Ege Postası
Geri

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam'dan hükümete “Meralar“ eleştirisi

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam iktidar partisi tarafından getirilen yeni düzenlemeyle birlikte meraların yeni rant kapısı olacağını iddia ederek, AKP’nin yeni rant kapısı: Meralar başlıklı bir basın açıklaması yayınlayarak hükümeti eleştirdi.
CHP İzmir Milletvekili Musa Çam'dan hükümete “Meralar“ eleştirisi
Haberler / Politika
10 Temmuz 2013 Çarşamba 13:38
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yapılan yeni düzenlemeyle beraber meraların rant kapısı haline geleceğini ve devlet-tarım arazilerinin bu durumdan olumsuz etkileneceğini savunan Çam yayınladığı bildiride şunları söyledi…

İşte o bildiri…

"Adalet ve Kalkınma Partisi TBMM Genel Kurul’unda yeni bir hukuksuzluğa imza atmıştır. Anayasa’nın koruyucu hükmüne rağmen meralar köylülerin elinden alınıp, imara açılmaktadır!
Anayasa'nın 45'inci maddesi meraların korunması konusunda devlete görev yüklemiştir. Madde; devlet, tarım arazileri ile çayır ve meraların amaç dışı kullanılmasını ve tahribini önlemek, tarımsal üretim planlaması ilkelerine uygun olarak bitkisel ve hayvansal üretimi artırmak maksadıyla, tarım ve hayvancılıkla uğraşanların işletme araç ve gereçlerinin ve diğer girdilerinin sağlanmasını kolaylaştırır demektedir ve bu nedenle meralar amaç dışı kullanılamaz.
Ayrıca,4342 sayılı Mera Kanunu'nda da meranın ne olduğu açık bir şekilde tarif edilmiştir. Bu tarife göre mera, hayvanların otlatılması ve otundan yararlanılması için tahsis edilen veya bu amaçla kullanılan yerdir.
Fakat şimdi AKP hükümeti anayasaya ve yasalara aykırı bir biçimde yurttaşlarımızın, köylümüzün yıllardır kullandıkları meraları imara açmaktadır. Amaç, bu meraları, yaylaları, kışlakları köylünün elinden almak,yandaş ve çıkar çevrelerine yeni rant alanları yaratmaktır.
Daha önce çıkarılan 2B yasası ile köylünün ekip biçtiği alanlar belirlenen yüksek bedeller nedeniyle el değiştirmektedir. Bu yeni düzenlemeyle ise köylümüze son ve öldürücü darbe vurulmaktadır.Tüm bu olumsuzlukların sonucu olarak çiftçi tarımdan kopmaktadır. 2000 yılında tarımdan geçimini sağlayan çiftçi sayısı 7,8 milyon iken, 2011 sonunda 6,1 milyon kişi olmuştur. Yani 1,7 milyon çiftçi tarımdan kopmuştur. 2000 yılında tarımın istihdamdaki payı yüzde 36 iken 2011 sonunda yüzde 25,5'e düşmüştür. Son 10 yılda toplam işlenen alanlar yaklaşık 2,5 milyon hektar azaldı. Bu dönemde çiftçiler Türkiye'de 10 ilin yüzölçümü kadar yani 3,3 milyon hektar araziyi işlemekten vazgeçmiştir.
CHP İzmir Milletvekili Musa Çam"

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası