Ege Postası
Geri

Büyükşehir projeleri hazırladı,söz Bakanlık'ta

Üçyol-Üçkuyular Metro Hattı üzerindeki yapım çalışmalarına hızla devam eden ve kalan 3 istasyonu da 2014 yerel seçimleri öncesinde açmaya hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi, metroda 3'üncü ve 4'üncü etap hazırladığı projeler için Ulaştırma Bakanlığı'ndan gelecek haberi bekliyor. 2010 Ulaşım Ana Planı kapsamında yapılması öngörülen yeni raylı sistem güzergahları ve metro istasyonları için gerekli projeleri hazırlayan Büyükşehir Belediyesi, önümüzdeki 4 yıllık süreçte metroyu Urla, Buca Tınaztepe ve Otogar'a uzatacak projeler için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na gerekli başvuruları yaptı, ancak projeler henüz hayata geçirilemedi.
Büyükşehir projeleri hazırladı,söz Bakanlık'ta
Haberler / Yerel Yönetimler
16 Aralık 2013 Pazartesi 11:36
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi, EVKA-3-Üçkuyular Metro Hattı'nın tam kapasite ile hizmete girmesi ve kalan istasyonların da açılmasının ardından, yeni şehir içi raylı sistem ve metro projeleri için start vermeye hazırlanıyor. Stratejik planda da yer alan ve yapımı planlanan Üçkuyular-Narlıdere Metro Hattı ve Üçyol-Tınaztepe Metro Hattı için projelerini tamamlayan ve yapım ihalesine hazır hale getiren Büyükşehir Belediyesi, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın "Siz projeyi hazırlayın, biz yapalım" teklifi üzerine söz konusu projeleri hazırladı ve Bakanlık'a resmen devretti. Önümüzdeki dönemde İzmir için en önemli projelerden olması beklenen 3 yeni metro hattını 5 yıllık yatırım programı arasına alan Bakanlık henüz çalışmalarına başlamazken, Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamen hazır halde teslim edilen projeler yaklaşık 2 senedir yapım ihalesi için beklemeye devam ediyor.

ÜÇYOL'DAN BUCA'YA 9,5 KİLOMETRE

Üçyol-Üçkuyular metrosunda "Tünelin sonunda ışığı gören" İzmir Büyükşehir Belediyesi, mevcut metroyu Buca'ya ulaştıracak olan Üçyol-Tınaztepe Hattı için de geçtiğimiz yıllarda hazırlıklara başlamıştı. Proje kapsamında, toplam 9,5 kilometre daha raylı sistem inşa edilecek. Buca trafiğini büyük oranda rahatlatacak olan proje kapsamında Üçyol, Bozyaka, Cennet Oğlu, Şirinyer, Buca Belediye, Buca Stadı, Buca Koop. ve Tınaztepe istasyonları inşa edilecek ve 9 Eylül Üniversitesi şehir merkezine bağlanmış olacak. Belediyenin 2015 yılında start vermeyi planladığı projenin de Ulaştırma Bakanlığı'na devri yapılmıştı.





ÜÇKUYULAR, URLA İLE BULUŞACAK
Üçkuyular Fahrettin Altay Meydanı'ndan başlayarak Urla'da yer alan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'ne uzanması planlanan yaklaşık 30 kilometrelik metro hattı için de bekleyişini sürdüren Büyükşehir Belediyesi, söz konusu güzergah iki etaptan oluşan bir proje hazırladı. Üçyol-Üçkuyular metro hattının uzantısı olarak hizmet verecek olan ilk etap kapsamında Balçova, Çağdaş, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Güzel Sanatlar Fakültesi ve Narlıdere olmak üzere toplam 5 istasyon belirlendi. Söz konusu hattın ikinci etabı ise Narlıdere İtfaiye'den Narlıdere İstihkam Okuluna kadar uzanacak ve tüm hattın yapım çalışmaları proje uyarınca 2016-2019 yılları arasında bitirilecek. Narlıdere hattını Urla ile buluşturacak ek güzergahın ise 2017 yılında diğer istasyonlara eş zamanlı olarak yapımına başlanması planlandı.

OTOGARA "EKSPRES" ULAŞIM
Ulaştırma Bakanlığı'nın öncelik sırasına göre yapmayı planladığı projeler arasında Üçyol-Buca hattı ile birlikte en önemli yeri teşkil eden Halkapınar-Otogar Metro Hattı da yine tartışmalara neden olmakla birlikte, söz konusu proje için de henüz somut bir gelişme sağlanamadı. 4 bin 400 metre olarak planlanan ve Halkapınar'dan başlayıp Kamil Tunca Bulvarı'nın altından otogara gidecek hat için gidiş-dönüş istikametinde ikiz tünel uygulamasına yer verilecek. Güzergah üzerinde Halkapınar, Vakıflar, Çamdibi, Altındağ ve Otogar olmak üzere toplam 5 istasyon yapılması planlanan projede, Bakanlık uygun gördüğü takdirde hattın tamamı yeraltına inşa edilecek.

BAKAN YILDIRIM "BİZ YAPACAĞIZ" SÖZÜ VERDİ
İzmir'de yer alan 4 üniversiteyi de birbirine bağlaması beklenen projelerin Bakanlar Kurulu onayına gittiği de öğrenilirken, aşılacak bürokratik sürecin ardından projelerin önünde yapım çalışmalarına başlanması için başka bir engel de bulunmuyor. Başkan Kocaoğlu, geçtiğimiz aylarda katıldığı bir toplantıda projelendirilmesi yapılan ve planları hazırlanarak Bakanlık'a devredilen yeni güzergahlar hakkında, “Metroda Poligon'u geçtiğimiz takdirde, Çeşme’ye kadar önümüz açık. Ben göreve geldiğimde 11 kilometre metro devraldım. Şu anda 96 kilometreyi çalıştırıyorum. Üçkuyular’dan dan sonra Narlıdere’ye gideceğiz. Bu işlerde cesaretle “Hadi girdim, yıktım” deyip altında kalmak var. Yavaş olsun ama sağlam olsun” yorumunu yapmıştı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun devam eden metroları bitireceğini ve 3 yeni metro hattını Bakanlık'ın üstlenmesi yönünde talep geldiğini hatırlatarak, "Kendisi ile prensip olarak anlaştık. Bu hatların uygulama projelerini Büyükşehir Belediyesi yapıyor. Bitirsinler, biz bunları devralacağız" ve "Metronun, Evka-3’ten, Bornova’nın merkezine inecek bir hattı daha var. Bunu üstlenebiliriz. Daha doğrusu buraları biz yapmayı planlıyoruz. Metro ile ilgili belediyelerin yetkileri alınmış değil. İsterlerse onlar da yapabilirler. Ama İzmir’in ulaşım sorununu kökten çözmemiz gerekiyor. Bunun için ilk etapta Şirinyer-Buca Tınaztepe ve Bornova Otogar’ı düşünüyoruz. Bunlar tamamlanırken, Üçkuyular-Balçova-Narlıdere-Güzelbahçe-Urla hattını ihaleye çıkmak için hazırlayacağız" demişti.

KOCAOĞLU'NUN "VAR" DEDİĞİ PROJELERE, YILDIRIM "YOK" DEMİŞTİ
Diğer yandan, yine yakın bir zamanda Bakan Yıldırım'ın, "İzmir Büyükşehir Belediyesi yeni metro hatlarıyla ilgili iki güzergah teklif etti ama projeleri yok. İzmir zannediyor ki, proje var. Oysa sadece haritada işaretlenmiş. Bu iki hattın projesini de biz hazırlatıyoruz. Bir tanesi Halkapınar-Otogar arasındaki 4.5 kilometrelik hat, diğeri Üçyol ile Buca Dokuz Eylül kampusü arasındaki hat. O İZBAN'a da bağlanacak. Halkapınar'dan gelen Basmane hattının bir kısmı yerin altında olacak. Diğeri de Üçkuyular-Narlıdere arasında olacak. Biz proje var zannediyorduk. Projeler daha hazırlık aşamasında. En az bir sene daha sürer, belki de 1.5 sene. Daha zemin etütleri olacak" sözleri kafalarda soru işaretlerini de beraberinde getirirken, Üçyol-Üçkuyular Metro Hattı'nda yaşanan olumsuz gelişmelerin yeniden yaşanıp yaşanmayacağı ve söz konusu projelerin ne kadar sürede hayata geçeceği ise merakla beklenmeye devam ediyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası