Türkiye ekonomisinde son dönemde yaşanan gelişmelerin etkilerini yerinde görmek ve CHP’nin çözüm konusundaki politikalarını anlatmak için Kahramanmaraş’ta görevlendirilen İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, heyette bulunan Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir ve Parti Meclisi Üyesi Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç’la birlikte çeşitli ziyaretlerde bulundu.
Ziyaretler sonrası CHP İl Başkanlığında düzenlenen basın toplantısında konuşan Kılıç, “Bugün bütün ülke olarak ağır bir bedelle karşı karşıyaysak bunun tek sorumlusu 2002’den beri tek başına iktidarda olan AKP’nin eğitimden sağlığa, ekonomiden dış politikaya kadar uyguladığı yanlış politikalarıdır. ”dedi.
Küresel ekonomide yaşanan gelişmelerden en çok ülkemizin etkilendiğini ve Türkiye’nin dünyanın en kırılgan ilk 5 ülkesinden biri haline geldiğini belirten Kılıç, açıklamasında şunlara değindi:
“Ülkemizin yaklaşık 3 aydır en önemli gündem maddesi ekonomidir. Hepimiz ekonomiyle yatar, ekonomiyle kalkar olduk. Dolayısıyla sadece üreten kesimi değil, çalışan ve tüketen kesimi de derinden etkileyen bu gelişmeler karşısında ne yapabiliriz, hangi önlemleri yaşama geçirebiliriz ve bu krizden en az hasarla nasıl kurtulabiliriz derdindeyiz. Bunun için öncelikle duygusal değil rasyonel yaklaşımlara ihtiyaç vardır. Bu kriz birden bire olmamıştır ve sadece Rahip Brunson olayıyla izah edilecek kadar da basite indirgenmemelidir. Çünkü adeta bağıra bağıra gelen krizin temelinde Türkiye’nin yönetilememe sorunu yatmaktadır. Ne yazık ki eğitimden sağlığa, tarımdan hayvancılığa, ekonomiden dış politikaya AKP’nin bütün politikaları iflas etmiş ve Türkiye’nin 16 yılı heba edilmiştir. Bizler bugün bu yanlışların acı faturasıyla karşı karşıyayız. 16 yıllık bu dönemde Türkiye ekonomisinin büyüme ortalaması gelişmekte olan diğer ülkelerin gerisinde kalmıştır. Özel firmaların birikmiş döviz borçları ve yüksek cari açık nedeniyle döviz kurları sürekli artarken, ülkemiz yüksek faiz ve yüksek kurdan oluşan karanlık bir döngünün içine çekilmektedir. Ekonominin dengelerini bozan saray rejimi plansız ve günübirlik müdahaleleriyle Türkiye’yi bir krize sürüklemekle kalmamış, enflasyon oranı dünya ortalamasının beş katının üstüne çıkmış, Türk Lirası son beş yılda en çok değer kaybeden paralardan biri olmuştur.” Bu çerçevede, CHP’nin ekonomide 13 maddelik eylem önerisini ve öncelikle yapılması gerekenleri basınımız aracılığıyla kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz:
1- Devlette Liyakat Sistemi Yeniden İnşa Edilmelidir. Şimdi geçerli olan liyakat değil sadakattır.
2- Demokrasiye Geçilmeli, Hukukun Üstünlüğü ve Hukuk Güvenliği Sağlanmalıdır:
Hukuk Olmazsa Yatırım da Olmaz
3- Merkez Bankası’nın Bağımsızlığı Sağlanmalıdır:
TCMB’nin Araç Bağımsızlığına Siyasi Müdahaleye Son Verilmeli
4- Akılcı Bir Sıcak Para Yönetimine Geçilmelidir:
Üretim ve istihdam artışı sağlayan ve yeni teknoloji getiren doğrudan yatırım girişleri özendirilmelidir. Türkiye ekonomisi spekülatif amaçlı sıcak para hareketlerine karşı korunmalıdır.
5- Dolar Esas Alınarak Yapılan İhaleler Süratle Türk Lirasına Dönüştürülmelidir:
Hem İhalelerde Hem de Verilen Garantilerde ve Geçiş Ücretlerinin Belirlenmesinde TL’ye Dönülmeli. Vatandaşa «dolar sat» de, yandaşa dolarla garanti ver. Bu adalet duygusunu bitirir.
6- Kamu İhale Yasası Değiştirilmelidir:
Uluslararası Standartlara Uygun Bir Kamu İhale Yasası çıkarılmalı, adrese ihale teslimi sona ermeli.
7- Sayıştay Uluslararası Standartlarda Denetim Yapmalıdır:
Vergiyi Toplayan İrade, Vergiyi Nasıl ve Nerelere Harcadığının Hesabını Vermeli
8- Bütçe Disiplini Sağlanmalıdır:
Bütçe Dışı Uygulamalara Son Verilmeli, Denetimsiz İkinci-Üçüncü Bütçeler Oluşturulmamalı, Fonlar Bütçe Disiplini İçerisine Alınmalı.
9- Dış Politika 180 Derece Değişmelidir:
Dış Politikada Hamasete Son Verilmeli, İç Politika Malzemesi Yapılmamalı. Dış Politikada Dost Ülkeler, Düşman Ülkeler Yoktur, Dış Politikada Ülkelerin Çıkarları Vardır. Barışçıl, Tutarlı ve Saygın Bir Dış Politika İzlenmelidir.
10- Geleceğimizi İpotek Altına Alan Kontrolsüz Borçlanmalardan Kaçınılmalıdır:
Kamuda Koşullu Yükümlülükler Dahil Borçlanma Disiplini Yeniden Sağlanmalı, Bunun İçin Gerekirse Anayasal Kural Getirilmelidir.
11- Adaletsiz Vergi Politikası Düzeltilmelidir:
Rantiyenin Korunduğu, Emeğin ve Üretenlerin Cezalandırıldığı Vergi Politikasına Son Verilmeli. Herkes Kazancına Göre Vergi Vermeli, 2006’dan Bu Yana Bekletilen Man Adası gibi Vergi Cennetleri Listesi Kararnamesi Yayımlanmalı buralara kaçan paralar vergilenmelidir.
12- Üretimi Önceleyen Bir Planlama ve Teşvik Politikası Yaşama Geçirilmelidir:
Bir Ülke Tarlada, Fabrikada, Bilim ve Sanatta Üretirse Güçlü Olur. Bunun İçin Doğru Planlama ve Teşvik Gereklidir.
13- Türkiye İsraftan Kaçınmalı, Tasarruf Yapmalıdır:
İsraf, Dengeli ve Adil Büyümenin Düşmanıdır. Tasarrufa Kamudan Başlanmalı, Saray, Araç Bina Saltanatına Son Verilmelidir.