Ege Postası
Geri

Büyükşehir'den Harmandalı için son hamle

Yamanlar Katı Atık Bertaraf ve Dönüşüm Tesisi hazırlıklarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Harmandalı Katı Atık Tesisi'nin kapatılması ve alanın yeniden değerlendirilmesi için sürdürdüğü çalışmalarında ise son aşamaya geldi. 1992 yılında işletmeye alınan ancak ömrünü tamamlayan Çiğli'deki tesis kapatıldıktan sonra enerji üretimi sağlayacak ve rehabilite edilerek yeşil alana dönüştürülecek. Büyükşehir'den Harmandalı için son hamle
Büyükşehir'den Harmandalı için son hamle
Haberler / İzmir
16 Ocak 2016 Cumartesi 12:16
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Kentin kuzey ve güney aksından gelen evsel katı atıkların depolandığı Harmandalı Çöp Tesisi kapatıldıktan sonra izlenecek yol haritası da netleşmeye başladı. Bölgeyi yeşil alana dönüştürerek kente yeniden kazandırmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, bir süredir üzerinde çalıştığı proje kapsamında yeni raporlar hazırlatacak.

HARMANDALI'NIN KAPATILMASI İÇİN SON HAZIRLIKLAR
İzmir Büyükşehir Belediyesi çeşitli tartışmalara yol açan ve Yamanlar'da kurulacak yeni modern çöp tesisinin hizmete girmesiyle birlikte kapatılması planlanan Harmandalı Çöp Tesisi için hazırlıklarını son aşamaya getirdi. 24 yıl önce işletmeye alınan ve ömrünü tamamlayan tesisi kademe kademe kapatarak yerine yeşil alan ve rekreasyon alanı inşa etmeyi planlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, proje için gerekli heyelan etütlerini hazırlatacak. Daha önceden hazırlanan projede eksiklerin giderilmesi için kolları sıvayan Büyükşehir Belediyesi, Harmandalı Katı Atık Depolama Sahası Heyelan Etüdü Projesi'nde Dokuz Eylül Üniversitesi ile ortak çalışma yürütecek.  



REKREASYON ALANI VE KENT ORMANI OLACAK
Türkiye'de ilk tesis olma özelliğini barındıran 900 dönümlük alanda iki etap üzerinden rehabilitasyon çalışması yürütülecek. Öncelikle vadinin konut alanlarına yakın bulunan 280 dönümlük kısmında rehabilitasyona gidilecek. Ardından halen kullanılmakta olan 620 dönüm alanda, Yamanlar'da yeni katı atık bertaraf ve dönüşüm tesisi işletmeye alındıktan sonra yenileme çalışmaları başlayacak. Geçmişte çöp depolanan sahanın üzeri toplam 3,5 milyon metrekare üst örtüsü ile kapatılacak ve 37 kilometre gaz drenaj sistemi kurulacak.


ATIKLARDAN ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİLECEK
Tamamen kapatıldığına kent ormanı, rekreasyon alanı, sosyal donatı alanları, oyun alanları ve otoparklar yapılması planlanan tesis arazisinde erozyonu önlemek için de özel önlemlere gidilecek. Yaklaşık 800 bin metrekarelik alanda 150 bine yakın fidan dikimi yapılacak. Geçmişte alanda depolanan atık malzemelerin üstü jeokompoizt malzeme kapatılacak. Jeokompozit ile kapatılan alana toprak serilecek ve metan gazı bacaları açılacak. Toprak içinde biriken metan gazı bacalarla toplanarak gaz hattı ile enerji santraline yönlendirilerek enerji üretimi sağlanacak. Böylelikle eski çöp tesisi arazisinde ucuz maliyetle elektrik enerjisi elde edilecek. Projenin ilerleyen aşamalarında bitkisel toprak serilerek bölgedeki ağaçlandırma ile peyzaj çalışmalarına hız katılacak ve yeni bir yaşam alanı oluşturulacak.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası