AKP Hükümetinin savaş tamtamları çaldığı bugünlerde belli kararları çok önceden vermiş olduğunu belirten Çam, “Hükümetin enflasyonla baş edemeyeceğini anladığımız bu noktada savaş ve kıtlık yıllarının NARH politikasına geri dönüş yaptınız. Merkez Bankasına faiz baskısı ve gıda fiyatlarına tavan fiyat baskısıyla kapalı ekonomi dönemine yeniden geçiliyor. Dünyada gıda fiyatları yüzde 19 düşerken, Türkiye'de ne yazık ki gıda fiyatlarının yüzde 11 artması ekonomi politikalarının bence iflasa geldiği son noktadır. ‘Yerli ve millî’ diyerek, ‘kadim gelenek’ diye övünerek Türkiye’yi yüz yıl öncesinin kıtlık, yokluk yıllarına ve ette NARH uygulamasını geri getirdiniz Sayın Bakan. Bu nedenle sizi ve ekibinizi de kutluyoruz” dedi.
2 KOYUNDAN 1’İNİ, 10 MANDADAN 9’UNU KAYBETMİŞİZ
Artan nüfus ve ihtiyaçlara rağmen hayvan sayısının azalmasına dikkat çeken Çam, “1980'de bu memleketi n nüfusu 44 milyondu, bugün 77 milyon. Yani ortalama her yıl 1 milyon nüfus arttığını görüyoruz. Bu memlekette o zaman 50 milyon koyunumuz vardı, 1980'de; bugün 29 milyon koyunumuz var arkadaşlar. Her 2 koyundan 1'ini kaybetmişiz. 19 milyon keçimiz vardı, bugün 9 milyon keçimiz var arkadaşlar. 2 keçiden 1’ini kaybetmişiz. 16 milyon sığırımız vardı, 14 milyon sığırımız var; sığırımız 2 milyon azaldı. 1 milyon mandamız vardı, 118 bin manda kaldı. Her 10 mandadan 9’unu kaybetmişiz. Şimdi Tarım Bakanımıza sorarsanız der ki: “İktidarımızın son döneminde canlı hayvan varlığında artış oldu.” Son dört yılda ne kadar canlı hayvan ithal ettini? 3,5 milyon canlı hayvan ithal ettiniz Sayın Bakan. 2 milyon koyun, 1,5 milyon sığır ithal ettiniz yani sizin "Canlı hayvan varlığı arttı." diye söylediğiniz şey maalesef ithalattan başka bir şey olmadı” dedi.
Türkiye’nin nüfus sayısının sabitlenmediğini, sürekli arttığını ve bu nedenle de geleceği düşünerek tarım politikalarının yapılması gerektiğini belirten Çam, “Amerika Birleşik Devletleri’nin ünlü Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, 1970’li yıllarda şunu söylüyor: Petrolü kontrol ederseniz ülkeleri; gıdayı kontrol ederseniz ise insanları yönetirsiniz. Dolayısıyla, petrol kadar gıda, su, bizim için, gelecek açısından ülkemizin ve çocuklarımız ve torunlarımız için gelecek hayati öneme sahiptir. Ülkemizin topraklarına sahip çıkalım ve tarıma çiftçiye, köylüye destek olalım diyoruz” dedi.