Ege Postası
Geri

Çeşme Avrupa'daki krizinden nasibini aldı

İZMİR'in turistik ilçesi Çeşme, Euro Bölgesi'nde yaşanan ekonomik krizden nasibini aldı. Tatilci geceleme sayısı yaklaşık yüzde 10 artarken, Avrupa'daki tur operatörlerinin içinde bulunduğu dar boğaz nedeniyle turist geceleme sayısı bir önceki yıla oranla yüzde yüzde 39.74 azaldı.
Çeşme Avrupa'daki krizinden nasibini aldı
Haberler / İzmir
10 Ocak 2013 Perşembe 15:14
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İZMİR - Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) 2012 yılına ait istatistiki bilgileri açıkladı. Yerli turist rakamları yükselişini sürdürürken, yabancı turist rakamlarında hissedilir düşüşler yaşandı. 2012 yılında Çeşme’ye 315 bin 981’i yerli, 82 bin 602’si yabancı olmak üzere toplam 398 bin 583 turist geldi. Yerli turistler 840 bin 482, yabancı turistler 319 bin 742 olmak üzere toplam 1 milyon 160 bin 224 geceleme yapıldı. Bu rakamlar 2011 yılı ile karşılaştırıldığında, gelen yerli turist sayısı 5 bin 765 kişi (yüzde 1.86) artarken, yabancı turist sayısı 54 bin 484 kişi (yüzde 39.74) azaldı. Toplam turist sayısındaki düşüş 48 bin 719 (yüzde 10.89) olarak gerçekleşti. Yerli turistlerin geceleme sayısı 70 bin 854 gece (yüzde 9.21) artarken, yabancı turistler 200 bin 230 gece (yüzde 38.51) daha az konakladı. Toplam geceleme sayısındaki düşüş ise 129 bin 376 gece (yüzde 10.03) oldu.

'SUNACAK ÇOK FAZLA ÜRÜNÜMÜZ YOK'

ÇEŞTOB Başkan Vekili ve aynı zamanda Tanıtım Komisyonu Başkanı Yakup Demir, Çeşme’nin turizmdeki gelişimi ve buna entegre yatırımlarının tur operatörlerine bağlı destinasyon olmaktan çok, kendi arzu, istek ve planlamalarıyla tatil yapmak isteyen kesime yönelik ürün geliştiren ve bu hedefte büyüyen bir ilçe olduğunu söyledi. Bu şekilde gelişmenin kötü değil, hatta Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) birkaç yıldır benimsediği bir sistem olduğunu belirten Demir, "Çeşme özünde doğru hedefleri seçmiş ama bu hedeflerdeki hızı ve gelişimi çok yetersiz. Yani, turizme sunduğu ürünler 'deniz, güneş, kum' turizmin dışına çıkamamış. Çeşme’nin muhakkak turizmde yöreselleşmesi ve kendisine uygun temalar bularak 'Bende farklı şunlar var' diyebilmesi gerekir. Yurtdışı fuarlarında bu sıkıntıları çekiyoruz. Yani sunacak çok fazla ürünümüz yok. Böyle olunca da Çeşme turizminde büyük adımlar atmak, yüksek hedefler koymak mümkün olamıyor ve gecelemelerimizi yüksek hedeflere taşımakta sıkıntılar oluşuyor" dedi.

2013 HEDEFİ

Çeşme turizminin iki üç senelik yolculuğunda ise dış pazarın asgari düzeyde seyredeceğini ifade eden Demir, "İç pazarda ise kısmen yatay, kısmen dikey yıllar yaşayacağız. Ama hiçbir şekilde geri gitmeyeceğiz. Şimdilik Çeşme’nin yüksek kapasiteli otel yatırımlarına değil, daha çok temalı ve hizmet kalitesi yüksek otel yatırımlarına ihtiyacı var. Rakip destinasyonların hizmet kalitesi düşerken, Çeşme’nin kalite artışı yükselmeye başladı. Yani Çeşme’deki doluluklarda gel-git olabilir. Ancak, gelişiminde çok ciddi sorun olmaz. 2013 yılı için yerli turizmde yüzde 10’a varan bir artış, yabancı turist oranında ise geçen yıl seviyelerinde seyredeceği kanaatindeyiz" diye konuştu.(DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası