Ege Postası
Geri

Çeşme'den Türkiye'ye örnek sözleşme! Engelliye pozitif ayrımcılık

Çeşme Belediyesi ile DİSK Genel-İş Sendikası arasında devam eden toplu iş sözleşmelerinde anlaşmaya varıldı. Engelliler haftasında tamamlanan görüşmeler sonucunda toplu iş sözleşmesinde yapılacak ücret zamlarının yanı sıra, engelliye de pozitif ayrımcılık çıktı. Türkiye'ye örnek olacak sözleşme kapsamında Çeşme Belediyesi, engelli çocuğu bulunan personeline her ay yardım olarak 200 liralık ek ödeme yapacak. Çeşme'den Türkiye'ye örnek sözleşme!
Çeşme'den Türkiye'ye örnek sözleşme! Engelliye pozitif ayrımcılık
Haberler / Yerel Yönetimler
4 Aralık 2015 Cuma 11:56
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Geçtiğimiz sene belediye işçilerine yüzde 110'a varan oranlarda zam yapan Çeşme Belediyesi, 2016 yılında da yine örnek bir hamlenin altına imza atmaya hazırlanıyor. Engelliler haftasında çalışanlarına müjdeli haberi veren ilçe belediyesi, bu yıl da engelliye ve bayana pozitif ayrımcılık yaptı.

İKİ YILDA TOPLAM YÜZDE 120 ZAM
İzmir'in turizm cenneti Çeşme'de ilçe belediyesinden yurt çapında örnek olacak bir uygulama geldi. Yaklaşık 110 işçinin alacağı ücret zamlarını görüşmek üzere DİSK Genel İş Sendikası ile masaya oturan Çeşme Belediyesi hem personeline hem de ailesine müjdeli haber geldi. Bir yılı kapsayan yeni dönem toplu iş sözleşmesine göre 2016'da personeline yüzde 10 oranında zam yapma kararı alan belediye, engelliler için de pozitif ayrımcılık sayılabilecek bir uygulamanın altına imza attı. Son iki yılda personeline toplam yüzde 120 oranında zam yapan Çeşme Belediyesi'nde, 104 liralık yövmiye ücreti 116 liraya çıktı. Önümüzdeki günlerde DİSK genel merkez yöneticileriyle işçilerin katılacağı törenle toplu iş sözleşmesinin altına imza atılacak ve davul zurna ile kutlama yapılacak.


 
ENGELLİYE POZİTİF AYRIMCILIK!
Belediyenin park ve bahçeler, temizlik işleri, fen işleri, büro ve idari hizmetler gibi birimlerinde çalışan sözleşmeli personeli kapsayan toplu iş sözleşmesi dahilinde, engelli çocuk yetiştiren her işçiye 200'er liralık ek ödeme yapılacak. Söz konusu yardım belediye eli ile benzer anlamda bir ilk sayılırken, işçi ailesindeki engelliler için devletten yardım alsa dahi, engel durumuna ve oranına bakılmaksızın her çocuk başına ayrı ayrı sosyal yardımdan faydalanabilecek.
 
ÇEŞME BU YIL DA KADINA ŞİDDETE KARŞI
Kadına yönelik şiddeti önlemek için özel önlem alan belediyenin maaş ödemelerinin mağdur eşe yapılmasına yönelik uygulaması bu yıl da devam edecek. Geçtiğimiz sene başlatılan uygulama dahilinde şiddet gören eşin maaş, sosyal hak ve ikramiye ödemeleri 6 ay süresince mağdur aile bireylerine yapılacak. Öte yandan, sözleşme gereği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde belediyede çalışan bayan personelin bir gün izinli sayılması yönünde karar alındı.
 
ÇOK ÇALIŞANA 5 MAAŞ İKRAMİYE!
Diğer yandan, ilkleri barındıran toplu iş sözleşmesinde bu yıl da önemli bazı yeniliklere gidildi. Hizmet özendirme primi adı altında yürürlüğe konan madde uyarınca, olağanüstü gayret ve hizmet veren işçiye belediye ve sendika tarafından kurulacak ortak komisyonun kararı ile 1 ile 5 aylık maaş arasındaki oranda ek ikramiye verilecek.
 


SENDİKADAN DALGIÇ'A TEŞEKKÜR: SÖZLEŞME DEĞİL, SOSYAL REFORM
Türkiye'ye örnek bir sözleşme için anlaşma sağlandığını belirten DİSK Genel İş Sendikası 4 No'lu Şube Başkanı Şükret Sevgener, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, belediye bürokratları ve sendika yöneticilerine teşekkürlerini sunarak, sözleşmenin emekçilere hayırlı olmasını diledi. Sadece ücret değil, sosyal anlamda da örnek bir sözleşme imzaladıklarının altını çizen Sevgener, "Biz emekten yana tavır koyduğu ve işçilerin yanında olduğu için Sayın Dalgıç'a teşekkürlerimizi sunuyoruz. Göreve geldikten sonra ilk iki yılda emekçisine yüzde 120 zam yaparak örnek bir hamlenin altına imza atan Sayın Muhittin Dalgıç, iş barışı ve sosyal anlamda da personeline emeğinin karşılığını vermiştir. İşyerinde verimi arttıracağını inandığımız bu sözleşme kadına ve engelliye pozitif ayrımcılık sağlamaktadır. Engelliler haftasında işçilerimize ve ailelerine bu müjdeyi vermekten ötürü de son derece mutluyuz. Devletin sağladığı yardımların bir benzerinin yerel yönetim tarafından ortaya konması da ayrıca örnek bir tavırdır. Çeşme'de sadece ücret sendikacılığı yapılmadığını ve sosyal refahın arttırılmasına yönelik de olumlu katkılar sağladığımızı gösterdik. Çeşme'de aslında bir toplu iş sözleşmesi değil, sosyal bir reformu hayata geçiriyoruz. Darısı belediyede çalışan 250 taşeron arkadaşımızın başına. Umarız en yakın zamanda onlar da güvenceli çalışma haklarına kavuşur ve toplu iş sözleşmesi imkanlarından faydalanmaya başlar" şeklinde açıklama yaptı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası