun tutulan tüm dosyaların meclis gündemine getirilerek karara bağlanmasını arz ediyoruz.”



CHP Grubu adına Çakar’ın eleştirilerine yanıt veren Başkanvekili Sırrı Aydoğan ise, “Sayın Çakar bazı noktalarda haklı olabilir. Haklı ya da haksız olması ayrı bir şey. Bir iki dosya elbette bekleyebilir. Gecikebilir de. Bazen belediye yönetimi, bezense, şikayetçi olanlar haklı olabiliyor. İdare olarak bizim de hatalarımız olabilir.Ancak bazı hususlar ciddi şekilde sıkıntı yaratabiliyor. Bu konuları bir an önce karara bağlamaya çalışacağız. Şimdiden sonra daha dikkatli oluruz” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası