Suriye sınırında güvenli bölge oluşturmak için çıkarılan tezkere kapsamında Suriye’ye sınır ötesi göreve gönderilen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesindeki askerler operasyonları, Suriye’deki cihatçı selefi yapıların bir araya getirilerek oluşturulduğu ÖSO adlı grubun mensuplarıyla beraber yürütüyor.
Operasyonlar sırasında yaralanan Türk askerleri, komando eğitimi ve savaş sırasında acil müdahale eğitimi almış daha önce TSK bünyesinde olan fakat 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kadroları Sağlık Bakanlığı’na devredilen ‘sağlık astsubayları’ tarafından tedavi ediliyor.
Suriye’de görev yapan ve tedavi ettikleri hastaları; müdahale edilmezse yaşamını yitirecekleri ‘kırmızı alan’, yatarak tedavi edilmesi gerekenleri ‘sarı alan’ ve poliklinik hastası olanları ‘yeşil alan’ olarak kategorilendirip ona göre kayıt tutan sağlık personelleri, ‘kırmızı alan’ hastalarını tedavi için Türkiye’ye sevk ediyordu.
Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında El Bab operasyonu devam ederken, sınıra yakın illerdeki hastanelerde -özellikle Kilis Devlet Hastanesi’nde- çekilen yaralı ÖSO mensuplarının görüntüleri basına yansımış ve kamuoyunda tepkilere neden olmuştu.
Eylül 2018 tarihine kadar ‘kırmızı alan’ kategorisine giren yaralı ÖSO mensupları ile Suriye vatandaşları kaydı tutulmak suretiyle Türkiye’ye sevk edilerek hastanelerde tedavi edildi. Fakat Sağlık Bakanlığı tarafından Suriye’de yapılan hastanelerin hizmete başlamasıyla sevk işlemleri durduruldu.
Konuyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi veren CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, yaralı olduğu gerekçesiyle Türkiye’ye kaç ÖSO mensubunun ve Suriye vatandaşının sevk edildiğini, sevk edilen ÖSO mensupları ile Suriye vatandaşlarının Suriye’ye geri dönüp dönmediklerini sordu.
CHP’Lİ BAKAN SAĞLIK BAKANI KOCA’YA SORDU:
Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında Eylül 2016’dan bu yana (2018 Eylül ayı dahil) aylar bazında sayı vermek suretiyle kaç ÖSO mensubu yaralı olduğu gerekçesiyle Türkiye’ye sevk edilmişti? Sevk edilen ÖSO mensuplarının kaçı Suriye’ye geri dönmüştü? Kaçı dönmemişti? Söz konusu sevk işlemlerinin takibi kimler tarafından yapılmıştır'
Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında Eylül 2016’dan bu yana (2018 Eylül ayı dahil) aylar bazında sayı vermek suretiyle kaç Suriye vatandaşı yaralı olduğu gerekçesiyle Türkiye’ye sevk edilmişti? Sevk edilen Suriye vatandaşlarının kaçı Suriye’ye geri dönmüştü? Kaçı dönmemişti? Söz konusu sevk işlemlerinin takibi kimler tarafından yapılmıştır'
SAĞLIK BAKANLIĞI SURİYE’YE 3 HASTANE KURDU
Sağlık Bakanlığı, Suriye’de Bab ve Mare ilçeleri ile Çobanbey beldesine tam donanımlı hastane kurdu. Bab ve Çobanbey hastaneleri 200, Mare Hastanesi ise 75 yatak kapasitesine sahip olup; Bab’daki hastane 30 bin, Çobanbey’deki 20 bin ve Mare’deki hastane ise 10 bin metrekarelik alana kuruldu. Bab’daki hastanenin hizmete başladığı, Mare ve Çobanbey hastanelerinin ise hizmete açılması için hazırlıklarının tamamlanmak üzere olduğu biliniyor.