CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un duyurduğu “Yeni Evim” projesine ilişkin bugün yazılı basın açıklaması yaptı ve “yabancılara konut satışına” ilişkin Bakan Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdiğini belirtti. Purçu’nun “Yeni Evim Projesi’ne” ilişkin açıklaması şöyle:
“Projede satın alınacak konutların listesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. Bu ne demektir? Seçilen firmalar bu yeni projeleri yapabilecek. Burada da köprüde, hastanede, otobanda, enerjide karşımıza çıkan durum yaratılıyor. Yine birileri kayrılıyor; yine birileri besleniyor, bazı müteahhitler batmaktan kurtartılıyor. Burada vatandaşa değil; ranta çalışılıyor.
“BU KAMPANYA ADETA MÜTEAHHİTLERİ BESLİYOR”
Burada bir denetim mekanizması ne yazık ki yok. Konu ile alakalı Konfederasyon Başkanları, Dernek Başkanları açıklama yapıyor; ancak gelin görün ki bu müteahhitlere yönelik ne bir inceleme ne bir denetleme yapılıyor. Bu kampanya adeta müteahhitleri besliyor.”
“ORTA GELİRLİ BİR AİLENİN ALMASI İMKNSIZDIR”
Bu proje ile 10 günde sadece 8 bin kişi ev için başvurmuştur. Çünkü projenin uygulanabilirliği yoktur. Artık büyükşehirlerde evlerin fiyatları 10 milyon TL’ye kadar dayanmış durumdadır. Bunu da orta gelirli bir ailenin alması imkânsızdır. Ağırlaşan ekonomik şartlar bırakın ev almayı artık ev kiralamayı bile imkânsız hale getirmiştir. 1 oda 1 göz ev kiraları bile 10 bin TL civarındadır. Hükümet asıl fahiş fiyatlı ev fiyatlarına ve kiralara kalıcı bir çözüm bulmalıdır.
“TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞLARI; BAŞTA ANTALYA OLMAK ÜZERE, BİRÇOK İLDE VE İLÇELERDE ADETA YABANCI KONUMUNA DÜŞMÜŞTÜR”
Uluslararası emlak danışmanlık şirketi Knight Frank, 2022'nin ilk çeyreğinde konut fiyatlarının en çok artış gösterdiği ülkeleri açıkladı. Buna göre Türkiye 56 ülke arasında birinci oldu.
Türk vatandaşları konutların yanına dahi yanaşamazken; yaşanan kriz ve gayrimenkul alımı ile verilen vatandaşlık yabancılara Türkiye’de gayrimenkul alımını cazip hale getirmiştir. 2018 yılında yapılan düzenleme ile 250 bin dolar bedelle gayrimenkul alımı ile verilen vatandaşlık; daha sonra yapılan değişiklik ile 400 bin dolara çıkartılmıştır. Gayrimenkul alımı ile verilmeye başlanan vatandaşlık ile de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları; başta Antalya olmak üzere, birçok ilde ve ilçelerde adeta yabancı konumuna düşmüştür.
Vatandaşlar ev bulmakta zorlanıyor ve yabancılara yapılan konut satışlarının kısıtlanması istiyor. Örneğin Antalya da Türk vatandaşı yabancılardan dolayı ev bulamıyor. Kendi memleketinde yabancı durumuna düşüyor. Hükümet cari açığını kapatmak için yurt dışındaki dövizlere gözün dikerken; bizim insanımız barınamıyor, evsiz barksız kalıyor.”
Purçu’nun Bakan Kurum’a yönelttiği sorular şöyle:
“-Türkiye’de son 5 yılda ve yıl bazında yabancılara satılan kaç konut vardır? Buradan elde edilen gelir ne kadardır? Türkiye’de son 5 yılda ve yıl bazında satılan konutları en fazla alan yabancı ülke vatandaşları kimlerdir? Türkiye’de son 5 yılda ve yıl bazında konut alan yabancı vatandaşların kaçına vatandaşlık verilmiştir? Türkiye’de son 5 yılda ve yıl bazında yabancılar kaç konut kiralaması yapmıştır? Türkiye’de son 5 yılda ve yıl bazında İzmir’de kaç adet konut yabancılara satılmıştır? Türkiye’de son 5 yılda ve yıl bazında İzmir’de konut satışı ile kaç yabancıya vatandaşlık verilmiştir? Yabancılara yapılan ev satışı nedeniyle fahiş oranlarda artan ev kiraları ve ev fiyatları ile ilgili olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yaşadığı barınma krizine yönelik Bakanlığınız nezdinde bir çalışma mevcut mudur? Mevcutsa detayları nelerdir?”