Ege Postası
Geri

Mahkeme iptal etti, EPDK yeniden lisans verdi

Karaburun'da geçtiğimiz ay üretim lisansı mahkeme kararıyla iptal edilen Lodos Enerji firmasını sahibi olduğu Karaburun RES projesiyle ilgili yine flaş bir gelişme yaşandı. Önceki gün gerçekleşen ÇED toplantısında Yarımada halkının protestolarıyla ve yaşanan arbedeyle gündeme gelen tesis için EPDK tarafından yeniden üretim lisansı verildi. Mahkeme iptal etti, EPDK yeniden lisans verdi
Mahkeme iptal etti, EPDK yeniden lisans verdi
Haberler / İzmir
16 Temmuz 2015 Perşembe 09:18
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Karaburun'da Yaylaköy, Bozköy ve Tepeboz köylerini çevreleyen Karaburun RES projesi için bakanlıktan bölge halkını isyan ettiren bir hamle daha geldi. İlçe halkı, sivil toplum örgütleri ve çevreci kuruluşların açtığı dava sonrasında Ankara İdare Mahkemesi tarafından üretim lisansı iptal edilen ve mühür vurulan tesise EPDK'dan yeniden vize geldi. Yargı kararı ile faaliyetleri durdurulan ve 47 türbinlik kapasite artışı için Çevre Şehircilik Bakanlığı'ndan gelen ÇED onayı sonrasında yeniden halkın karşısına çıkan Lodos Enerji firmasının üretim lisansı EPDK tarafından yenilendi.
 
 
YAYLAKÖY'E KÖTÜ HABER
Karaburun’un dört bir yanını satan Rüzgar Enerji Santralleri'ne (RES) karşı çevre mücadelesi başlatan halkın yarımada bölgesinin üçte ikisini kaplayan ve geçmişte ÇED muafiyeti alan RES şirketine karşı açtığı davada süreç sil-baştan işleyecek. EPDK'nın üretim lisansı mahkeme tarafından iptal edilen ve 15 milyon TL'lik zararını da halktan isteyen Lodos Elektrik Üretim A.Ş.'ye ait üretim lisansını yenilemesi ilçede şok etkisi yarattı.
 
EPDK FİRMAYA YENİDEN VİZE VERDİ
Geçtiğimiz gün düzenlenen ÇED toplantısı sırasında yaşanan arbede görüntüleriyle ülke gündemine damga vuran krizin hemen ardından EPDK, firmanın geçmişte aldığı 49 yıllık üretim lisansının devamı niteliğindeki 41 yıl 11 aylık süre için bir kez daha onay verdi. Enerji Piyasası Denetleme Kurulu bu kararı ile yöre halkının isyanına bir kez daha kulak tıkarken, mahkemenin verdiği karara da ters düşmüş oldu. Bölgenin özel çevre koruma alanı ilan edilmesini isteyen Yarımada halkının yargı zaferi sonrasında umutları bir kez daha suya düşerken, yatırımcıdan yana tavır koyan EPDK'nın bu işlemini mahkemeye taşımaya hazırlandığı ve yeni bir hukuk süreci başlatacağı öğrenildi.
 
MAHKEME ÜRETİM LİSANSINI İPTAL ETMİŞTİ
İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün, Karaburun Yarımadası’nda kurulmak istenen 166 türbin için “ÇED Gerekli Değildir” kararıyla, Lodos A.Ş.’ne ait santral projesine izin verilmişti. 8 yıl sonra da EPDK, yeni 47 türbin için üretim lisansı verdi. Bu kararlar üzerine Yaylaköy sakinleri, Karaburun Kent Konseyi ve çevre hareketi Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'na dava açtı. Dava sonucunda Ankara Bölge İdare Mahkemesi, hukuka aykırı olduğu ve uygulanması halinde davacının telafisi güç zararına yol açacağı açık bulunan dava konusu işlemin, dava sonuna kadar ve teminat aranmaksızın yürütmenin durdurulması karar verdi. RES şirketi Lodos A.Ş. karar ile rüzgar tribünlerinin faaliyetinin duracağını açıklayıp verilen  karar karşısında mahkemeye başvurdu. Mahkeme üretimin durdurulmasını isteyerek sonucu şirkete bildirirken, ilerleyen günlerde firmanın mahkemenin verdiği iptal kararına rağmen üretim faaliyetlerine devam ettiği ortaya çıkmıştı. Tüm bu gelişmelerin ardından, açılan bir diğer yurttaş davası sonucunda ÇED muafiyeti de iptal edilen Lodos Enerji, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen sil-baştan kararı ile ilave 47 rüzgar türbini için bir kez daha halkın onayını istemek zorunda kalmıştı. Çıkan arbede ve halkın protestoları üzerine toplantı iptal edilirken, 15 milyon liralık zararını halktan isteyen RES şirketi nihai ÇED raporunu alabilmek için vatandaşlardan bir kez daha onay isteyecek.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası