Komisyondaki AKP milletvekillerine seslenen Atila Sertel, “Anlattıklarımıza kulak tıkasanız da biz burada milletin bize verdiği oyları layıkıyla temsil etmeye ve Meclis kürsülerinde bu mikrofonlarda halkımızın hakkını korumaya gayret edeceğiz. Ancak üç Y, ‘Yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklarla’ mücadele edeceğini söyleyen Adalet ve Kalkınma Partisinin, adaleti yok ettiği bir ortamı yaşıyoruz. Muhalefetin sesini her konuda kıstığınız gibi burada Mecliste de kısmak ve hoşunuza gitmeyen konularda konuşmak isteyenleri susturmak gibi bir gayret içerisindesiniz. Buna izin vermeyeceğiz” dedi.
AKP Milletvekilleri’nin Anayasa değişikliğinde olduğu gibi iç tüzük değişikliğinde de “aceleci” bir tavır içinde olduğunu ifade eden Sertel, bu aceleciliğin yukarıdan gelen talimattan kaynaklandığını söyledi.
SİLAHLA PANKART AYNI KEFEDE
160. Madde’de yapılmak istenen değişiklikle “Meclis bina, eklenti ve arazisine silahlı olarak girmek ile Genel Kurul’da döviz ve pankart göstermenin” yasaklandığını belirten Atila Sertel, şöyle devam etti:
“12 Eylül’de kitap ile silahı yan yana koyuyorlardı bugün ise pankartla ilgili bir yasak silahla yan yana getiriliyor. Aslında silah kadar tehlikeli olarak gösteriliyordu kitap. Bugün de 12 Eylül anlayışı gibi. Türkiye'de haksızlıklar sürüyor ve o haksızlıkları insanlar bazen sözle bazen bir tek yazılı cümleyle bazen de tek pankartla da gösterebilir. Millet Meclisinde bulunan milletvekillerinin her birinin aklıselim insanlar olduğunu ve asla ve asla Türkiye Cumhuriyetinin önüne herhangi bir şekliyle kendisini de küçük düşürecek bir pankartla gelmeyeceğini söylemek isterim. Tutuklu milletvekillerinin fotoğraflarının kürsüye konulmasının cezası olabilir m? O cezaevine konulmuş insanların fotoğrafının sergilenmesi bazı insanları niye rahatsız ediyor, niçin rahatsız olunsu? Milletvekillerinin konuşmasını kısıtlayan diğer değişiklikler gibi silahla pankartı aynı kefeye koyan değişikliğin de kaldırılması gerekiyordu.”
“BU NE MENEM DEMOKRASİDİR”
Meclis görüşmelerinin saat 19.00 yerine 21.00’e kadar TRT 3’ten yayınlanmasını öngören değişikliği olumlu bulduğunu dile getiren CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, ancak Meclis çalıştığı sürece TRT’nin yayın yapmasının daha doğru olacağını söyledi. TRT ekranlarında CHP başta olmak üzere muhalefet partilerine AKP iktidarının onda biri kadar yer verildiğini rakamlarla anlatan Atila Sertel, “Bütün medyayı ele geçirmişsiniz, kurum ve kuruluşları ele geçirmişsiniz, Türkiye’yi güllük gülistanlık göstermek gayreti içindesiniz. Bırakın, muhalefet Mecliste hakkını hukukunu savunur nokta da olsun. Eğer muhalefetin olmadığı ve muhalefetin sesini kıstırıldığı ülkelerde yönetim biçimine demokrasi deniyorsa bu ne menem demokrasidi? Eğer siz bizim konuşma haklarımızı ve Mecliste bizi parasal cezalandırmayla ıslah etmek gibi bir düşünceyle hareket edip, bir de bunu para cezasına çevirip milletvekillerini acaba bu konuşma kaç para ceza eder diye kafasına bir soru takarsanız nerede kalır fikir özgürlüğü, nerede kalır ifade özgürlüğü, nerede kalır milletvekilliği'” diye konuştu.