İZMİR - İzmir Ticaret Odası Meclis toplantısına CHP Avrupa Birliği temsilcisi ve Avrupalı Sosyal Demokrat Partileri (PES) yönetim kurulu üyesi Kader Sevinç konuk oldu. Sevinç, 'AB-Türkiye İlişkilerinde Mevcut Durum, Fırsatlar, Riskler ve Gelecek İçin Yönelimler' konusunda konuşma yaptı. Kader Sevinç, AB üyesi Türkiye'nin uluslararası alanda etkili bir ülke haline geleceğini, ancak Türkiye'nin henüz AB kriterlerini yerini getirmediğini, bu nedenle de üye olmaya hazır olmadığını söyledi. Sevinç, “Türkiye'nin önünde kapsamlı bir reform yolu var. Öte yandan da AB de kendi iç sorunlarını aşmadan Türkiye'yi entegre edecek noktada değil. Türkiye bunca yıldır AB kapısı çalıyor. Artık kapıyı çalmaktan vazgeçip açmak, içeri girmek lazım" dedi.
BLOKLE EDİLMEYEN BAŞLIKLARIN MÜZAKERESİ BAŞLAMALI
AB'nin Türkiye'nin müzakere sürecinde bloke edilen başlıkları açması gerektiğini belirten Sevinç, öte yandan bloke edilmemesine karşın müzakerelerine başlanmayan üç başlığa dikkat çekti. Sosyal politika ve istihdam, kamu alımları, rekabet politikası başlığı konusunda müzakerelerin başlatılması gerektiğini söyledi.
'GÜMRÜK BİRLİĞİ GÜNCELLENMELİ; TTİP'DE OLMALIYIZ
Türkiye'nin AB üyesi olmasıyla Avrupa'nın parlayan yıldızı olabileceğini belirten Sevinç, “Türkiye, bugün içine düştüğü siyası tartışmalar olmasaydı oyunu değiştirecek bir aktör olurdu. Mutlaka Gümrük Birliği anlaşması güncellenmeli. Ayrıca ABD ve AB arasındaki Transatlantik ticaret ve Yatır Ortaklığı'nda Türkiye'nin varlık göstermesi gerekiyor" dedi.
MECLİS ÇALIŞMALI
Türkiye'nin vize serbestliği konusunda kararlılıkla ilerlemesi gerektiğini belirten Kader Sevinç, 4 Mayıs'ta AB'nin Türkiye'nin vize serbestisi görüşmelerinde ilerleme raporunu yayınlayacağını söyledi. Sevinç, “Hükümet kanadının yüzde 50'den fazlasını yaptıklarını, AB tarafının ise yüzde 50'den azını yaptığını söylüyor. Talep Haziran'a kadar vizelerin kaldırılması. Önümüzde 72 kriter var. Bu alanda hükümetin çok daha kapsamlı, katılımcı süreci harekete geçirmesi gerekir. Vize meselesi toplumsal bir onur meselesidir. Bu konu mülteci meselesinde önce gündeme gelmeliydi. Kriterler arasında yolsuzlukla mücadele, kolluk güçlerinin yurttaşlara karşı kötü uygulamalarını bağımsız komisyon tarafından değerlendirilmesi, kişisel verilerin korunması kanunu gibi temel demokratikleşme alanlarını ilgilendiren yasalar söz konusudur. Meclis bunlarla ilgili bir an önce çalışmalı" dedi.
'VİZE SERBESTİSİ HAZİRAN'DA OLURSA AŞAMALI OLUR'
Türkiye'nin vize serbestliği konusunda elinin güçlü olması için süreçte üzerine düşeni yapması gerektiğini, iyi çalışılması halinde bir fırsat olduğunu, ancak Haziran ayının gerçekçi bir tarih olmadığını belirten Sevinç “Olursa aşamalı olma ihtimali var" dedi. İTO Meclis üyelerinin AB'nin yan çizme ihtimali olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Sevinç, Avrupa'ya alan tanınırsa yan çizebileceğini, o alan açık bırakılmazsa bunun olamayacağını söyledi. Sevinç, “Avrupa kendi değerlerini ilkesellik üzerin bir kenara sıkıştırırsanız kaçacak yeri kalmaz" dedi.
'11 KAT KAYNAK FARKI VARSA'
İTO üyelerinin CHP'nin iktidar olamama nedenlerini sorması üzerine Kader Sevinç'ten çarpıcı yanıtlar geldi. Siyasetin koşullarının kolay olmadığını dile getiren Sevinç, “Partiler serbestçe propaganda yapabilmek ister, toplumla serbestçe buluşmak, mesajları serbestçe iletmek ister. Toplumun sesini net, billur şekilde duymak ister. Temel hak ve özgürlüklerde kısıtlama varsa, yargıya güven kalmadıysa, yolsuzluk kaygıları alıp başına gittiyse, basın özgürlüğü yoksa o zaman siyasi partilerde aksar. Son seçimlerde siyasi partilere seçim desteği kesildi. Muhalefet partileri kaynaksız bırakıldı. Bunun kime yaradığı çok açıktır. Bu şartlarda CHP yüzde 25 ile ana muhalefet olmayı başardı. Türkiye'de bu demokratik şartları alın, Avrupa'da bir ülkeye koyun. Sosyal Demokrat partiler yüzde kaç oy alabiliyor görün" dedi. Sevinç, iktidar partisi ile muhalefet partisi arasında 11 katlık kaynak farkı varsa dünyanın neresine gidilirse gedilsin adil bir seçim olamayacağını söyledi.
'YETERKİ TÜRKİYE KENDİ KENDİNE ENGEL OLMASIN'
Sevinç, Türkiye'nin AB üyeliği için bir tarih veremeyeceğini, işin lokomotifinin reformlar olduğunu söyledi. Türkiye'nin bu politikaları hayata geçirdiği, kendi ayağına kendisi kurşun sıkmadığı zaman AB sürecinde hızla ilerleyeceğini belirten Sevinç, “Küresel göstergeler, Türkiye'nin önünü açmak lehine şartlar uygun. Yeterki kendi kendine engel olmasın. Türkiye kendi içinde kavgalı olmasın. İçeride kavgalı ev olmamak gerekiyor. Bu bizle ilgili mesele, yaşam standartlarımızla ilgili mesele. Bunu önce kendimiz için çözmemiz gerekiyor. Çözdüğümüz zaman AB'nin saygın, güçlü, geleceğini şekillendirecek bir üyesi olacağız" dedi.
DEMİRTAŞ: DİKİLİ VE ÇEŞME'DE GERİ KABUL MERKEZİ İSTEMİYORUZ
İTO Meclis gündeminde konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye ve AB arasında imzalanan geri kabul anlaşmasının ardından mültecilerin teknelerle İzmir'in Dikili İlçesi'ne getirildiğini söyledi. Anlaşma kapsamında sene sonuna kadar 20 bin göçmenin Türkiye'ye iade edilmesi planlandığını belirten Demirtaş “Biz İzmir'de geri kabul merkezleri istemiyoruz. Hele Çeşme ve Dikili'de kesinlikle kabul edemeyiz. Gelen mültecileri ya ülkelerine iade edin, ya da ülkelerine yakın yerlere götürün. Turizmde zaten zor bir yıl geçiriyoruz. Kruvaziyer turizminde iptaller yine devam ediyor" dedi.
TAŞERON DÜZENLEMESİYLE BİR ÇOK FİRMA KAPANACAK
Demirtaş, Hükümet'in taşeron işçilerin 'Özel sözleşmeli personel' olarak kamuda istihdam edilmesini sağlayacak düzenlemesine karşı olmadıklarını, ancak kamuya bu hizmetleri veren özel sektör firmalarının zor duruma düşeceğini söyledi. İTO kapsamında güvenlik, temizlik ve destek faaliyetleri meslek grubunda faaliyet gösteren 778 üyeleri olduğunu belirten Demirtaş, “Ülkemizde ise bu alanda faaliyet gösteren yaklaşık 25 bin firma var. Bu işletmeler önemli makine ve ekipman yatırımları yapmış, bu nedenle kredi kullanmış, borçlanmış durumdalar. Birçok firma kapanacak. Firmaların merkezlerinde idari görevlerde çalışan yaklaşık 60 bin kişi işsiz kalacak. Çok taraflı kayıplar yaşanacak. Çok yakında birçok firmanın iflas haberini duyacağı" dedi. Demirtaş, konuyla ilgili çözüm aradıklarını söyledi. (DHA)