Ege Postası
Geri

Büyükşehir'den üreticiye 'ballı' destek: Arılar da belediyeden kovanlar da

Kırsalda kalkınma için İzmir Büyükşehir Belediyesi arı üreticilerine destek verecek. Bergama’da İzmir Arı Üreticileri Birliği ile 530 bin TL’lik bal alım sözleşmesine imza atan Başkan Aziz Kocaoğlu, verdikleri desteklerle İzmir’in balını dünya markası haline getireceklerini duyurdu. Büyükşehir'den üreticiye 'ballı' destek
Büyükşehir'den üreticiye 'ballı' destek: Arılar da belediyeden kovanlar da
Haberler / Yerel Yönetimler
24 Mayıs 2016 Salı 13:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Bergama’da gerçekleşen törende İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve ev sahibi Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’in yanı sıra, CHP il Yönetimi, ilçe belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, oda, dernek ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, belediye bürokratları, üretici birliklerin temsilcileri ve vatandaşlar katılım gösterdi.

KOCAOĞLU: TÜRKİYE’DE YÖNETİM SIKINTISI VAR!

Sözleşmeli üretim modeli ile yerelde kalkınmaya büyük katkı sağladıklarını vurgulayan ve üreticilerle ortaklaşa hayata geçirilen projeleri özetleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Tarım ve hayvancılığın maalesef politika olarak göz ardı edilmesinin sıkıntılarını hep birlikte görüyoruz. Dünyada açlık ve susuzluk baş gösteriyor. Göçler açlık ve susuzluktan kaynaklanır oldu. Göçler artık diktatör idarelerin baskısından kaynaklanır oldu. Ülkesinde beslenemeyen, çalışamayan, üretemeyen insanlar gelişmiş ülkelere doğru göç etmeye başladı. Bugün dünya çok büyük bir sıkıntı içerisinde. Bildiğimiz sıradan yöntemler ile dünya yönetilemiyor. Dünyada yönetim sıkıntısı var. Bu bizim ülkemizde de var, diğer ülkelerde de var... Yeni bir paylaşım yöntemi gerekiyor. Mağdur olan, fırsat yakalayamamış, yaşamını sürdüremeyen insanlara dünyadaki gelişmiş ülkeler çözüm bulmadığı müddetçe dünya daha da yönetilemez bir yer olacak. Büyük göçler ve iç savaşlarla karşı karşıya kalacağız. Ülkenin geleceğinin 30 yıllık projelerle belirlenip yol haritasının şimdiden çizilmesi gerekir. Popülist yaklaşımlarla günü kurtarmaya çalıştığımızda sıkıntıyı daha da büyütüyoruz. Köklü çözümlere ihtiyacımız var. Biz 12 yıldır yerelde kalkınma ile geleceğimizi şimdiden belirliyoruz. Bunun bir felsefesi var” dedi.  

KOCAOĞLU TARIMA DESTEĞİN ÖNEMİNE VURGU YAPTI

İzmir’in Birleşmiş Milletler tarafından örnek tarım uygulamaları alanında ödüle layık görüldüğüne vurgu yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Türkiye gibi bu kadar verimli arazinin, su kaynaklarının, iklimin güneşin, ormanların olduğu bir ülkede, Ege Bölgesi’nde, bu coğrafyada biz ne yapacağı? Açlık geliyor, o zaman tarım ve hayvancılığa önem vermemiz gerekiyor. Aklı ve bilimi kullanmamız gerekiyor. Üretimi arttırmamız gerekiyor. Teknolojiye önem vermemiz gerekiyor. Bunları yapmazsak giderek zayıflarız. Büyükşehir Belediyesi’nin destek olması, üretilmesinden pazarlamasına varıncaya kadar desteklenmesi, güç olabilmek için kooperatifçiliğin desteklemesi şart haline geldi. Bunları söyleyip uyguluyoruz. Birlik olmamız gerekiyor. Her türlü kırsal kalkınma desteğini vereceğiz, üreticiyi var gücümüzle destekleyeceğiz. Şimdi yeni bağlanan ilçelerde bunları hayata geçiriyoruz” dedi ve İzmir balını bir dünya markası yapmayı hedeflediklerini vurguladı.

İZMİR’İN MALI DÜNYA MARKASI OLACAK

Bergama halkına ve üreticilere bol kazançlar dileyerek sözlerini sürdüren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Aziz Kocaoğlu “Ege Bölgesi’nde, İzmir’de her şeyimiz var. Türkiye’deki 24 tane su havzasından 4 tanesi bizim sınırlarımız içerisinde. Un var, şeker var, su var. Gerisi maharetli ellerle, inanarak, birlik ve beraberlik içerisinde helvayı yapabilmek… Helvaya katılacak çam fıstığı da Bergama’da var…” diyerek konuşmasına son verdi.  

GÖNENÇ: İZMİR TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDU

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne katkılarından ötürü teşekkürlerini sunan ev sahibi Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “Bergama’nın yüzde 60’nın ana geçim kaynağı tarım. Ama ne yazık ki tarım halen ülkemizde ihmal edilen alanlardan bir tanesi. Ekili dikili alanların git gide azaldığı günümüzde ülke olarak ne yazık ki genel bir tarım politikamız yok. Büyükşehir Belediyesi’nin bu alanda yaptığı çalışmalar bizi ümitlendiriyor. Belediyenin öncü rolü ve yerelde kalkınma hamlesi bunu gösteriyor. Büyükşehir Belediyesi aklı ve bilimi kendisine yol edindi. Bunlar çok önemli çalışmalar ve Bergama’nın üreten kimliğine katkı koyuyor. İzmir’de bunları Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ile hayata geçirmek bizim için onur verici. Bunu bir ülke politikası haline getirmek ve Türkiye’ye yaymak istiyoruz. İzmir’e, Büyükşehir Belediyesi’ne hakim olan bu anlayışın bir gün ülkeyi yönetmesini istiyoruz” diye konuştu.

ÜRETİCİLERDEN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE TEŞEKKÜR

Törende üreticiler adına söz alan İzmir Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Şengül, “Arıcılık konusunda dünyada ikinci sıradayız. Dünyada üretilen çam balının yüzde 93’ü Türkiye’den çıkıyor. Ancak tüketimde dünya ortalamasında çok gerilerdeyiz ve zorluk yaşıyoruz. Tarım ilaçları arıcılık faaliyetlerini geriye götürüyor. Tarım ve arıcılık birbirine katkı sağlayan iki faktör” dedi ve sektörün sorunlarını dile getirdi.

ARICILARA BÜYÜK DESTEK

Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtılmak üzere 530 bin TL'lik çiçek ve çam balı almak için "İzmir Arı Yetiştiricileri Birliği" ile sözleşme imzaladı. Bergama'da düzenlenen törende üreticilere destek kapsamında "ana arı", kovan ve çeşitli arıcılık malzemeleri dağıtıldı. Daha önceden imzalanan protokol çerçevesinde bölge şartlarına uygun ırklarda ıslah amaçlı yetiştirilen 448 "ana arı", İzmir Arı Yetiştiricileri Birliği'nin 244 üyesine dağıtıldı. Yine bu kapsamda eğitim alan 33 üreticiye de arısız kovan ve arıcılıkla ilgili teknik malzemeleri içeren setlerin dağıtımı yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi uzmanları, arıcılık faaliyetlerine verilen destekler kapsamında geçtiğimiz yıl Karaburun ve Urla ilçelerinde teorik ve uygulamalı eğitimler vererek, üreticilere bal, propolis ve arı sütü üretimi konusunda eğitim verdi. Eğitimleri tamamlayan toplam 53 üreticiye 179 arılı ve arısız kovan ile 11 kalemden oluşan arıcılık malzemeleri seti dağıtıldı. 2016 yılında Seferihisar, Menderes, Selçuk, Kınık ve Beydağ ilçelerinde eğitimleri tamamlayan 103 üreticiye 378 arılı, 178 arısız olmak üzere toplam 556 kovan ve malzeme verildi. İzmir Arı Yetiştiricileri Birliği ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü işbirliği ile imzalanan protokol çerçevesinde ise toplam 2 bin 500 ana arı üreticilere dağıtılıyor.

DESTEKLER 18 İLÇEYE YAYILACAK

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından özellikle köylerdeki kadınları arıcılık konusunda eğitmek amacıyla hazırlanan mobil eğitim aracı da hizmete girdi. Türkiye'de ilk kez hayata geçirilen "Arıcılar El Ele Aktif Eğitime" projesi kapsamında hazırlanan eğitim aracıyla köylerdeki üreticilere arıcılık eğitiminin yanı sıra, arıcılık yan ürünlerinin üretimi konusunda da eğitim verilecek. Arıcılığı yaygınlaştırmak, ıslah çalışmalarına destek olmak ve özellikle kadın yetiştiricileri eğitmek üzere, ‘Ana Arı, Arı ve Arıcılık Malzemeleri Alımı ve Üretici Eğitimleri ile İlgili İş Birliği Protokolü’ne imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, ayrıca çiftçilerin üretim imkanlarını arttırmak ve teknolojik ekipmanlarla üretimlerine değer katmak için de önümüzdeki dönemde 18 ilçenin ziraat odalarıyla işbirliği yapacak.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası