Ege Postası
Geri

CHP’li Yüksel’den “şoför esnafına ÖTV desteği”

CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, taşımacılık sektörü ve şoför esnafına destek için kanun teklifi hazırladı. Yüksel, akaryakıttan alınan ÖTV oranının taksici esnafı için yüzde 50, kamyon ve otobüsçüler için yüzde 60 oranında indirilmesini öngören kanun teklifini TBMM’ye verdi. Yüksel, “1,5 milyon Şoför esnafımıza, aileleri ile birlikte 5 milyon yurttaşımıza nefes aldırmalıyız” dedi.
CHP’li Yüksel’den  “şoför esnafına ÖTV desteği”
Haberler / Politika
10 Kasım 2012 Cumartesi 10:44
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR -CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi hazırlayarak, TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklif ile ticari araçlarda kullanılan benzin, motorin ve LPG yakıtları üzerinden alınan ÖTV oranının yüzde 50 oranında, yolcu ve yük taşımacılığı yapan ticari araçların kullandığı motorin üzerinden alınan ÖTV’nin de yüzde 60 oranında indirim yapılması öngörülüyor.

VERGİNİN VERGİSİ 250 MİLYAR
Türkiye’de adil ve dengeli bir vergi sistemi kurulamaması nedeniyle akaryakıt ürünleri üzerinden alınan vergilerin çeşit ve oranının her geçen gün arttığını kaydeden Yüksel, “Öyle ki, vatandaşlarımız verginin de vergisini ödemektedir. Bu nedenle de Türkiye, en yüksek akaryakıt fiyatları sıralamasında dünyada birinci sırada yer almaktadır” dedi. Akaryakıt üzerinden alınan verginin akaryakıt fiyatından yüksek olduğuna işaret eden Yüksel, “Bugün itibariyle bir litre akaryakıt ürününden alınan vergi miktarı, ürünün kendi bedelinden yüksektir. Motorinin vergisiz fiyatı yaklaşık 0.80 Euro düzeyinde iken, vergiler eklendiğinde, fiyat 2 Euro düzeyine yükselmektedir. Akaryakıt ürünleri üzerinden alınan yüksek tutardaki vergiler, AKP Hükümetinin izlediği yanlış ekonomi ve dış politikalar, nedeniyle oluşan bütçe açıklarının kapatılmasında kullanılmaktadır. 2007-2012 döneminde akaryakıt ürünleri üzerinden tahsil edilen vergilerin toplamı 250 Milyar TL düzeyindedir. Böyle bir uygulamanın adil ve dengeli olduğunu söylemek mümkün değildir” diye konuştu.

ŞOFÖR ESNAFI MAĞDUR
Ulaşımın temel bir ihtiyaç olduğunu, temel ve kaçınılmaz ihtiyaçlar üzerinden yüksek tutarda vergi alınmasının adil olmadığını, toplu taşıma araçlarını dar gelirli vatandaşlarımız yoğun bir şekilde kullanmaktadır. Diye konuşan Yüksel, “Zenginle fakir arasında hiçbir ayırım yapılmaması; zenginle fakire aynı vergi yükünü yüklemek anlamına gelmektedir. Bunun adil olmadığı açıktır. Öyle ki; ülkemizde dolaylı vergilerin toplam vergi gelirler içindeki payı %70 civarındadır. Diğer ülkelere bakıldığında ise bu oran %35’i geçmemektedir. Esnaf, işçi, çiftçi, memur, emekli, öğrenci vergi yükü altında ezilmektedir” şeklinde konuştu.
Türkiye’de 1,5 milyon kişinin şoförlük ve nakliyeci esnafının aileleri ile 5 milyon yurttaşın geçimini sağladığını, 75 binini ticari taksiler olmak üzere, yaklaşık 1 milyon 150 bin civarında ticari araç bulunduğuna dikkat çeken Yüksel, “Akaryakıt ürünlerinden yüksek tutarda vergi alınması, şoför esnafını da mağdur etmektedir. Ailesinin geçimini sağlamak için gece-gündüz saatlerce direksiyon sallayan şoför esnafı, Hükümetin bütçe açıklarını finanse eder hale gelmiştir” şeklinde konuştu.

ÖTV YÜZDE 50-60 İNMELİ
Yüksel, şöyle devam etti:
“Akaryakıt ürünleri üzerindeki yüksek vergiler, kaçak yakıt kullanımını arttırmakta, kullanılan kalitesiz akaryakıt ürünleri ulaşım güvenliğini de olumsuz etkilemektedir. Birçok bölgede kaçak akaryakıt kullanımı giderek artarken, otobüs ve kamyoncu esnafı da 10 numara yağ gibi güvenli olmayan yakıtlara yönelmektedir. Bu tür sorunların tek nedeni akaryakıt ürünleri üzerinden alınan yüksek vergilerdir. Aynı zamanda kaçak tüketim vergi kaybına da neden olmaktadır.
Temel ve kaçınılmaz bir ihtiyaç olan ulaşım ihtiyacının daha uygun bedellerle karşılanabilmesi, şoför esnafına bir destek olması ve ulaşım güvenliğinin sağlanabilmesi amacıyla akaryakıt ürünlerinden alınan özel tüketim vergisinde indirime gidilmesi zorunluluktur.
Kanun teklifimiz ile ticari otomobiller ile yolcu ve yük taşımacılığı yapan ticari araçların kullandıkları benzin, motorin ve LPG ürünleri üzerinden alınan özel tüketim vergisinin ticari otomobiller için yüzde 50, yük ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araçlar için yüzde 60 oranında indirim uygulanması amaçlanmıştır.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası