Ege Postası
Geri

Büyükşehir'de yeni toplu sözleşme virajı: İZENERJİ bitti, sıra İZELMAN'DA

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde toplam 3 bin 600 İZENERJİ işçisini ilgilendiren toplu sözleşme süreci geçtiğimi günlerde noktalanırken, gözler diğer belediye şirketi İZELMAN'a çevrildi. Belediyenin çeşitli birimlerinde çalışan toplam 6 bin 500 çalışanın merakla beklediği toplu sözleşme süreciyle ilgili görüşmeler mahkemeden gelecek sonucun ardından başlayacak ve belediye ile sendika yeniden masaya oturacak. Büyükşehir'de yeni toplu sözleşme virajı
Büyükşehir'de yeni toplu sözleşme virajı: İZENERJİ bitti, sıra İZELMAN'DA
Haberler / İzmir
20 Temmuz 2015 Pazartesi 15:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde son dönemdeki eylemler ve grev duyurusu ile gündem yaratan toplu sözleşme sürecinde sıra İZELMAN şirketine geldi. Belediye şirketi İZENERJİ'de çalışan 3 bin 600'e yakın çalışana bayram öncesinde yüzde 15'e yakın zam gelirken, gözler bu kez diğer belediye şirketi İZELMAN'ın mahkemeye taşınan toplu iş sözleşmesine çevrildi.
 
 PERSONELİN ZAM UMUDU MAHKEMEYE TAKILDI
Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZELMAN A.Ş.’de çalışan yaklaşık 6 bin 500 sözleşmeli personeli ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinin itirazla başlaması ve sürecin yargıya taşınması ile, önümüzdeki 2 yıllık süreci kapsayan yeni toplu iş sözleşmeleri de askıda kaldı. Belediye şirketi ile sendika arasında kilitlenen süreç nedeniyle personelin zam umutları şimdilik mahkemeden gelecek sonucu bekliyor. Yaşanan kriz aşıldığında, işçi ücretleri ve sosyal haklarda iyileştirme, ilave ikramiye, ücret farklarının giderilmesi için belediye ve sendika masaya oturarak görüşmelere start verecek.
 
SON SÖZÜ YARGITAY SÖYLEYECEK
1 Ocak 2015'ten itibaren toplam iki yılı kapsayan ve 6 bin 500 İZELMAN çalışanını ilgilendiren toplu iş sözleşmesiyle ilgili son sözü Yargıtay söyleyecek. Kış aylarında işçilerin örgütlü bulunduğu DİSK Genel-İş Sendikası'nın aldığı toplu sözleşmesi yetkisine itiraz eden İZELMAN'ın talebini değerlendiren İzmir 5'inci İş Mahkemesi Mayıs ayında toplu sözleşmeyi bölmüş ve iş yeri bazında yetkilendirme vererek 5 ayrı ihale bazında sözleşme imzalanmasına hükmetmişti. Yerel mahkemenin verdiği karar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile sendika tarafından bir üst mahkemeye taşınırken, süreç gelecek nihai kararla birlikte şekillenecek.
 
MAĞDUR İŞÇİYE BAYRAM ÖNCESİ İKRAMİYE
Diğer yandan, mahkemeye taşınan İZELMAN ve DİSK Genel-İş Sendikası arasındaki yetki sorunu mahkeme tarafından görüşülmeye devam ederken, geçtiğimiz ayda taraflar arasındaki görüşmeler sonrasında işçiyi sevindiren haber gelmişti. Genel-İş Sendikası 1 ve 3 No'lu şubelerde örgütlü bulunan İZELMAN işçilerine yaşanan mağduriyetin giderilmesi adına, imzalanacak toplu iş sözleşmesindeki ücret farklarına mahsuben çifte ikramiye ödenmişti. Sözleşmeli personel bayram öncesinde toplam bin 200 lira alırken, sendika yetkilileri İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile yaptıkları görüşmelerde mahkeme giden süreçle ilgili itirazların çekilmesini ve davadan vazgeçilmesini istemişti.
 
SENDİKADAN ÇAĞRI: DAVADAN VAZGEÇİN
Süreçle ilgili son durumu aktaran ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne çağrıda bulunan İZELMAN işçilerinin örgütlü olduğu DİSK Genel-İş Sendikası 3 No'lu Şube Başkanı Güral Doğan, "Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile geçtiğimiz aylar içerisinde bir görüşme gerçekleştirmiş ve belediyenin davayı geri çekmesi için talepte bulunmuştuk. Ancak ne yazık ki, henüz bu çağrımıza yanıt alamadık. Biz bu talebimizin bir önce gerçekleşmesini ve masa başında görüşmelere başlamayı istiyoruz. Geçen dönem yaşanan kriz nedeniyle sözleşmeler YHK tarafından sonuçlandırılmıştı. Sürecin daha fazla uzamasını ve işçinin mağdur olmasını istemiyoruz. Evet, usule yönelik bir itiraz var ancak, her halükarda işçiye ödenecek bu para belediyenin kasasından çıkacak. Biz masa başında iş barışının sağlanmasından yanayız" dedi.
 
YAKLAŞIK 6 BİN 500 PERSONELİ KAPSIYOR
Toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım hizmetlerini yürüten ESHOT Genel Müdürlüğü, su ve kanal hizmetlerini yerine getiren İZSU Genel Müdürlüğü ile idarenin fen işleri dairesi, mezarlıklar dairesi, katı atık dairesi, idari birimler gibi 17 farklı biriminde çalışan sözleşmeli personelin ücret ve sosyal haklarında yapılacak iyileştirmeler belirlenecek.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası