Ege Postası
Geri

CHP'li Musa Çam'dan çevre atağı

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Musa Çam, 24 Mart Pazar günü Urla Özbek köyünde, Urla Belediyesi’nin desteği ile Urla Slow Food Gönüllüleri ve Özbek Köyü Muhtarlığının ortaklaşa düzenledikleri “Mart 9'u Ot Toplama Festivali'ne Katıldı.
CHP'li Musa Çam'dan çevre atağı
Haberler / Politika
25 Mart 2013 Pazartesi 13:29
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - Festivalde, Musa Çam, Doğa koruma konusunda çalışan sivil toplum kuruluşlarının ve uzman akademisyenlerin katkı koyduğu Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı ’nın on yıldır ülke gündeminde olduğunu ancak, Kanun Tasarısının 2010 yılında TBMM’ye bambaşka bir biçimde sevk edildiğini söyledi. Son olarak Haziran 2012’de TBMM Çevre Komisyonu’nda kabul edilen tasarının halihazırda Genel Kurul gündeminde olduğunu ve kısa bir süre içerisinde görüşüleceğini belirtti. Bu alanda uzman hiçbir STK ve uzmanın görüşlerini dikkate almadan hazırlanmış olan Kanun Tasarısı’nın bugünkü hali ile katılımcılıktan uzak olduğunu ve doğamızı geri dönüşü olmayan bir yıkıma götüren maddelerle dolu olduğunu ifade etti. Musa Çam , “Kanun, mevcut haliyle TBMM’den geçtiği takdirde ülkemizdeki orman alanları, sulak alanlar, kıyılar ve bütün diğer doğal alanlar geri dönüşü olmayacak tahribatlara karşı savunmasız kalacak. Bugüne kadar ilan edilmiş tüm korunan alanların statüsü yeniden değerlendirilecek,  Doğal Sit statüsü tamamen mevzuattan kaldırılacak, ülkemizdeki en güçlü doğa koruma yasalarından Milli Parklar Kanunu yürürlükten kalkacak. Kanun’la birlikte son derece muğlak ve suiistimale açık olan “üstün kamu yararı” kavramı gerekçe gösterilerek korunan alanlarda her türlü yatırıma izin verilebilecek. Herhangi bir milli park alanında bir otoyol, maden, toplu konut, sanayi, turizm, enerji yatırımı mümkün olabilecek. Türkiye yüzölçümünün sadece % 4-5’ini kaplayan ve diğer ülkelerle karşılaştırılamayacak kadar az olan korunan alanlarımızın daha da artması beklenirken bu Kanun’la birlikte söz konusu alanların korumasız kalması büyük endişe yaratıyor. Ayrıca Kanun, bugüne kadar ilan edilmiş 1000’in üzerinde doğal sit statüsünü de tümüyle iptal edecek. 
Kanunda ‘Korunan alanda işletme yetkisi, kısmen, talepte bulunmaları halinde il özel idarelerine, belediyelere, bu Kanunun amacına uygun faaliyetler yürüten vakıf ve derneklere ilgili bakanın onayı ile devredilebilir veya geri alınabilir’ ifadesi geçmektedir. Valiliklere bağlı İl Özel İdaresi’ne yapılan yetki devirlerinin onarılması imkansız tahribata yol açtığı en son Ankara Atatürk Orman Çiftliği ve Bolu-Abant Tabiat Parkı örnekleinde yaşanmıştır. Bir kez daha toplumu doğayı ve biyo çeşitliliği korumaya davet ediyorum”  dedi. 

Etkinlikte, ot toplarken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar, hangi ottan hangi çeşit yemeklerin yapılabileceği, bunun yanı sıra otların neslinin tükenmemesi için nasıl toplanması gerektiği gibi konular katılımcılar tarafından paylaşıldı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası