Ege Postası
Geri

Yücel Özen’den Kocaoğlu'na kırsal kalkınma modeli övgüsü

CHP İzmir İl Eğitim eski Sekreteri Yücel Özen, gazeteciler Mithat Umutoğulları ve Adem Nakçı’nın sunduğu Gün Ortası programının konuğu oldu. Ülke ve kent gündemine dair değerlendirmelerde bulunan Yücel Özen, tarım ve hayvancılığın giderek gerilediği Türkiye'de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun başlattığı kırsalda kalkınma modeli çalışmalarının köylüler için can simidi değeri taşıdığını ve umut olduğunu söyledi.  Yücel Özen’den Kocaoğlu'na kırsal kalkınma övgüsü
Yücel Özen’den Kocaoğlu'na kırsal kalkınma modeli övgüsü
Haberler / Yerel Politika
28 Mart 2018 Çarşamba 13:37
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

HAZIRLAYAN: HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI- CHP İzmir İl eski yöneticisi Yücel Özen, Tire’de dağ köylüleriyle birlikte kuracakları kooperatife kırsalda kalkınmaya destek veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da destek vereceğini belirtti.

AZİZ BEYİN YAPTIKLARI O KADAR ÖNEMLİ Kİ 

Özen, Türkiye’nin tarım ve hayvancılıkta giderek geriye gittiğini rakamlarla açıklayarak, Başkan Kocaoğlu’nun yaptığı kooperatifleşme çalışmalarının kırsalda köylülere umut ışığı olduğunu söyledi:

“Aziz Beyin yaptıkları o kadar önemli ki bizim köylerimiz için. İki tane kuzu vermesi, hayvan sözleşmeleri yapması. Köyde yaşamayı bir parçacık da olsa keyifli hale dönüştürdü. Bu ürünlerin paketleme ve şişelemesini yapmayı öneriyoruz. Aziz Bey son derece akılcı şekilde ‘soğuk hava koyalım, diğer ilçelerden gelenler de gelir, dedi.  Aziz Bey’den bu anlamda destek aldık.”

YOKSULLUK SINIRI 5 BİN 416 LİRA. BEŞ BİN ALAN VAR MI'

Türkiye’de tarım ve hayvancılığın geldiği durumu dile getiren CHP’li eski yönetici Yücel Özen, “Belediye başkanlarımızın çoğu nitelikli insanlar. 23 dağ köyü muhtarıyla beraber kurduğumuz bir kooperatif. Mahmut Eskiyörük. Tire Süt Kooperatifi sütü çözer. Ama bunlar dağ ürünlerimiz. On liraya inciri alırlar burada 40 liraya satarlar. Bu faciayı onarmaya yönelik bir çalışma başlangıcı. Kan ağlayan bölge dağ köylerimiz. Zaten ithalatla terbiye edilen bir tarım. 1.3 milyar dolar et ithal ettiler, hayvancıyı terbiye etmek için. Ama yine durduramadılar. Bizim tohum, gübre, mazot bunların hepsi dövize bağlıysa. Eskiden köylere gittiğimizde siyaseten, çay iç benden de kahve iç denirdi. Şimdi köylerde insan kalmamış. İnsanlar köyden kaçıyor. Bin 639 lira açlık sınırı, 5 bin 416 lira yoksulluk sınırı. 5 bin lira ücret kazanan var m? Yani yoksuluz. 30 milyon insan sadaka alır gibi yardım almak zorunda kalıyor. Ülkenin geldiği facia bu. 15 yılı doldurdu AK Parti’nin ülkeyi yönetmesi. 2.8 trilyon dolarlık ithalat yapılıyor, 1.8 trilyon dolarlık ihracat yapıyor. Eski Merkez Bankası Başkanı söylüyor” diye konuştu.

BİR ÖĞRETMENİMİZİN TAYİN KONUSU VARDI VE…

Radyo Egepostası Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Umutoğulları’nın ‘İzmir CHP’nin kalesi deniyor. Kale değil aslında. Her an tehlikede. İzmir’in kendine has demokratik duruşu var. AK Parti içinde bile adaylar çıkıyor. AK Parti bütün bunları yaparken yıllarca Kocaoğlu’na muhalefet yapmış olan Kenan Çakar’ın transfer edilmesi. Sizin CHP’li belediyelerin içinde en yetkili konumlara gelmeleri. CHP içinde yetişmiş olanların etkili yerlerde yer almaması. AK Partili belediyeleri görüyoruz. Menderes’te kendi kadrolarını oluşturuyor. Bir tane CHP’li barındırmıyorlar. Ödemiş öyle, Kiraz’ı öyle. Sizin CHP’li belediyelerde maalesef kendi partililerinizle ilgili bir kadrolaşma hareketi göremiyoruz. Hüseyin Mutlu Akpınar, Hasan Karabağ, Halil İbrahim Şenol var sadece partili’  sorusuna, Özen şu yanıtı verdi:

“Gençlik kolu başkanıyım.  Bir öğretmenimizin tayin konusu vardı. Necdet Uğur Bey ile görüşüyoruz. Tire Gençlik Kolları Başkanıyım. Böyle bir öğretmen arkadaşımın ataması var. Benim yeğenim Mardin’in mezrasında öğretmenlik yapıyor. Sen buraya gelmiş benden bunu istiyorsun, yazık ayıptır dedi. CHP duruşu böyle bu ülkede. Aziz Kocaoğlu’nun duruşu da öyle.  Bizim belediyelerimizde CHP’li kadrolar da var”

BİZİM BELEDİYE BAŞKANLARIMIZ TARAFSIZ DAVRANMAYA ÇALIŞIYOR, HEPSİ ADAM GİBİ

CHP İzmir İl eski Yöneticisi Yücel Özen, CHP’li belediye başkanlarının tarafsız davranmaya çalıştığını kaydederek, “Bizim belediye başkanlarımız tarafsız davranmaya çalışıyorlar hepsi adam gibi. Partimin rozetini çıkarmam. Çıkarsınlar. O rozet nedeniyle seçilen insanlar tabii ki ona rozeti veren yapıyla çalışmak zorundalar. Kendi çocuklarımıza AK Parti kapıları kapatmış. İnsan biriktirme denilen şey var ya, Aziz Bey başta olmak üzere tüm başkanlarımızda var. CHP’lilik bu anlamda zor” dedi.

GENÇ ARKADAŞ ERTESİ GÜN BEN İŞ ARIYORDUM DİYOR

Büyükşehir belediyesinde 500 bin cv olduğunu dile getiren Yücel Özen, gençlik kollarında çalışan birçok partili gencin idealizm yerine ertesi gün ‘Ben iş arıyordum ya da ben ne olacağım’ dediğini anlattı:

“Birçok belediye başkanımız partililiğe dikkat ediyor. Büyükşehirde başarılamıyor. Sana geliyor adam sağcı, adını yazabilir miyim diyor. Kıramıyorsun. Büyükşehir Belediyesi’nde 500 bin CV var. Ben 60 yaşındayım. Torunlarım var. Benim oğlum da Manisa Organize’de çalışıyor. Yurtsever olmak için. Özellikle gençlik kollarından partiye gelmiş biriyim. Eskiden idealizmle tutunurduk. Geldiğinin ertesi gün genç arkadaş, ben iş arıyordum ya da ben ne olacağım diyor.”

İŞTE PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:

Mithat Umutoğulları: Benim köyümün yüzde 99’ü Dev Yolcuydu. Türkiye’de sol kendini yenileyemedi. CHP’ye kesiliyor ihale ama. İzmir CHP’nin kalesi deniyor. Kale değil aslında. Her an tehlikede. İzmir’in kendine has demokratik duruşu var. AK Parti içinde bile adaylar çıkıyor. AK Parti bütün bunları yaparken yıllarca Kocaoğlu’na muhalefet yapmış olan Kenan Çakar’ın transfer edilmesi. Sizin CHP’li belediyelerin içinde en yetkili konumlara gelmeleri. CHP içinde yetişmiş olanların etkili yerlerde yer almaması. AK Partili belediyeleri görüyoruz. Menderes’te kendi kadrolarını oluşturuyor. Bir tane CHP’li barındırmıyorlar. Ödemiş öyle, Kiraz’ı öyle. Sizin CHP’li belediyelerde maalesef kendi partililerinizle ilgili bir kadrolaşma hareketi göremiyoruz. Hüseyin Mutlu Akpınar, Hasan Karabağ, Halil İbrahim Şenol var sadece partili. Siz de bunu yapmıyorsunuz.

Yücel Özen: Gençlik kolu başkanıyım.  Bir öğretmenimizin tayin konusu vardı. Necdet Uğur Bey ile görüşüyoruz. Tire Gençlik Kolları Başkanıyım. Böyle bir öğretmen arkadaşımın ataması var. Benim yeğenim Mardin’in mezrasında öğretmenlik yapıyor. Sen buraya gelmiş benden bunu istiyorsun, yazık ayıptır dedi. CHP duruşu böyle bu ülkede. Aziz Kocaoğlu’nun duruşu da öyle.  Bizim belediyelerimizde CHP’li kadrolar da var.

Adem Nakçı: Kendi medyanız da kendi kadronuz da yok.

Mithat Umutoğulları: Dün AK Partili bir meclis üyesi çözdü işimizi. Cenazemiz vardı. Ben vatandaşım benim bir işim var. AK Partililer benim işimi çözüyor. Nasıl oluyor bu'

Yücel Özen: Ben partili değilim. Ben CHP’nin adayıyım diyen DYP’den gelen bir arkadaşımızı seçtirip CHP adına yönettiren Tireli bir yurttaşım. Bizim belediye başkanlarımız tarafsız davranmaya çalışıyorlar hepsi adam gibi. Partimin rozetini çıkarmam. Çıkarmasınlar. O rozet nedeniyle seçilen insanlar tabi ki ona rozeti veren yapıyla çalışmak zorundalar. Kendi çocuklarımıza AK Parti kapıları kapatmış. Ben İzmir il yönetimine girdiğimde Alaattin Bey’in, kendi üzerimdeki araştırma şirketini satmak gibi bir duyguya kapıldım. Şirketi sattım öyle girdim. CHP ahlakı da böyle bir ahlak. Şimdi bakıyoruz. AK Partililerin dedikleri daha yoğun hallediliyor. İnsan biriktirme denilen şey var ya, Aziz Bey başta olmak üzere tüm başkanlarımızda var. Özfatura belediye başkanı. Bizim o zaman Basmane’de il binamız. İl sekreteriyim. Bize fuara giriş kartı gönderdi. Aziz Bey kaldırdı onları. Hakkın değilse yok kardeşim der. Siyasete bakış tarzı bu. Belediye başkanları hep şeref verir, sağ partilerde, para vermez. Aziz Bey çıkarır kartından verir. Bizde  öyle değil. CHP’lilik bu anlamda zor.

Mithat Umutoğulları: Örneğin Folkart'ın bu kadar büyümesi. Belediye başkanının onunla fotoğraf vermesi. O zaman AK Parti’yi eleştirme hakkınız yok. Adam örgütleniyor, sermayeyi ele geçirmiş durumda. O yüzden de CHP nasıl ayağa kalkacak'

Adem Nakçı: Sahada çalıştırdığın gençlerin çalıştığı yerleri kapatırsan çocuklar sokakta kalacak, çalışamayacak. İZSU’da en etkili görevlerde olanlar uç sağda olanlar. Senin mecburen aldığın çocuklar kanal temizliyor. CHP’nin hepsi kuru amele m? Hiç mi üniversite mezunu yok.

Yücel Özen: İşe alımlara gelince. O kadar garip bir şey ki. CV’ler vardır işe alımlarda. Birçok belediye başkanımız partililiğe dikkat ediyor. Büyükşehirde başarılamıyor. Sana geliyor adam sağcı, adını yazabilir miyim diyor. Kıramıyorsun. Büyükşehir Belediyesi’nde 500 bin CV var. Ben 60 yaşındayım. torunlarım var. Benim oğlum da Manisa Organize’de çalışıyor. Yurtsever olmak için. Özellikle gençlik kollarından partiye gelmiş biriyim. Eskiden idealizmle tutunurduk. Geldiğinin ertesi gün genç arkadaş, ben iş arıyordum ya da ben ne olacağım diyor.

Mithat Umutoğulları: Ülkenin vitrinine çıkan AK Partililer. Sermayeyi ele geçirmiş, sokakta alanda her yerde onlar var. İki televizyona çıkıp memleketi değiştireceğiz. Memleket böyle değişmez ki'

Yücel Özen: Folkart’ın kazıkçısı, Tire’yi kazıklamaya geldi diye bir şey paylaştım. Mahkemeye gidip ifade verdim. İzmir’de iki tane cıva gibi kardeşimiz çıktı. Utku da Deniz de aynı süreçti. Deniz Yücel, grup sözcüsü olduğu için kenti en iyi tanıyan arkadaşlardan birisi. Biz de demokrasiyi gerçekten uyguluyoruz. Tacettin, Ali Yiğit, Musa Çam, Atila Sertel var. Başka kimse var mı'

Mithat Umutoğulları: Aziz Kocaoğlu şöyle Aziz Kocaoğlu böyle. Abi nedir b? Kocaoğlu’nun sizin bu laflarınıza ihtiyacı yok. Bu ülkenin milletvekili, senin bu söylediklerini görmüyorlar m? Memleketin bu kadar sıkıntısı var iken, Aziz Kocaoğlu olmazsa biz ölürüz. Onun size ihtiyacı yok. Aziz Beyin bu kentte karşılığı var.

Yücel Özen: Partinin yüzde 18 üzerinde oyu var Aziz Beyin. Tire’de nüfusu 80 bindir ama İzmir’de oturan Tireli sayısı 100 bindir. Dün meraları 25 yıllığına kiraya veriyorlardı. Bunları daha önce birkaç milletvekilimiz konuştu. Termik santral kuruluyor. Bunu aktarmak zorunda mıyı? Bir milyon kömür sobanın yandığı anda çıkaracağı dumanın olacağı tesisten bahsediyoruz. Ayağa kaldırmamız lazım heryeri.

Mithat Umutoğulları: AK Partili milletvekilleri çıkıyor hepinize sallıyor. Bir tane milletvekiliniz çıkıp bir şey yapıyor m? Hamza Dağ bir gün önce seni yerden yere vuruyor. Ertesi gün çıkıyor Ali Yiğit, Aziz Kocaoğlu’nu övüyor.

Yücel Özen: Adem bizim Tire’nin tüm dağ köylerini gezdiğimiz kişidir. Mermer ocakları kuruluyor. Bugün Mermer Fuarı var. Bu vahşi şekilde yağmalanıyor mermer ocakları. Mermer ihracatçıları birliği ne diyecek, hain bunlar, döviz getireceğiz engelliyorlar diyecek. Kınık’ta termik santral, işsizliğe çözüm olacak deniyor. O santral hepimizi zehirleyecek. Bütün İzmir’i imha edecek.

Mithat Umutoğulları: Bir gazetenin bir tanesi AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı idi sahibi. Bir belediye başkanınız ile ilgili bir şey yazdı. Bir iddiada bulundu. Partinizden tık yok ya. İl yöneticisini arıyorum, biz il başkanımızla konuştuk, il başkanı bu konuda açıklama yapmayalım dedi. O zaman demek ki içiyor belediye başkanınız.  Aziz Bey kırsal alana yaptığı yatırımlarla merhem oldu. Özellikle Bayındır’da çiçekçilik ile başlayıp Tire’deki süt projesi. hakikaten güzel işler de yapıyor. Tire dağ ürünleri.

Yücel Özen: Belediye başkanlarımızın çoğu nitelikli insanlar. 23 dağ köyü muhtarıyla beraber kurduğumuz bir kooperatif. Mahmut Eskiyörük. Tire Süt Kooperatifi sütü çözer. Ama bunlar dağ ürünlerimiz. On liraya inciri alırlar burada 40 liraya satarlar. Bu faciayı onarmaya yönelik bir çalışma başlangıcı. Kan ağlayan bölge dağ köylerimiz. Zaten ithalatla terbiye edilen bir tarım. 1.3 milyar dolar et ithal ettiler, hayvancıyı terbiye etmek için. Ama yine durduramadılar. Bizim tohum, gübre, mazot bunların hepsi dövize bağlıysa. Eskiden köylere gittiğimizde siyaseten, çay iç benden de kahve iç denirdi. Şimdi köylerde insan kalmamış. İnsanlar köyden kaçıyor. 1639 lira açlık sınırı, 5416 lira yoksulluk sınırı. 5 bin lira ücret kazanan var m? Yani yoksuluz. 30 milyon insan sadaka alır gibi yardım almak zorunda kalıyor. Ülkenin geldiği facia bu. 15 yılı doldurdu AK Parti’nin ülkeyi yönetmesi. 2.8 trilyon dolarlık ithalat yapılıyor, 1.8 trilyon dolarlık ihracat yapıyor. Eski Merkez Bankası Başkanı söylüyor. Aziz Beyin yaptıkları o kadar önemli ki bizim köylerimiz için. İki tane kuzu vermesi, hayvan sözleşmeleri yapması. Köyde yaşamayı bir parçacık da olsa keyifli hale dönüştürdü. Bu ürünlerin paketleme ve şişelemesini yapmayı öneriyoruz. Aziz Bey son derece akılcı şekilde soğuk hava koyalım, diğer ilçelerden gelenler de gelir. Aziz Bey’den bu anlamda destek aldık. Karadut şoklama tesisi yaptık. Ondan sonra karadut fiyatı arttı.

Adem Nakçı: Büyükşehirin kooperatifçiliğe katkısı ne'

Yücel Özen: İzmir özeline bakarsak, il özel idareden aktarılan malların hepsi abuk sabuk kurumlarda. Bozdağ tesislerini kapattılar. Hepsi özelleştirmeye alınacak. Aziz Bey’in Selçuk’ta yaptığı bir tesis var. Müthiş bir tesis. Tüm bölgeyi çözecek olan tesis. Bademler ağaç ürünleri kooperatifi, çiçekçilik kooperatifleri. Bunlar ihracat yapar hale geldi. Bu tesisleri mecburen Bakanlığa yaptıracağız. Patatesçi perişan. Bunların tümünü hayata geçirmemiz lazım. Cumhurbaşkanlığına bağlı olacaklar. Mutlu mutlu yönetecekler ülkeyi. Tarıma vurulan tokatlar o kadar yoğun ki. İthalatla terbiye edilen bir tarım yapısı var. Şimdi suyu özelleştirme çabası var. Yani varoğlu var. Köy muhtarlarımızla yaklaşık bin civarında üyeyi topluyoruz. Bunları pazara sunmamız için tesisimizi kurmamız gerekiyor. Paketleme tesislerimizi kuracağız. Ürünü direkt üreticiden alacağız, bin civarında üretici var. Bununla da sınırlı değil. Kekik var bizde. Dallık köyünde kekik var. Bunları toparlayacağız.

Mithat Umutoğulları: Bir yıldır Tire Süt Kooperatifi’nin ürünlerini alıyorum. Çünkü orada bir emek var. Kalitesi de var.

Yücel Özen: Bu kooperatifi kuran arkadaşlarla güzel işler yapacağız. Kooperatif ile o ürünleri pazarlanabilir hale getirdiğimizde köye otomatik katkılar da sağlanmış olacak. Temmuz sonuna kadar kurulacak. Proje desteği alacağız. Proje desteği alabilmemiz için önce Tire Belediyesi’ne başvurduk. Yer tahsisi için. Tahsis olduktan sonra projelendirebiliyoruz. Üyelik aidatı 400 lira olacak. Biz Tire Süt’te Mahmut ile orada Pazar ağı oluşturma imkanı var. İzmir’i dörde beşe böldük, dağıtım ağı sattık arkadaşlara. Karşılıklı bir şey oluştu. Zincir mağazalara girme şansımızı zorlayacağız. Kent A.Ş’ye de gideceğiz.

Yeter söz milletin diyemezsek 2019’da olmaz. Yılmak yok. Umudumuz sonsuz.  2019’da biz de bu tek adamı indireceğiz.

 

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası