Ege Postası
Geri

CHP İzmir'de kota isyanı!

CHP İzmir’de meclis üyesi listelerine tepkiler dinmek bilmiyor. 18 ilçede cinsiyet kotasına uyulmaması nedeniyle partili kadınlar YSK’ya başvurdu. ‘Kota CHP’nin tüzüğünde var. YSK’yı bağlamaz’ cevabını alan kadınlar Genel Merkezi faks yağmuruna tuttu. Gönderilen dilekçelerde kotaya uyulmadığı belirtildi, gereğinin yapılması istendi. İl Kadın Kolları Başkanı Özgün Utku, “Tüzük bir anayasa gibi. Anayasaya uymamanın bir yaptırımı varsa tüzüğe uymayanlara karşı da bir yaptırım olmalı. Uyulmadığını Genel Merkez’e çekilen fakslarla beyan ettik. Bunun yaptırımı olacak mı göreceğiz” dedi.
CHP İzmir'de kota isyanı!
Haberler / Yerel Politika
26 Şubat 2014 Çarşamba 10:49
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ - CHP’de 2012 yılında yapılan Tüzük Kurultayı’nda getirilen yüzde 33’lük Cinsiyet Kotası kadınların yüzlerini güldürmüştü. Yüzde 33’lük cinsiyet kotası, parti içinde daha aktif olmak için fırsat bekleyen kadınları umutlandırırken, partiye üye kadın sayısı da artmıştı.Tüzükte yer verilen cinsiyet kotası ile birlikte yerel seçimlerde görev bekleyen kadınlar İzmir’de hayal kırıklığı yaşadı.

18 İLÇEDE UYULMADI!
CHP İzmir’de 2 kadın belediye başkan adayı gösterilirken kadınlar en büyük şoku  meclis üyesi adaylıkları doğrultusunda yaşadı. Genel Merkez gönderdiği genelgeyle meclis üyesi listelerinin hazırlanmasında  cinsiyet kotasına uyulması noktasında dikkat çekti. İl Başkanı Ali Engin, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Azzi Kocaoğlu, ilçe başkanları ve belediye başkan adayları yaptıkları istişareler sonrası listelere şekil verdi. Meclis üyesi aday listeleri MYK'dan onay alırken, listelerin belli olmasının ardından İzmir’de 18 ilçede(Aliağa,Bayındır, Bayraklı, Bergama, Buca, Çiğli, Güzelbahçe,Tire, Urla,Karşıyaka, Kemalpaşa, Konak, Kiraz, Menderes, Narlıdere, Ödemiş, Seferihisar ve Torbalı) kotaya uyulmadığı ortaya çıktı.

YSK’YA İTİRAZ

Partili kadınlar ilçe seçim kuruluna itirazda bulundu. YSK yapılan itiraza, ‘ CHP’nin kendi tüzüğünde yer alan bir uygulamadır.YSK'nın aradığı bir kriter değil’ cevabını verdi.

GENEL MERKEZE FAKS YAĞMURU
Gelen cevap ve YSK’nın listelere itiraz için verdiği sürenin dolması nedeniyle partili kadınlar Genel Merkez nezdinde harekete geçti. İl Kadın Kolları Başkanlığı tarafından hazırlanan dilekçeler CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil, Genel Başkan Yardımcıları Adnan Keskin ve Gökhan Günaydın’a gönderildi.

TÜZÜĞE AYKIRI
Gönderilen dilekçelerde şu ifadeler yer aldı; “ (Sayın Genel Başkanım/ Genel Sekreterim/Genel Başkan Yardımcım)Cumhuriyet Halk Partisinin tüzüğü 26 Şubat 2012 tarihli Olağanüstü Kurultayda kabul edilen 61/a maddesi cinsiyet kotası olarak tanımlanıp,Madde 61/a partinin katıldığı milletvekili genel seçimlerinde merkez yoklaması yoluyla belirlenecek adayların tespitinde, Parti Meclisi seçiminde, İl, İlçe Belde yönetim organlarının seçiminde, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi üyelikleri için adayların tespitinde, Kongre ve Kurultay delegesi seçimlerinde en az %33 cinsiyet kotası uygulanır denmektedir.Cumhuriyet Halk Partisi kayıtlı üyesiyim Belediye Meclis üyesi aday adayıyım.Açıklanan Meclis Üyeleri listesi cinsiyet kotasına uyulmadığı görülmektedir. Bu tüzüğe aykırıdır.Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim."

TÜZÜK ANAYASA GİBİ!
CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Özgün Utku, “ Sahada aylardır kadınları partimize davet ederken, özellikle cinsiyet kotasını ortaya koyduk. Kadınların etkin olduğu İzmir’de kötü bir tabloyla karşılaştık. Aliağa,Bayındır, Bayraklı, Bergama, Buca, Çiğli, Güzelbahçe,Tire, Urla,Karşıyaka, Kemalpaşa, Konak, Kiraz, Menderes, Narlıdere, Ödemiş, Seferihisar ve Torbalı’da kadın kotasına uyulmadı. 680 kadın aday adayımız vardı. Kadın aday başvurmadı kimse diyemez. Tüzük bir anayasa gibi. Anayasaya uymamanın bir yaptırımı varsa tüzüğe uymayanlara karşıda bir yaptırımı olmalı. Uyulmadığını Genel Merkez’e çekilen fakslarla beyan ettik. Bunun yaptırımı olacak mı göreceğiz. Tüzük ihlalini yapanlara karşı Genel merkez bir şey yapacak mı göreceğiz.Gerekli şartların olduğuna dair belgemiz var” dedi.

4 KADIN BAŞKAN KOTAYA UYDU
Kadın ilçe başkanlarının görev yaptığı Balçova, Bornova, Karaburun ve Selçuk’ta kadın kotasına uyulması önemli bir ayrıntı olarak dikkat çekti.Beydağ’da ise kadın aday adayı başvurusu yapılmadı.

SOYDAN İSTİFAYI RAFA KALDIRDI
Öte yandan listelerde gençlik kotasına uyulmaması nedeniyle İL Gençlik Kolu Başkanı İbrahim Soydan istifa kararı aldı. Yönetimiyle son bir toplantı yapan Soydan’a yöneticiler ‘ seçimlere kısa bir süre kaldı. İstifan partiye zarar verir’ dedi. Soydan’ın yöneticilerin telkinleriyle istifayı rafa kaldırdığı öğrenildi. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası