Ege Postası
Geri

Cennet koylar talana mı açılıyo? Çevrecilerden tepki var

ORMAN ve Su İşleri Bakanlığı, Muğla'da 'Göcek koyları' olarak bilinen Bedri Rahmi, Akbük, Göbün ve Küçük Sarsala koylarını ihaleyle kiralayacak. Kiralamayla birlikte doğal güzelliğiyle ünlü koyların tesisler için yapılaşmaya açılacağı savunan çevreciler, denizciler ve yerel yöneticiler, buna büyük tepki gösterdi. Cennet koylar talana mı açılıyor'
Cennet koylar talana mı açılıyo? Çevrecilerden tepki var
Haberler / Güncel
25 Mart 2015 Çarşamba 14:21
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Muğla Valiliği tarafından kurulan MUÇEV şirketi tarafından kıyılar kiraya verilirken koylar da Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından kiraya çıkarılmaya başladı. Göcek'in dünyaca ünlü Bedri Rahmi (Taşyaka), Akbük, Göbün ve Küçük Sarsala koyları gibi alanlar, Dalaman Orman İşletme Şefliği'nde ihaleye çıkarılacak. Şeflik tarafından internette yapılan duyuruya göre Dalaman'ın Kapıkargın Mahallesi'ne bağlı 1.18 hektar ormanlık alana sahip Küçük Sarsala, 1.14 hektar ormanlık alana sahip Göbün, 1.04 hektar ormanlık alanda yer alan Akbük ve 1.93 hektar ormanlık alandaki Taşyaka (Bedri Rahmi) koylarındaki mesire yerleri kiraya verilecek. 29 yıllığına kiraya çıkarılan koylardan Akbük için 110 bin lira değer biçilirken ihalede Taşyaka 90 bin, Göbün 120 bin ve ve Küçük Sarsala 80 bin liradan başlayacak.

'İHALEDEN MEVCUT İŞLETMELER HABERSİZ'

Dalaman Belediye Başkanı CHP'li Muhammet Şaşmaz, dört koyun 29 yıllığına kiralanmasının manidar olduğunu belirterek, "Bu koylarda kaçakçılık yapılması endişesi taşıyoruz. Bu koylarda 20'ye yakın işletme var. İşletme sahiplerinin tamamı, Dalaman'ın yerli halkı. Buralardan, doğal yapı ile oynanmadan yatlara hizmet veriliyordu. İl Özel İdaresi kiraya veriyordu. Muğla büyükşehir olunca İl Özel İdaresi'nin tasarrufunun Büyükşehir Belediyesi'ne geçmesi gerekiyordu ancak Orman'da bıraktılar. Orman İşletme Şefliği de şimdi bu koyları, mesire yeri adı altında pazarlıyor. İhaleden, mevcut yerli işletmelerin hiçbirinin haberi olmadı. Üstelik pazarlık kapısını 80, 100 bin liradan açıyorlar. Kimlerin alacağı belirlenmiş, değilse rakamlar büyür. Bu paralar buradan çıkmaz. Malikane mi yapacaklar bilmiyoruz" dedi.

TBMM GÜNDEMİNE TAŞINDI

MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan da Dalaman'da koyların ve mesire alanlarının özelleştirilmesini TBMM gündemine taşıdı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cevaplaması talebiyle bir soru önergesi veren Erdoğan, ihalelerin kamu yararı gözetilmeden yapıldığını savundu. Milletvekili Erdoğan, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: 


"Muğla büyükşehir statüsü kazanmış illerden birisidir. Daha önce Özel İdare aracılığıyla kiraya verilen, Dalaman ilçe sınırları içerisinde kalan Akbük C Tipi Mesire Yeri, Taşyaka C Tipi Mesire Yeri, Göbün C Tipi Mesire Yeri, Küçük Sarsala C Tipi Mesire Yeri ve Hamam Koyu Orman Genel Müdürlüğüne devredilmiştir. Söz konusu koyların 29 yıllığına kiraya verilmesi hususunda Orman Genel Müdürlüğü'nün yaptığı hazırlıkların kamuoyuna yansımasıyla yerli halkta büyük bir huzursuzluk baş göstermiştir. Kamu yararı gözetilmeden gerçekleştirilen bu özelleştirmelerin anayasaya aykırılığı durumu da söz konusudur. Kıyıda ve sahil şeridinde planlama ve uygulama yapılabilmesi için kıyı kenar çizgisinin tespiti zorunludur. Kıyı kenar çizgisinin tespit edilmediği bölgelerde talep vukuunda, talep tarihini takip eden üç ay içinde kıyı kenar çizgisinin tespiti zorunludur. Sahil şeritlerinde yapılacak yapılar kıyı kenar çizgisine en fazla 50 metre yaklaşabilir."

Erdoğan, Başbakan Davutoğlu'nun cevaplaması talebiyle şu soruları yöneltti: 


"Akbük C Tipi Mesire Yeri, Taşyaka C Tipi Mesire Yeri, Göbün C Tipi Mesire Yeri, Küçük Sarsala C Tipi Mesire Yeri ve Hamam Koyu'nun Anayasamız'a aykırı bir şekilde ihale yoluyla kiralanması sürecinin durdurulması söz konusu mudu? Söz konusu koyların, Orman Genel Müdürlüğü eliyle, büyük şirketler tarafından kiralanması halinde sosyal ve ekonomik mağduriyetler yaşayacak olan yöre halkının haklı itirazlarını yetkililerin görmezden gelmesinin nedeni nedi? Akbük C Tipi Mesire Yeri, Taşyaka C Tipi Mesire Yeri, Göbün C Tipi Mesire Yeri, Küçük Sarsala C Tipi Mesire Yeri ve Hamam Koyu hangi büyük şirketlere neyin karşılığında kiraya verilecekti? Ülkemizin incisi bu güzel koylar özel işletmelere kiraya verildiğinde vatandaşlarımız buralardan nasıl istifade edecekti? Kamu yararı nasıl sağlanacaktı? Bilindiği gibi Dalaman'da söz konusu mesire alanlarının ve koyların Orman Genel Müdürlüğüne devredilmesinin ardından ihaleye çıkartılması Muğla kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı. Vatandaşların da tepki gösterdiği ihale sürecine büyük şirketlerin ilgisi dikkat çekiyor. Bu durum da esnafı ve vatandaşı kara kara düşündürüyor."


Bakan Veysel Eroğlu'ndan Göcek açıklaması

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Göcek koylarının ihaleyle kiralanması ilişkin açıklamada bulundu. Eroğlu, 'Bu alanlar sadece vahşi doğa için değil, aynı zamanda insanlarımızın istifadesine sunulması içindir. Orada koşu alanları, dinlenme mekanları olması gerekir. Bunlar ormanı tahrip etmiyor bilakis ormanı koruyor.' dedi.
Bakan Veysel Eroğlu, Dünya Ormancılık Günü, Dünya Su Günü ve Dünya MeteorolojiGünü sebebiyle Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen programa katıldı. Program çıkışı gazetecilerin, "Muğla'da 'Göcek koyları' diye bilinen Bedri Rahmi, Akbük, Göbün ve Küçük Sarsala koyları ihaleyle kiralanacak. Kiralamayla birlikte doğal güzelliğiyle ünlü koylar, tesisler için yapılaşmaya açılacak mı'’ şeklindeki soruyu Eroğlu, “Ormanlardan vatandaşlarımız tam olarak faydalanmalı. Orada oturma mekanları oluşturuyoruz. Aynı zamanda bu turizme de büyük katkı sağlıyor. Çünkü bu yerleri turistler de gelip görüyor. Bu alanlar turizm açısından fevkalade önemli. Yapılaşma diye bir şey yok arkadaşlar. Zaten rast gele yapılaşma olamaz. Bütün kurumların görüşüyle uzun devreli görüşme planları var. Tabiatla uyumlu ve zaruri ihtiyaçları karşılayacak yapılar yapılabilir. Bütün görüşlerin izni alınıyor en son bizzat ben imzalıyorum.” şeklinde cevapladı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na ait alanların ihale edildiğini belirten Eroğlu, “Bize ait yerler açık şeffaf bir şekilde ihale ediliyor. Bunun başka bir yolu yok. Bunları bizim her hangi birisine rast gele vermemiz mümkün değil. Açıkça ilan ediyoruz ve şeffaf bir şekilde ihaleyi kazananlara veriyoruz. Bunlar bir kısım orman alanı bir kısmı da Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ait. Bizde bize ait olan bu gibi alanları gayet şeffaf bir şekilde ilan ediyoruz. Ancak işletmeyi çok sıkı takip ediyoruz. İşletmeci vatandaşlara çok iyi bir şekilde hizmet vermek zorunda. Bunları çok sıkı kontrol ediyoruz. Çünkü buralar çok güzel mekanlar. Çünkü vatandaşlarımızın bu gibi alanlara ihtiyacı var. Biz bugüne kadar 120 ilçede mesire alanı oluşturduk. Çünkü netice itibariyle buralara ihtiyaç var.” ifadelerini kullandı.

“Bu gibi alanlara vatandaşlarımızı davet ediyorum.” diyen Eroğlu, “Bu alanlar sadece vahşi doğa için değil, aynı zamanda insanlarımızın istifadesine sunulması içindir. Orada koşu alanları, dinlenme mekanları olması gerekir. Bunlar ormanı tahrip etmiyor bilakis ormanı koruyor.” diye konuştu.


Göcek koyları için dava açılıyor

Muğla ilinin Göcek Bölgesi’nde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kiralanacak ve yapılaşmaya açılacak Bedri Rahmi, Akbük, Göbün ve Küçük Sarsala Koyları için Muğlalı çevrecilerden tepki geldi. İhale yoluyla kiralanacak koylar için dava açılacak.

Dalyan İztuzu'ndaki çevrecilerin avukatı Berna Ulutaş, Akbük ve Taşkaya koylarının ihalesinin yarın (26 Mart), Göbün ve Küçük Sarsala koyunda ise ihalelerin 27 Mart’ta yapılacağına dikkat çekerek şunları söyledi: “Bu alanların mesire yeri yapılmasıyla ilgili iptal davası açacağız. Mesire yeri olarak tescil edilmelerine karşıyız. Ayrıca ihaleleri de takip edeceğiz. Daha önce buralar 2-3 yıllığına işletmeye veriliyordu. Şimdi 29 yıllığına verilmelerini çok uzun buluyoruz. Bakanlık denetleyeceğini söylüyor ama para cezası kesmesi etkili değil.


'BİLAKİS ORMANLARI KORUYOR'
Çevre ve Şehircilik Bakanı Veysel Eroğlu’nun, Göcek koylarının ihaleyle kiralanması ilişkin yaptığı  “Bu alanlar sadece vahşi doğa için değil, aynı zamanda insanlarımızın istifadesine sunulması içindir. Orada koşu alanları, dinlenme mekanları olması gerekir. Bunlar ormanı tahrip etmiyor bilakis ormanı koruyor” açıklamasına da çevreciler tepki gösterdi.

İŞLETMEYLE KORUNAMAZ
Ege Çevre Platformu Üyesi ve avukatı Arif Ali Cangı, ihaleden dönülmesini talep ettiklerinin altını çizerek,  “Çok da şaşırtıcı değil. AKP hükümeti ve bakanlarına uygun bir açıklama. AKP’nin ekoloji ve ekonomi politikalarının yansıması niteliğinde. Yıllardır koruma kullanma dengesi adı altında doğal varlıkların işletmeye açılması söz konusu. Göcek’te yapılmak istenen budur. Göcek koyları gibi doğal alanlar ihaleye açılıp işletmeye verilerek korunamaz. Bu ihaleden dönülmesi, bölgenin korunmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası