Ege Postası
Geri

CHP İzmir tarih yazdı!

CHP İzmir’de Konak’ta ilçe başkanlığı koltuğunun Nilüfer Akyüz’e emanet edilmesiyle birlikte kadın ilçe başkan sayısı 5 oldu. Bu tablo, 90 yıllık partinin kayıtlarına bir ilde aynı dönemde görev yapan en fazla kadın ilçe başkanı olarak geçti. Ankara,Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Tunceli,Aydın, Adana, Trabzon, Samsun gibi illerde CHP’nin kadın ilçe başkanı bulunmazken, İstanbul, Muğla ve Antalya gibi illerde partinin birer kadın ilçe başkanı var.
CHP İzmir tarih yazdı!
Haberler / Yerel Politika
6 Mart 2014 Perşembe 11:21
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ - CHP’de parti içinde topuk seslerinin  en yüksek olduğu örgüt İzmir oldu. Konak’ta Sinan Karamustafaoğlu’nun MYK tarafından görevden alınmasının ardından yönetim içinde yapılan seçimle Nilüfer Akyüz’ün  başkanlık koltuğuna oturmasıyla birlikte İzmir’de CHP’nin kadın ilçe başkan sayısı 5’e yükselmiş oldu. CHP İzmir’deki kadın ilçe başkanı tablosu, 90 yıllık partinin kayıtlarına bir ilde  aynı dönemde görev yapan en fazla kadın ilçe başkanı olarak geçti.

HEPSİ SEÇİMLE
Aliağa’da Özlem Şan Oğuzhan’ın aday adaylığı için istifasıyla CHP İzmir’in tek kadın ilçe başkanı Balçova CHP İlçe Başkanı Aygül Eryılmaz kalmıştı.15 Temmuz sürecinde  Bornova’da uzun yıllardır ilçe başkanlığı yapan Enver Dündar’ın  istifa ederek aday adayı olması sonrası  ilçe yönetim kurulu yaptığı oylamada Fatma Doğru’yu başkan seçti. Karaburun’da da Mesut Karaoğlan'ın aday adaylığı için istifasıyla  boşalan koltuk yönetim içinde yapılan seçimle Sezin Taylan’a emanet edildi.İlçe başkanı İbrahim Adıgüzel’le birlikte yönetimde yaşanan toplu istifalar nedeniyle kongrenin yapıldığı Selçuk’ta zafer Özge Yıldırım'ın olmuştu.Konak’ta Sinan Karamustafaoğlu’nun MYK tarafından görevden alınması sonrası yönetim içinde yapılan oylamayla Nilüfer Akyüz başkan seçildi. Akyüz’le birlikte CHP İzmir’de kadın ilçe başkan sayısı 5’e yükseldi.


ANKARA’DA YOK İSTANBUL’DA BİR İSİM
CHP İzmir 5 kadın ilçe başkanıyla partideki  tüm örgütleri geride bıraktı. CHP’nin 2011 genel seçimlerinde birinci parti çıktığı Edirne, Kırklareli,  Tekirdağ, Tunceli,Aydın ve Muğla’da toplamda sadece  1 kadın ilçe başkanı ( Muğla Seydikemer- Nalan Büyükçoban) var. Siyasetin kalbinin attığı Ankara’da ise CHP’nin kadın ilçe başkanı bulunmuyor. Siyasette tansiyonun yüksek olduğu İstanbul’da sadece bir örgüt  kadın başkana emanet edilmiş durumda.  CHP İstanbul’un tek kadın ilçe başkanı  Bayrampaşa ilçe başkanı Filiz Oral… Demre İlçe Başkanı Zühra Doğan’ın görevden alınmasıyla Antalya’da,Konyaaltı ilçe başkanı Pınar Togac tek kadın başkan olarak kaldı.Aralarında  Adana, Trabzon, Samsun gibi kentlerinde olduğu bir çok ilde CHP’nin kadın ilçe başkanı bulunmuyor.

45 KADIN ADAY ADAYI
CHP’nin kadın il başkanı bulunmazken, parti  2014 yerel seçimlerinde 45 kadını, belediye başkan adayı  olarak gösterdi. Özlem Çerçioğlu-Aydın,Mehtap Özcan Mısırlıoğlu-Bolu,Merih Ünver – Karaman,Nuran Altunseven-Kütahya,Mine Orhon-Rize,Gülümser Heper- Sivas,Hale Soran-Şanlıurfa ve Hadiye Ardahanlı-Tokat CHP’nin Büyükşehir Belediye Başkanlıklarına aday gösterdiği kadınlar oldular. Aydın, Trabzon  ve Tokat’ta 3’er kadın aday gösterildi. İzmir’de ise Konak’ta Sema Pekdaş ve Urla’da Sibel Uyar başkan adayı olmak için seçimlere girecek.

85 YIL GEÇTİ AMA!
Tek partili dönemde  Sadiye Hanım, Artvin’in Yusufeli ilçesine bağlı Kılıçkaya beldesinde 1930 yılında Türkiye’nin İlk Kadın Belediye Başkanı olmuştu. Aradan 85 yıl geçerken Artvin’de CHP’den kadın ilçe başkanı ve belediye başkan adayı bulunmamakta.
 
3 VEKİL 2 PM ÜYESİ
CHP’de son dönemlerde milletvekilliklerinde de kadın sayısı artıyor.  İzmir’i mecliste temsil eden   kadın milletvekilleri Birgül Ayman Güler, Hülya Güven ve Güldal Mumcu. İzmir’de iki tane de kadın PM üyesi var.Bu isimler Nazik Işık ve Berrin Gürçay Dilekçi.Yüksek Disiplin Kurulu'Nda da İzmir'de Sumru Karael görev yapıyor.

 ENGİN: SEVİNDİRİCİ
CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, “ Partimiz uzun zamandır İzmri’de  kadın belediye başkanı göstermemişti. Şimdi ika isim gösterildi.  Geldiğimden beri kadın ilçe başkanı olmasını teşfik ettim. Tablonun benim dönemimde oluşması sevindirici. Kadınların partideki önmeli görevlere gelmesinde sürekli katkık olacak” dedi.


BU DAHA BAŞLANGIÇ
PM Üyesi Nazik Işık, “ Bu CHP’de geleceğin nasıl şekilleneceğini  gösteren bir durum.CHP’de kadınlar var. Eşitliğe ilerleyiş olacaktır. İzmir’de kadın üye oranımızda yüksek. Çok emek veren kadın var. CHP İzmir 5 kadın ilçe başkanıyla fark yarattı. Bu dönem ilk kez önemli iki merkezde kadın adayımız da var. Bu daha başlangıç” dedi. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası