Ege Postası
Geri

Büyükşehir'den sürpriz metro hamlesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Buca’daki atıl demiryolunda Aliağa-Menderes Raylı Sistem Hattı Projesi’ni ek hat olarak yapmayı planladığı tramvay projesi start alıyor. Geçtiğimiz yıllarda bakanlığın metro ısrarı üzerine projeden vazgeçen belediye, ilçeye nefes aldıracak ulaşım yatırımı için ilk adımı atarak proje ve danışmanlık hizmeti için önümüzdeki ay ihaleye çıkacak. Buca ulaşımına can katacak metro projesinin temeli 2016 yılında atılarak hattın yapımına başlanacak. Büyükşehir'den sürpriz metro hamlesi
Büyükşehir'den sürpriz metro hamlesi
Haberler / İzmir
18 Temmuz 2015 Cumartesi 11:38
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi, projesi hazırlanan ancak Ulaştırma Bakanlığı'na devredilen Buca tramvayı için çalışmalara yeniden başladı. Bakanlığın yetersiz diyerek metro için ısrar ettiği ve ortada kalan ulaşım yatırımıyla ilgili kolları sıvayan Büyükşehir Belediyesi, projede yapılacak revizyonun ardından yatırımın startını verecek. Önümüzdeki ay ihalesine çıkılacak proje kapsamında Üçyol İstasyonu-Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü-Buca Koop. arasında yaklaşık 9,5 kilometrelik ve 8 istasyonluk raylı sistem hattı inşa edilecek.
 
 
 
BAKANLIK YAPMADI, YİNE BELEDİYEYE KALDI
Türkiye genelindeki metro ve hafif raylı sistem projeleri için 2015 yılında toplamda 1 milyar 734 milyon 92 bin TL harcayacağını duyuran ve İzmir'e sadece 62 milyon TL’lik kaynak ayıran Ulaştırma Bakanlığı'nın söz verdiği Narlıdere metrosunun ardından Buca Tramvay Projesi de Büyükşehir Belediyesi'ne kaldı.
 
METRO NARLIDERE’DEN SONRA BUCA’YA GİDİYOR
2012 yılında Şirinyer-Tınaztepe hattı için mülkiyeti TCDD'ye ait bin 800 metrelik eski tren yolu hattının kendilerine tahsis edilmesi için başvuruda bulunan fakat uzun süre talebi yanıtsız kalan Büyükşehir Belediyesi Buca tramvayı için düğmeye bastı. Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz yıllarda Ankara'ya giden ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile bir dizi temas gerçekleştiren Başkan Aziz Kocaoğlu'nun bakanlığın "Biz yapalım" yanıtı sonrasında vazgeçtiği projenin yapımını belediye üstlendi. Şirinyer-Tınaztepe Hattı'ndan vazgeçerek Karşıyaka ve Konak Tramvayı için çalışmalarını sürdüren ve geçtiğimiz aylarda Mavişehir'de ilk kazmayı vuran İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca'ya can katacak raylı sistem yatırımı için önümüzdeki ay ihaleye çıkacak.
 


ÜÇYOL’DAN BUCA’YA UZADI
Buna göre, 2009 yılında Konak, Karşıyaka, Buca, Bornova ilçelerinde hayata geçireceği tramvay hatları için ulaşım ana planı kapsamında çalışmalar yapan Büyükşehir Belediyesi, Ulaştırma Bakanlığı'nın yatırım programına bir türlü alınmayan Buca'daki eski projeyi yeniden değerlendirecek. Güzergah planında gerekli revizyonları yapacak olan belediye, 11 Ağustos tarihinde proje ihalesine çıkacak. Üçyol İstasyonu-Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü-Buca Koop. arasında yaklaşık 9,5 kilometre ve 8 istasyonluk projenin danışmanlık hizmeti için belli istekliler arasından teklifler alınacak.
Hafif raylı sisteme ait uygulama projeleri, ihale dokümanları, ÇED raporu, ulaşım etüdü, fizibilite raporu ve zemin etütleri ile depo sahası ve bina inşası için hazırlanacak çalışma bir yıl içerisinde tamamlanacak ve önümüzdeki yılın sonuna doğru yapım ihalesine çıkılarak Buca Tramvayı için ilk kazma vurulacak.
 
METROYA ENTEGRE OLACAK
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca için hazırladığı tramvay hattı projesinde revizyona giderek, hafif raylı sistemi İzmir Metrosu’nun Üçyol istasyonu ve İZBAN'ın (Aliağa-Menderes Banliyö hattı ) Şirinyer istasyonu ile entegre edecek. Buna göre daha önceden belirlenen hatta 4 kilometrelik ilaveye giderek aç-kapa tünel ile metro yapacak olan belediye, Buca’daki mevcut eski demiryolu güzergahını kullanarak hattı Buca Koop.’a bağlayacak.
 
4 KİLOMETRELİK İLAVE GÜZERGAH
Üçyol İstasyonu’ndan başlayarak, Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü’nden geçecek hat Buca Koop.’ta son bulacak ve yaklaşık 9,5 kilometreden oluşan raylı sistem ağı üzerinde 8 istasyon inşa edilecek. Diğer yandan, hazırlanacak ulaşım etüdü ve fizibilite raporu kapsamında gerek görüldüğü takdirde hat uzatılarak ilave istasyonlara da yer verilecek. Ayrıca, bölgenin ihtiyaçları ve ulaşım akslarının mevcut durumu doğrultusunda proje dosyasında alternatif güzergahlara da yer verilecek. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Alt Yapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nün onayına sunulacak nihai raporla ilgili bürokratik sürecin tamamlanması ve ÇED onayının ardından hattın yapım ihalesine çıkacak olan Büyükşehir Belediyesi, en geç 2017 yılının başında hafif raylı sistem yatırımının temelini atarak projeye start verecek.
 
BAKAN "TRAMVAY DEĞİL, METRO OLACAK" DEMİŞTİ
Geçtiğimiz aylarda çıkmaza giren projeyle ilgili açıklamada bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı Lütfi Elvan, tramvayın kapasiteyi karşılamayacağını belirterek, "Buca nüfus oranı olarak kalabalık bir ilçe. O yüzden buraya nostaljik tramvay yapılmaz. Yapacaksak adam gibi bir şey yapmamız lazım. Tramvay yapalım ama bu bizim ihtiyacımıza cevap vermez. Büyükşehir Belediyesi orada metro yapmak istiyor. O da konuşulur. Biz kendimiz de çalışmalarımızı yaparız" demişti.
 
KOCAOĞLU "BAKANLIĞA GÜVENDİK, HATA ETTİK" DİYEREK TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Bakan Elvan'ın yaptığı açıklama sonrasında konuya açıklık getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise Buca'ya nefes aldıracak ulaşım yatırımının ortada kalmasına tepki göstermiş ve "Buca'da proje ihalesine Karşıyaka ve Konak ile birlikte çıktık. Sonra Ulaştırma Bakanlığı projeyi biz yapacağız dedi. Biz de proje ihalesinden Buca ayağını çıkarttık. Karşıyaka ve Konak için ihaleye çıktık, yapımına başladık. Keşke çıkarmasaydık, bugün yapmıyorlar. Bugün Buca'da da tramvayın temelini atmış olurduk ve 3 yıl içinde bitirecektik. Bakanlığa güvendik, hata yaptık, Bucalı hemşerilerimizden özür diliyorum. En kısa zamanda proje ihalesine çıkıp bir an evvel Buca tramvayının da temelini atmak istiyoruz" demişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası