Başkanlık sistemi tartışması nedeniyle TBMM Anayasa Mutabakat Komisyonu’ndan ayrılan CHP'de değerlendirme yapıldı.
Bu sabah saatlerinde yapılan basına kapalı grup toplantısında komisyon üyesi CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, milletvekillerine bilgi verdi.
Konu partininin Merkez Yürütme Kurulu Toplantısı'nda da alınacak.
NTV'nin sorularını yanıtlayan CHP Milletvekili Bülent Tezcan, “Parlamenter sisteme sadık kalınırsa masaya otururuz. Başkanlık sistemi önerisi geri çekilirse, yeniden değerlendiririz” dedi.
Bülent Tezcan, şu ifadeleri kullandı:
"Sayın Başbakan başkanlık ısrarından vazgeçip parlamenter demokrasi esasında bir anayasa çalışması çağrısı yapıyorsa yetkili kurullarımız bunu değerlendirir. Ancak 6 ay sonra masayı bozacak şekilde başkanlık rejimi gündeme gelecekse milletin parasını, zamanını harcamanın gereği yok. Dün de bugün de söylediğimiz budur.
Bunu Meclis Başkanı ve üyelere anlattık. Meclis Başkanı, ‘Komisyonun çalışma imkanı kalmamıştır’ diyereke, komisyonu dağıttı. Üzerinde anlaşılan 60 madde var. Gelsinler 60 maddeyi çıkaralım."
Kriz sonrası yeni anayasa hakkında art arda açıklamalar
Dün Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda yaşanan krizin ardından, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin art arda açıklamalar geldi.
İlk olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa Mutabakat Komisyonu'na ilişkin gelişmelerle ilgili şunları söyledi:
Bir kez daha bütün siyasi partilere bu çalışmaların devamı yönünde çağrıda bulunuyorum ve ön şart olmaksızın her konunun konuşulabileceği bir çerçeveyi masada tutmamız gerektiğini ifade ediyorum.
Sayın Meclis Başkanımızdan da başlattığı bu güzel teşebbüsü devam ettirme yönünde iradesini sürdürmesini rica ediyorum.
Davutoğlu’nun bu sözlerinden kısa süre sonra TBMM Başkanı İsmail Kahraman konuştu.
İsmail Kahraman, “Dört siyasi partinin sayın genel başkanlarına, yeni bir anayasa yapımı yönünde, çalışmaların kaldığı yerden devamı konusunda çağrıda bulunuyorum. Cumhuriyet Halk Partisi'nin de bu çağrıya olumlu cevap vermesini temenni ediyorum. Çalışmalar, diğer üç partinin; Adalet ve Kalkınma Partisi, Halkların Demokratik Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi ile de devam edebilir” dedi.
CHP’li Bülent Tezcan da yaptığı açıklamada “parlamenter sisteme sadık kalınırsa masaya otururuz" ifadelerini kullandı.