Ege Postası
Geri

Büyükşehir'in 2016 bütçesi 4 milyar 485 milyon lira

2016 yılı öncesinde hazırlıklarını tamamlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, önümüzdeki seneye ait bütçesini 4 milyar 485 milyon lira olarak belirledi. Dev bütçede bu yıl da aslan payını raylı sistem yatırımları ve ulaşım projelerine ayıran Büyükşehir Belediyesi, yüzde 15 büyüyen bütçe rakamları doğrultusunda kent için kritik öneme sahip birçok yeni projeyi de hayata geçirmeyi planlıyor. 2016 bütçesi 4 milyar 485 milyon lira
Büyükşehir'in 2016 bütçesi 4 milyar 485 milyon lira
Haberler / Yerel Yönetimler
1 Ekim 2015 Perşembe 09:34
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Önümüzdeki yıl birçok yeni proje ve çalışma ile kenti geliştirmeyi hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni  yıla yine dev bütçe ile giriş yapacak. 2016 mali yılı bütçe tasarısıyla ilgili çalışmaları tamamlayan ve önümüzdeki haftalarda hazırlanan taslağı belediye meclisinin onayına sunacak olan Büyükşehir Belediyesi, yeni yılda birçok önemli yatırımı da hayata geçirecek.
 
ASLAN PAYI RAYLI SİSTEM YATIRIMLARINA VE ULAŞIM PROJELERİNE
Bir önceki yılda 3 milyar 812 milyar lira harcayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık yüzde 15’lik büyüme oranıyla 2016 yılına toplam 4 milyar 485 milyar liralık bütçe hazırladı. Yeni bağlanan 10 ilçe ve  bütünşehir yasasının etkisi bu yılki bütçede de kendisini gösterirken, 2016’da aslan payı ise yine raylı sistem yatırımları ve ulaşım projelerine ayrılacak.
 

METRO VE TRAMVAYA YAKLAŞIK 700 MİLYON LİRA HARCANACAK
Önümüzdeki yılda ulaşım projeleri için toplam 679,3 milyon liralık yatırım öngören Büyükşehir Belediyesi önceliği raylı sistem projelerine verdi. İzmir Hafif Raylı Sistem Projesi 4’üncü etap olarak da bilinen Narlıdere Metrosu için 35 milyon liralık ödenek ayıran Büyükşehir Belediyesi, proje aşamasında olan diğer yatırımlardan Bornova Merkez, Üçyol-Buca hattı ile Fuar İzmir’e ulaşım sağlayacak monoray projesine de bütçesinde yer verdi. Halkapınar’da yapılacak yeni metro yeraltı depo ve garaj alanı için 30 milyon liralık ödenek ayrılırken, bu yıl da sürecek metro ve tramvay projesindeki vagon alımları, deniz ulaşımına katılacak yeni gemiler ve 3 adet feribot alımı da önümüzdeki senenin bütçesinde yer aldı.
 

YENİ YOLLAR VE ULAŞIM AKSLARINA 245 MİLYON LİRA
Yeni ulaşım yolları açılması ve kent genelindeki ulaşım akslarının geliştirilmesi için de 245 milyon liralık harcama öngören Büyükşehir Belediyesi’nin önümüzdeki yıl için bir diğer önemli yatırım kalemi de konforlu ve rahat ulaşım olacak. Karayollarındaki yenileme ve tadilat çalışmaları ile Mithatpaşa Caddesi altgeçit projesi gibi projeler için de 2016’da 30 milyon TL harcanacak.
 
AKILLI TRAFİK SİSTEMİ HIZ KAZANACAK
İzmir’de trafik alanında büyük rahatlama getirecek olan ve 2017 yılında tamamlanması beklenen Türkiye’ye örnek proje Tam Adaptif Trafik Sistemi için de önümüzdeki yıl içerisinde 41 milyon lira harcanacak ve projenin yatırımına hız verilecek.
 
KAMULAŞTIRMAYA DEV HARCAMA
Kent genlindeki 8 ayrı alanda kentsel dönüşüm çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi ayrıca, kentsel altyapı ve yol yapım işleri için de gelecek yıl 471,2 milyon liralık harcama öngördü. Son yıllarda kamulaştırma çalışmalarına ağırlık veren Büyükşehir önümüzdeki sene istimlak faaliyetlerine yaklaşık 306,2 milyon TL harcayacak.
 
OTOPARKLARA DA AĞIRLIK VERİLDİ
2016’da üç önemli otopark projesine başlamak için hazırlıklarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi ayrıca kent genelinde en önemli ihtiyaçlardan olan eksikliğin giderilebilmesi için de 20 milyon liralık yatırım yapacak. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’ndaki mevcut otoparkların yeraltına alınması için sürdürülen proje çalışması bu yıl da devam edecek.
 
PERSONEL GİDERLERİ 315 MİLYON
Diğer yandan, bütçede ağırlık verilen bir diğer önemli harcama kalemi olarak da personel giderleri oldu. 2016’da belediyede istihdam edilen personel ve işçilere ödenecek maaş harcamaları ve harcırah giderleri için rakam 315,3 milyon lira olarak belirlendi.
 
YAMANLAR KATI ATIK TESİSİ İÇİN ÖDENEK HAZIRLANDI
İzmir’deki önemli projelerden olan ÇED süreci devam eden Karşıyaka Yamanlar Katı Atık Bertaraf ve Dönüşüm Tesisi’ne de önümüzdeki yılın bütçesinde önemli ölçüde yer verildi. Çevre yönetimi başlığı altında gelecek yıl belediye kasasından toplam 309 milyon lira harcanacak.  

OPERA’DA İNŞAAT VAKTİ
Önümüzdeki yıl temeli atılması beklenen Karşıyaka Opera Binası’na 10 milyon lira ayrıldı. 2017 yılında tamamlanması öngörülen projenin inşaatı 2016 yılı içerisinde start alacak.
 
PARK VE YEŞİL ALANLARDA ATILIM SÜRÜYOR
2015 yılında kent genelindeki yeşil alanlar, park ve bahçelerde büyük atılım kaydeden ve kentte adeta yeşil seferberliği başlatan belediyenin hamlesi önümüzdeki yıl da sürecek. 2015’te kente yeni yeşil alanlar kazandırmak ve mevcut alanların bakımı için yaklaşık 121 milyon lira harcayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yüzde 30’luk bütçe artışıyla harcamasını 159 milyon liraya çıkaracak. Bütünşehir Yasası’nın etkisi ile birlikte, metropoldeki mevcut alanların yanı sıra yeni bağlanan ilçelerde de söz konusu yatırımlara ve sosyal donatı alanlarının geliştirilmesine ağırlık verilecek.
 
BÜYÜKŞEHİR KÜLTÜRPARK’TA TADİLAT İÇİN KOLLARI SIVADI
Gaziemir’de 400 milyon lira harcanarak hizmete açılan Fuarİzmir’in ardından geleceği merak konusu olan ve Fransa’da ön çalışma ile projesi hazırlanan Kültürpark’taki mevcut fuar alanı için de süreç start alacak.
 
İTFAİYE FİLOSUNA YENİ ARAÇLAR GELİYOR
Önümüzdeki yıl itfaiye araçlarını da yenileme kararı alan Büyükşehir Belediyesi, Sasalı Doğal Yaşam Parkı’nda ikinci etap genişletme çalışmaları için proje ödeneği hazırladı.
 

KEMERALTI’NA CAN SUYU
Diğer yandan, İzmir’de başlayan ve Türkiye çapında örnek olan süt kuzusu projesine önümüzdeki dönemde 37 milyon lira ayrıldı. 2016’da ihtiyaç sahiplerine 24 milyon liralık maddi destek sağlama kararı alan Büyükşehir, sosyal projelerin tamamına ise 115,5 milyon TL harcamayı planlıyor. Sosyal projelerde görülen atılımın bir benzerini de İzmir Tarih Projesi’nde yapmayı planlayan Büyükşehir Belediyesi, Konak-Kemeraltı aksında yenileme alanları olarak belirlenen bölge için de 25 milyon TL bütçe ayırdı. Hazırlanan bütçenin büyük bölümü bölgede merakla beklenen altyapı ve üstyapı yenileme çalışmaları ile çeşitli restorasyon faaliyetlerine ayrılacak.
 
ZAMLAR MİNUMUMDA TUTULDU
Gider bütçesini de büyük ölçüde kesinleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2016’da yüze 19,7’lik büyüme oranı hedefliyor. Toplam 3 milyar 850 milyon liralık gelir sağlamayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, 2016 yılında zam oranlarını da yine minumum seviyede tutmayı planlıyor. Buna göre, vatandaşlardan belediye hizmetleri için toplanan vergi, harç ve çeşitli kalemler altında alınan ödemelerle ilgili en alt seviye olarak belirlenen yüzde 5 ile yüzde 10 arasında zam yapılması planlanıyor. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası