İZMİR- Her iki ilde de birer çalıştay düzenleyeceklerini ve bu çalıştayda engellilerin sorunlarına çözüm üretileceğini söyleyen Prof. Dr. Güven'e CHP Engelliler Üst Kurulu Üyeleri Karadeniz bölge sorumlusu Atilla Tekcan ile Ege Bölge sorumlusu Melek Kartal ve il başkanları ile il yöneticileri eşlik etti. Engelli sorunlarının bir türlü çözülememesi nedeniyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Engelli Üst Kurulu’nun kurulmasını sağladığını ifade eden Güven, “İl il dolaşarak engelliler ile buluşuyoruz. Manisa ve Denizli’de tüm engelli dernekleri ve üyelerinin katılacağı bir çalıştay düzenlenecek. Tarihini önümüzdeki günlerde il yönetimleri belirleyecek. Çalıştayda sorunlar ele alınacak ve çözüm yolları bulunacak. Engellilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Yakup Akkaya'da bu çalıştaylara katılacak. Sorunların çözüme ulaşmasında bu çalıştayların önemi büyük” dedi.
Engelli aylığı alan sigortalanmalı
İl bazında hatta bölge bazında engellilerin sorunlarının farklı olduğunu kaydeden Güven, “Kanunlar çıkıyor ama yönetmeliklerle verilen haklar geri alınıyor. Temmuz ayında Torba Yasasında engelliler için iyileştirici düzenlemeler yer aldığı için biz de kabul ettik ancak ardından hakları geri alan yönetmeliklere karşı şimdi kanun teklifleri veriyoruz” dedi. Engelli çocuğu nedeniyle bakım aylığı alan ailelerin çocuklarının aldığı engelli aylığının kesildiğini dile getiren Hülya Güven, “Engelli aylıkları engellilik derecesine göre sürekli olarak verilmelidir. Çünkü engellinin ihtiyacı normal insana göre çok farklı olup, devletin bazı özel ihtiyaçları saptaması mümkün olamamaktadır. Engelli aylıklarının birey çalışıyor olsa bile ödenmesi gereklidir. AKP hükümeti engelli aylıklarını muhtaçlık aylıkları olarak veriyor. CHP olarak engelli ve bakım aylığı alanların aynı zamanda sigortalanmaları için de kanun teklifi verdik” diye konuştu.
Yalancı kadrolar engelliyi kandırmıyor
Her iki ilde de onlarca engelli yurttaşı dinleyen Prof. Dr. Güven, kendisine anlatılan engelli sorunlarını şöyle sıraladı: “Sağlık raporunun her yıl yeniden istenmesi engelli yurttaşlarımızı yıldırmış durumda. Engelli ihtiyaçları için, her kurumun ayrı ayrı heyet raporu istemesi, engelliler kadar doktorların da emek ve zaman kaybına neden oluyor. Yine engelli yurttaşlarımız istihdam edilmemelerinden şikayetçiler. Sistemin onları işe yerleştirmeye değil başkalarını yerleştirmeye odaklı olduğunu belirtiyorlar. Çünkü engellinin gerçek istihdam edileceği işlerde kadro açılmazken, mühendislik gibi çok az engelliye hitap edecek iş kollarında kadrolar açıldığını,yeterli engelli başvurmayınca da engelli olmayan bireylerle doldurulduğunu ifade ediyorlar. Ayrıca işitme engelli bireyler de kamusal işlerinde gerekli olan tercüman ücretlerinden çok rahatsızlar. İşlemleri için notere gitmek zorunda olan işitme engelli bireylerden yüksek ücretler isteniyor. Bir iki ay kursa giderek tercümanlık işine soyunanların olduğunu ve bu nedenle kendilerinin kandırıldıklarını belirtiyorlar. Oysa Fransa’da işitme engellilerin yanına gerektiğinde bir tercüman veriliyor ve bu kişileri de devlet istihdam ediyor. Devlet hastanelerinde ikinci planda olmalarından, ÖTV’den yararlanamamalarından şikayetçiler. Engelli aileleri, Down sendromlu bebeklere hastalık teşhisinin çok geç konulduğu ve bireysel eğitim almaları gerektiği halde, zihinsel engelli çocuklar da dahil yeterli eğitim alamadıkları için çok acı çekiyorlar. İllerde yeterli rehabilitasyon merkezi yok ve engelliler çok mağdur.” Güven ayrıca Denizli ve Manisa’da engelli sorunlarını ortaya koymak ve çözümlerini bulmak üzere kurulma çalışmalarını sürdüren “engelliler platformu” kurucularını kutlayarak, siyasete atılmalarını önerdi ve, “Engellilerin Siyasi partilere üye olarak katılmaları ve çalışmaları önemli . Seslerini duyurmaları ve Yerelde Meclis üyeliklerinden başlayarak , Belediye Başkanlığı, Milletvekilliği adaylıklarını düşünmeleri gerekli. Mücadelelerini böylece çok daha iyi vereceklerdir.” dedi.