BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- 3 Mayıs, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 1993 yılında aldığı karar ile tüm dünyada Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanıyor.
Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün hazırladığı 2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye, 2023 yılı endeksinde 180 ülke arasında 165'inci sırada yer aldı.
22 YILDA 894 GAZETECİ TUTUKLANDI
22 yılda 894 gazeteci tutuklanırken haber faaliyetleri nedeniyle ya da görevi sırasında 85 gazeteci gözaltına alındı. Gazetecileri tutuklayarak topluma gözdağı verildiğini aktaran İzmir Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı ve önceki dönem CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Gazetecileri tutuklayarak topluma göz dağı vermeye çalışıyorlar. Gazeteciyi tutuklayacak ki kimse ses çıkaramasın. Diktatoryel rejimlerde diktatörün kabulü toplumsal kabul görmesiyle oluyor. Toplum kabul görmediği zaman baskılar artıyor. Diktatör olduğunu kabullendirmek için bu tip baskıları her zaman yaptı ve yapmakta…” ifadelerini kullandı.
GAZETECİLERE ‘TERÖR’ SUÇLAMASI
2023 Medya İzleme Raporu'nda da gazetecilerin mesleğini yaparken karşı karşıya kaldıkları hak ihalleri, haklarında açılan davalar ve yargılamalara ilişkin verilere göre, 2023 boyunca gazetecilere açılan davalara bakıldığında, suçlamaların yine en çok Terörle Mücadele Kanunu kapsamında olduğu görüldü. Gazeteciler hakkında en çok, “örgüt üyesi olmak”, “örgüt propagandası yapmak”, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanuna Muhalefet Etmek”, “Cumhurbaşkanına hakaret”, “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçlarını işledikleri iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Atila Sertel, “Siyasi olan her görüş terör ile ilişkilendiriliyor. Kendi düşünceleri, dışındaki her görüş onlar için terör görüşü… “ dedi.
BASINI SÜPÜRÜN EMRİNE TEPKİ!
İstanbul'da polisin 1 Mayıs kortejini takip eden gazetecilere yönelik "Basını süpürün" emrine tepki gösteren CHP’li Sertel, “ Bu iktidar döneminde bütün özgürlükler süpürüldüğü gibi basın ve ifade özgürlüğü de süpürülmüştür. Bu iktidar gitmeden, tek adam rejimi bitmeden, parlamenter rejime ve demorkasiye geçmeden Türkiye’de demokrasinin kurum ve kurallarıyla oturulmadan, hukuk özgür olmadan bu ülke düzelmez. Ne siyasi anlamda ne ekonomik anlamında düzelmez. Ne yatırım gelir ne yatırımcının güvencesi vardır. Birbiriyle eklentili bir hadisedir. Basın ve ifade özgürlüğüm süpürüldüğü takdirde dünyada demokrasiyle yönetilen ülkeler arasında yerimiz kalmaz. Özürlü demokrasiler arasında yerimizi aldık. Engelli demokrasiler açısından ülkemiz önemli bir sırada. Uganda bile 100’üncü sıralarda… Biz ise 165’deyiz" diye konuştu.
“KALEMİ KIRMAMALI”
Gazetecilere çağrıda bulunan Sertel, “Bu konuda en büyük görev gazetecilere düşüyor. Gazeteciler asla teslim olmamalı, kalemi kırmamalı. Gazetecilik mesleğinde cezaevi de var, en yüksek makamdaki insanla oturup röportaj yapmak da var. Arada uçurum gibi görünen hadise gazetecilerin başına gelebilecek durumlardır. Özgürlükleri savunan, ülkesini seven, demokrat gazeteciler toplum tarafından sevilir ancak iktidar tarafından sevilmez. Yalaka gazeteciler de iktidardan beslenirler ancak toplumda sevilmezler. İkisi arasında tercih yapmak lazım ve bizim yanımız halkın yanıdır” ifadelerine yer verdi.