Ege Postası
Geri

CHP İzmir milletvekillerinden çarpıcı ön seçim değerlendirmesi

CHP İzmir milletvekillerinin ön seçime girdiği 30 Mart 2015’in üzerinden 3 yıl geçti. Parti içi yarışta tansiyonun hiç düşmediği bu süreçte CHP iki kurultay, iki genel seçim bir de referandum süreci geçirdi. Son olarak tüzüğünü yenileyen partide koltuklara aday olan isimlerin tümünün ön seçimle göreve getirilmesi kararı tüzükte resmileşti.
CHP İzmir milletvekillerinden çarpıcı ön seçim değerlendirmesi
Haberler / Yerel Politika
29 Mart 2018 Perşembe 16:25
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

HALİT UMUTOĞULLARI / EGEPOSTASI - 30 Mart 2015’te ön seçime girerek İzmir’de yarışan ve üyelerin oylarıyla ilk sınavı geçip ardından seçmenlerin oylarıyla milletvekili olmayı başaran CHP'li vekiller parti tüzüğüne getirilen ön seçim şartının ardından 2019 beklentilerini Egepostası'na anlattı.

İşte vekillerden 2019’da ön seçim değerlendirmeleri:

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, “Siyasi partilerin olmazsa olmazı parti içi hukuk ve demokrasinin çalıştırılmasıdır. Partinin her kademesi seçimle gelmeli ve seçimle gitmelidir. Milletvekilleri, belediye başkanları, belediye meclis üyeleri de partinin tüm üyelerinin kullanacağı hakim denetiminde ön seçim ile belirlenmelidir" dedi

ÇAM: ÖN SEÇİM OLMAZSA ADAY OLMAM

Çam,  "Benim şöyle bir kararım var önseçim olursa aday olurum, ön seçim olmazsa aday olmam diye 2014’ten önce benim böyle bir kararım var. Eğer ön seçim olmazsa aday olmayacağım” dedi.

BAYIR: LİSTE İKİNCİSİ OLARAK GELDİM

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, "Doğru olan ön seçim yapmak, örgüte sormak. Ben zaten ön seçimden geldim. Liste ikincisi oldum. Dolayısıyla daha yapacak işlerimiz var o yüzden aday olmak isterim" dedi.

BALBAY: KEMAL BEY'İN SÖZÜ BİR SENET

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, “Tüzük değişikliği ittifak olasılığına göre esnetildi. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun tüzük değişikliğinde ki konuşmasında “Ön seçim esas olacak ve göreceksiniz 2015’ten daha geride olmayacak ön seçim oranı” dedi. Ben bu sözü tüzük değişikliğinden daha önemli bir karar olarak değerlendiriyorum. Çünkü tüzük değişikliğinde ittifak olasılığına karşı yani eğer ittifak olursa merkez yoklaması genişletilecek, ön seçim daraltılacak. Bunun nasıl uygalanacağına genel merkez karar verecek. Burada da ben Kemal Bey'in sözünü bir senet olarak kabul ediyorum. Kemal Bey tüzük kurultayını kapatırken dedi ki 'Göreceksiniz 2015’ten daha geride olmayacak gelen milletvekillerimizin sayısı' ben bunu baz alıyorum" dedi.

Balbay, "Asıl olan ön seçim, ötekiler istisna olmalıdır diyorum. Çünkü üyelerin katılımıyla gerçekleşen ön seçim bir sağ duyu, taban bakışı ortaya koyuyor ki bu en sağlıklı olanı diye düşünüyorum. Tekrar ön seçim olursa katılırım. Üyelerimize nasıl milletvekilliği yaptığımızı başı dik, alnı ak anlatabilecek bir milletvekilliği süreci geçirdim. Tekrar üyelerin kantarına girmeyi onların değerlendirmesine onların yapacağı değerledirme ile birlikte bu sorumluluğu değerlendimeyi ve bu görevi devam ettirmeyi düşünüyorum” dedi.

SERTEL: TEK BAŞIMA KARAR VERMEM, ÖRGÜTE DANIŞIRIM

CHP İzmir Milletvekili  Atilla Sertel: “Tüzük kurultayında ön seçimi savunan konuşmam bütün delegeler tarafından ayakta alkışlandı ve ön seçim slogonları ile karşılandı. Kurultay sonrası Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı konuşmada 'Ben dahil bütün MYK üyeleri ve Parti Meclisi üyeleri milletvekilliği seçiminde ön seçime gireceklerdir.' Genel Başkanımızın bu konuda söylediği sözler bizim için güvencedir, teminattır. Herkes ön seçim istiyor, bütün üyeler istiyor benim de gönlüm ön seçimden yana.Hiç bir zaman siyaset yaparken tek başıma karar vermedim. İlk ön seçim yapılacağı zamanda örgütü dolaştım. Ön seçim olduğu takdirde aday olup olmamam gerektiği noktasında kendilerinden görüş aldım. Eğer ihtiyaç duyulursa benim aday olarak görev yapmam noktasında bir talep olursa yeniden aday olurum. Yok hayır arkadaş sen girme derse örgüt bana girmem. Mesele örgütün nabzını tutmak tek başıma karar vermem örgüte danışırım” dedi.

YİĞİT: ÖN SEÇİME DEVAM EDİLMELİ

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, “Ön seçim parti içi demokrasi, katılımcı anlayış, örgüte ve emeğe saygı açısından bütün partilerde yaşama geçmesi gereken bir yöntemdir. Ön seçimden gelen biri olarak elbette ki diğer partilere karşı her fırsatta örnek gösterdiğimiz ön seçimin önümüzdeki seçimlerde de uygulanması yönünde görüş ve tavır sergiledim. Çünkü bunu, beni seçen örgütüme karşı bir saygı olarak görüyorum. Geçen seçimlerde 1. Bölgede kayıtlı olan 66 bin üye olmasına rağmen  ön seçimde oy kullanan 27 bin kişi olduğunu göz önüne alarak daha sağlıklı bir örgütlenme yapısına gidilmesi ve ön seçime devam edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Siyasette 24 saatte bile çok şeyin değiştiği göz önüne alınırsa adaylık konusunda şimdiden konuşmanın çok erken olduğunu düşünüyorum" dedi. 

2015'TE NE OLMUŞTU'

30 Mart 2015’te 60 bin üyenin katılımıyla 1. Bölge 1.sırada Musa Çam 16 bin 819, 2. sırada Tacettin Bayır 9 bin 379, 3. sırada Ali Yiğit 9 bin 129, 4. sırada Murat Bakan 8 bin 670 oy alırken, 2. Bölgede ise 1. sırada Kemal Kılıçdaroğlu 32 bin 75, 2. sırada Mustafa Balbay 15 bin 634, 3. sırada Atila Sertel 12 bin 268, 4. sırada Kamil Okyay Sındır 10 bin 708 oy almıştı.

Merkez Yürütme Kurulu Kararı ve Parti Meclisi’nin onayı ile fermuar sistemi uygulanan İzmir’de ön seçimle gelen milletvekillerinin arasına genel merkezin atadığı vekil adayları  konularak milletvekili aday listesi hazırlanmıştı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası