Ege Postası
Geri

Çandarlı'da çevre felaketi: Hızla yayılıyor!

İzmir Çandarlı beldesi çevre felaketi ile karşı karşıya... İtalyan bandralı hurda tankerden sızan petrol, tehlike saçıyor. İzmir Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Emine Helil Kınay, tehlikenin hızla yayıldığını belirtti, acilen müdahale edilmesini istedi.Denize dökülen petrol ve türevi atığın temizlenmesine başlandı. Sahildeki kirlilik bloke edilip, temizlenmeye çalışırken, sahildeki atık içeren kumlar da kamyonlara yüklenerek bertaraf edilmek üzere Petkim’e gönderilmeye başlandı.
Çandarlı'da çevre felaketi: Hızla yayılıyor!
Haberler / İzmir
29 Mart 2013 Cuma 17:32
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- İzmir Dikili'ye bağlı Çandarlı beldesi çevre felaketiyle karşı karşıya. İki ay önce mavi bayrak alan ve sezona hazırlanan Çandarlı'da 3 kilometrelik sahil şeridini petrol çamuru kapladı.
Aliağa'yı etkisi altına alan fırtınada, söküm için bekleyen Alba adlı tankerden 1500 ton petrol çamuru sızdı. Sızıntı, Aliağa'ya komşu olan Çandarlı'da kıyıya vurdu, 3 kilometrelik sahil şeridi simsiyah oldu.

BELEDİYE DESTEK BEKLİYOR

İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü sızan maddelerden örnekler aldı. Olayın afet olduğunu belirten Çandarlı Belediye Başkanı Ahmet Dağdelen "Kendi imkanlarımızla kıyıda setler oluşturduk. Ancak tek başımıza altından kalkmamız mümkün değil. Çevre Bakanlığı'nın desteğini bekliyoruz. Sahili kirleten her kimse, hangi kuruluşsa şikayetçiyiz. Sadece kumsalı temizlemekle olmuyor, kafalardaki kirliliği de temizlemek lazım.
İtalyan bandıralı Alba adlı hurda gemiyi satın alarak söküm işi yapan Cevdet Temurtaş ise sızıntının kendi gemisinden olmadığını iddia etti.

'YAYILIMI HIZLI OLUYOR'

İzmir Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Emine Helil Kınay, Aliağa'nın çok hassas bir bölge olduğunu aktardı. Kınay, "Aliağa'da gemi söküm, yapım, rafineriler gibi bir çok bölüm var. Kapasitesini doldurmuş. Çok özel işletim koşulları ve hassasiyet lazımken kaza oluyor. Mutlaka ihmal var. Tehlikenin boyutu tam olarak ortaya çıkarılmalı. Yayılımı da çok hızlı oluyor. Ne kadar çabuk çalışma yapılırsa o kadar iyi olur" dedi.

TEMİZLİK BAŞLADI!


Çevredekilerin ihbarı üzerine sahil güvenlik, kaymakamlık, belediye ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden oluşan koordinasyon ekibi kirliliğin nedenini araştırılması için harekete geçti. Çandarlı Belediyesi ekipleri, dozer ile sahile toprak dolgusu yaparak ziftli maddenin daha fazla yayılmaması için önlem almaya çalıştı. Dört kişilik İl Çevre ve Şehirlik Müdürlüğü ekibi ise deniz suyundan numune aldı.

ATIK İÇEREN KUMLAR PETKİM’E TAŞINIYOR


Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerinin raporu üzerine İzmir’de bu tür olaylara müdahale edebilen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisanslı Burcu Remondis Atık Yönetimi Geri Dönüşüm ve Temizlik Hizmetleri Ticaret A.Ş. ile anlaşıldı. Firma, sahildeki petrol çamurunu yayılmaması için bloke ekip, temizlik çalışmalarına başladı. Çandarlı Belediyesi’ne ait kepçelerle sahildeki atık içeren kumlar, firmaya ait kamyonlara yüklenip, Aliağa’daki Petkim tehlikeli atık geçici depolama alanına gönderilmeye başlandı. Belediye ve firma çalışanlarından oluşan toplam 15 kişilik ekibin sahildeki hummalı çalışması sürüyor.

GEREKİRSE KUMU YENİLEYECEĞİZ

Ak Partili Çandarlı Belediye Başkanı Ahmet Dağdeviren, sahil en kısa sürede temizleyip, kötü durumdan kurtarmak istediklerini belirterek, "Gerekirse bu sahilde kum yenileme çalışması yapacağız. Ardından da sezona hazırlık yapıp ana sahilimiz ve plajlarımızı da temizledikten sonra hizmet vereceğiz. Temizlik işlemleri bittikten sonra tekrar numune alıp sizleri de davet ederek sonuçları açıklayacağız" dedi.

PARA CEZASI VERİLİP, SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise kirliliğin kaynağının tespiti amacıyla kirliliğin olduğu Çandarlı Bölgesi ve Aliağa gemi söküm bölgesinden numuneler alındığı belirtilerek, "Numunelerin analizi sonucunda kirliliğin kaynağı bakanlığımız tarafından tespit edilip, idari para cezası uygulanacak ve Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacak" denildi.

Kınay, "Petrol çamuru deponun dibindeki tortudur. Bu tarz gemilerde petrol çamuru denilen tehlikeli atığın özel koşullarda bertaraf edilmesi gerekir. Görüntü kirliliği en basit, en hafif etkisi. Görüntüden arındırabilir ancak kirlilik ortadan kalkmaz. Temizlenene kadar kirlilik sistemin içine girer. Ekosistem içinde oluşan kirliliği de temizlemek için çalışma yapmak gerekiyor. Çandarlı sonuçta turizm bölgesi. Böyle kazaların olması turizm potansiyelimizi de etkiliyor" diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası