Büyükşehir’den yeni baraj hamlesi
İzmir’i muhtemel bir “susuzluk tehlikesiyle” karşı karşıya bırakmamak için yeni baraj projelerinde ısrar eden İzmir Büyükşehir Belediyesi; Çamlı, Değirmendere, Alionbaşı ve Bostanlı barajları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘şartlar değişti” gerekçesiyle istediği plan revizyonlarını tamamladı. Böylece İzmir’e yılda 23.6 milyon metreküp ilave su kazandıracak 4 yeni baraj yeniden kent gündemine geldi. İZSU, barajların planlama raporu revizyonu ve uygulama projeleri için bugüne kadar 3 milyon 773 bin lira harcadı.
İZMİR - Kentin yoğunlaşan nüfusuna göre artan su ihtiyacını kesintisiz ve sağlıklı bir şekilde karşılayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir yandan su kalitesinin, diğer yandan da nehirlerin, denizlerin, tarım ve su havzalarının korunması konusunda önemli yatırımlar gerçekleştirdi. Küresel ısınmanın yarattığı etkilerin başında gelen “susuzluk tehlikesi” ne karşı yeni su kaynakları yaratma çabası içindeki İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni baraj projelerini de kararlı bir şekilde sürdürdü.
4 yeni baraj yeniden gündemde
Çamlı, Değirmendere, Bostanlı ve Alionbaşı barajı planlama raporlarının revizyonu için bir yılı aşkın süredir çalıştıklarını kaydeden İZSU, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘şartların değişmesi’ gerekçesiyle Çamlı, Değirmendere, Bostanlı ve Alionbaşı baraj projelerinde istediği revizyonları tamamladı. İZSU yetkilileri, “Çamlı Barajı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na daha önce yaptığımız ÇED başvurusu süreci kaldığı yerden devam edecek. ÇED onayı alındıktan sonra uygulama projelerini hazırlayacağız. Bostanlı ve Değirmendere barajları planlama raporu revize edildi. Uygulama projeleri hazırlanıyor. Alionbaşı Barajı’nın planlama raporu da revize edildi. Yaz aylarına doğru uygulama projesi için ihaleye çıkacağız. Uygulama projelerini elde ettiğimizde, 4 barajın yapım ihalesine çıkmayı planlıyoruz” diye konuştu.
Sadece hazırlıklar için 3.8 milyon lira harcandı
Çamlı Barajı’nın yapımı ile hızla artan nüfusuyla ileride büyük ölçüde su sıkıntısı yaşayacak Seferihisar, Urla, Güzelbahçe yerleşimlerinin bulunduğu Yarımada bölgesinin 50 yıl süreyle su sorununun çözülmesi hedefleniyor. Çamlı Barajı, yılda 15 milyon metreküp su tutma kapasitesiyle yaklaşık 300 bin nüfusun su ihtiyacını karşılayacak. Değirmendere Barajı, 4 milyon metreküp su tutma kapasitesiyle 80 bin kişinin su ihtiyacını karşılayacak. Bostanlı Barajı’ndan yılda ortalama 2.3 milyon metreküp su edilecek ve Karşıyaka’nın içme suyu ihtiyacının karşılanmasına destek sağlayacak. Narlıdere Alionbaşı Barajı da 2.3 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip olacak. İZSU, barajların planlama raporu revizyonu ve uygulama projeleri için bugüne kadar 3 milyon 773 bin lira harcadı.