Ege Postası
Geri

CHP'li Gökçen'den 'İstanbul Sözleşmesi' vurgusu

CHP İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen, Medeni Kanun’un kabulünün 97’nci yıl dönümü dolayısıyla “Medeni Kanunun yürürlüğe girişinin 97. yılında İstanbul Sözleşmesi’ni fesheden ve 6284’ü uygulamayan iktidar Medeni Kanun’a da göz dikmiş durumda. Mevcut Anayasa’yı uygulamayanlar, bugün Anayasa’yı değiştirmeye kalkıyor. Kadınları görünmez kılmaya çalışan iktidarın karşısında İstanbul Sözleşmesi’nden de Medeni Kanundan da vazgeçmeyeceğiz” dedi. Gökçen, EŞİK Platformu’yla TBMM’deki görüşmeleriyle ilgili de “Bütün bu karanlığa, ‘kadına yönelik şiddetle mücadele etmeyeceğiz’ diyenlere, 6284 Sayılı Kanunu tartışmaya açanlara, nafaka hakkını tartışmaya açanlara, aile değerlerini kadını baskılamak için bir araç olarak kullanmaya çalışanlara karşı yeni bir ittifak ilan ettik; kadın ittifakıyla, eşitlik ittifakıyla artık buradayız. Kadın dayanışmamızı güçlendireceğiz. Hem Meclis’te hem sokaklarda kadınlar birlikte haklarımızı haykırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
CHP'li Gökçen'den 'İstanbul Sözleşmesi' vurgusu
Haberler / Politika
4 Ekim 2023 Çarşamba 15:11
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

CHP İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen, Medeni Kanun’un yürürlüğe girmesinin 97’nci yıl dönümünde hem İstanbul Sözleşmesi’nin AB’nde yürürlüğe girmesi hem de Medeni Kanun hakkında açıklama yaptı. Gökçen, konuya ilişkin bugün yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN FESHEDİLDİĞİ GÜNDEN BUGÜNE EN AZ 750 KADIN ERKEKLER TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ”

“1 Ekim itibari ile AB, İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlüğe girdiğini duyurdu. 1 Ağustos 2014 tarihinde Türkiye’de yürürlüğe girmiş olan İstanbul Sözleşmesi, 20 Mart 2021 tarihinde gece yarısı tek adamın kararı ile tek taraflı iptal edildi. İstanbul Sözleşmesi’nin feshedildiği günden bugüne en az 750 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Kadınlar hayattan koparılırken katilleri takım elbise giyip kravat taktıkları için ödüllendirildi, iyi hal indiriminden yararlanarak ellerini kollarını sallayarak sokaklara geri döndü. 2021’den itibaren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı koltuğunda oturanlar ise görev süreleri boyunca kadınların korunması adına tek bir somut adım atmadı. Mahinur Özdemir Göktaş, göreve geldiğinden beri kadın hakları için çalışma yapmadığı gibi mağdur erkeklerin de yanında olduğunu ve süresiz nafakayı adil bulmadığını dile getirdi.

KADINLARI GÖRÜNMEZ KILMAYA ÇALIŞAN İKTİDARIN KARŞISINDA İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN DE MEDENİ KANUN’DAN DA VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Tek eşlilik, evlilik yaşı, resmi nikah, boşanmada eşit haklar, kız ve erkek çocuklarına eşit miras hakkını güvence altına alan Medeni Kanun’un yürürlüğe girişinin 97. Yılında İstanbul Sözleşmesi’ni fesheden ve 6284’ü uygulamayan iktidar, Medeni Kanun’a da göz dikmiş durumda. 2022 yılında 334 kadın cinayeti işlendi, 245 şüpheli kadın ölümü meydana geldi. Bu yıl geçtiğimiz 8 ayda toplam 202 kadın öldürüldü. Kadınların yaşam haklarını koruyamayan iktidar, Anayasa’da yer alan kadın haklarını da ortadan kaldırmaya çalışıyor. Mevcut Anayasa’yı uygulamayanlar, bugün Anayasa’yı değiştirmeye kalkıyor. 81 ilde aile çalıştayları yaptılar. Peki, ne sonuç çıktı bu çalıştaylardan? Bu çalıştaylarda ‘Türk aile yapısı’ vurgusu yapılırken kadının yerinin ev olduğu, bireylikten aileye indirgendiği bir kamu düzenini kurmaya çalıştıklarını görüyoruz. Sadece kadınlar için değil aynı zamanda LGBTİ+ bireyler için nefret söylemlerini de çalıştaylarda sık sık dile getiriyorlar. Kadınlar hayatın her alanında varlar ve var olmaya da devam edecekler. Kadınları görünmez kılmaya çalışan iktidarın karşısında İstanbul Sözleşmesi’nden de Medeni Kanun’dan da vazgeçmeyeceğiz.”

Gökçen, konuya ilişkin paylaştığı videoda da şunları söyledi:

“Medeni Kanun bu ülkede kadın, erkek eşitliğinin sağlanması yolunda atılmış en önemli adımlardan biriydi. Bu vesileyle büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla anıyoruz. Avrupa Birliği İstanbul Sözleşmesi’nin resmen bir tarafı olduğunu gururla ilan etti. Dünyada kadına yönelik şiddetle mücadele etmek isteyenler, bu konuda en ileri sözleşme nedir diye arayanların cevabı olan İstanbul Sözleşmesi ne yazık ki Türkiye’nin terk etmiş olduğu bir sözleşme oldu, hukuka aykırı olarak. Bizler dün EŞİK Platformu’nun 81 ilden gelen gönüllüleriyle birlikte TBMM’deydik. Bütün bu karanlığa, ‘kadına yönelik şiddetle mücadele etmeyeceğiz’ diyenlere, 6284 Sayılı Kanunu tartışmaya açanlara, nafaka hakkını tartışmaya açanlara, aile değerlerini kadını baskılamak için bir araç olarak kullanmaya çalışanlara karşı yeni bir ittifak ilan ettik; kadın ittifakıyla, eşitlik ittifakıyla artık buradayız. Kadın dayanışmamızı güçlendireceğiz. Hem Meclis’te hem sokaklarda kadınlar birlikte haklarımızı haykırmaya devam edeceğiz.” (ANKA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası