Ege Postası
Geri

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müsteşarı Öztürk'ten belediyeye körfez çıkışı

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, EBSO'de çevre iştişare toplantısına katıldı. İzmir'in gürültü haritasını çıkardıklarını, kentsel dönüşümün yoğun olduğu Karabağlar İlçesi'nde, insanları hapseden değil, donatılan alanlarda yaşamalarını sağlamaya çalıştıklarını söyleyen Öztürk, körfez için de “Körfeze kollektörler yapıldı. Yapılan doğru ama, ey belediye işletmesen körfezi kirletirsin. Kollektörleri işleteceksin" dedi. Bakanlık müsteşarı Öztürk'ten belediyeye körfez çıkışı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müsteşarı Öztürk'ten belediyeye körfez çıkışı
Haberler / İzmir
14 Mayıs 2015 Perşembe 17:04
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ege Bölgesi Sanayi Odası ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ortaklaşa düzenledikleri çevre iştişare toplantısının açılış konuşmasını EBSO Başkanı Ender Yorgancılar yaptı. Prosüdürlerin azaltılmasını isteyen Yorgancılardan sonra ise, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, söz aldı. İzmir ve Türkiye genelinde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Mustafa Öztürk, katı atık bertaraf tesisisin kurulması gerektiğini söyledi. Bertaraf tesisinin kurulmasının İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin görevi olduğunu söyleyen Öztürk, her türlü işbirliğine hazır olduklarını da aktardı. 



İZMİR'DE 43 MAVİ BAYRAKLI PLAJ VAR


Türkiye'nin mavi bayraklı plajlar konusunda dünyada üçüncü sırada bulunduğunu ancak çalışmalar sonrasında geçen hafta yapılan değerlendirmeyle Türkiye'nin ikinci sıraya çıktığını anlattı. Türkiye'de 436 mavi bayraklı plaj olduğunu söyleyen Mustafa Öztürk, “Bu sevindirici bir karar. Bu denizlere, göllere, akarsulara hepimizin ihtiyacı var. Buraları yaşanabilir kaliteli yerler hale getirmemizi lazım. İzmir'de 43 plaj mavi bayrak almıştır. Bunu yüksek sayılara çıkarmamız için hep birlikte çalışma yapmamız lazım" dedi. 


ÇED İŞLEMLERİ ON LİNE YAPILDI


Türkiye'nin çevre konusunda AB standartlarına ulaşması için 68 milyon Euro'luk yatırım yapması gerektiğini de ifade eden Mustafa Öztürk, “Mevzuatlar çok hızlı gelişiyor. Daha kaliteli yaşanılabilir ortamlar oluşturmamız için çevre ile ilgili konuları da, sanayi sektörü halinde düşünmemiz lazım. Çevre artık ağaç dikme, yeşil alanları artırmak tek başına değildir. Çevre artık sanayi sektörüdür. Bu konuda bakanlık olarak bizim üzerimize düşen yapmamız gereken ne ise bu çalışmaları elbirliğiyle yapıyoruz. Nasıl demir çelik sanayi varsa, çevre sanayini de el birliğiyle oluşturacağız" dedi.


ÇED süreçlerini de 6 ay önce yönetmeliği değiştirip artık online hale getirdikleri bilgisini veren Mustafa Öztürk, “Madem AB normlarını yakalamak istiyoruz. Ana kirleticiler için uğraşmak hedefimiz. Bunlara ilgili alınması gereken önlemeler ilgili önümüze yol haritamızı koyduk. Mevzuatı AB mevzuatıyla yüzde 98 oranında uyumlu hale getirdik. Yüzde ikilik karar siyasi bir karardı. Orada düzenleme yapmadık. Hükümetimizin, tüm partilerin ilgilendiği alan olduğu için yüzde 2'lik kısma dokunmadık. Artık ÇED süreçleri daha AB uyumlu hale geldi. İzin lisans ve denetimi artık, trafik polisinin denetlediği gibi, online sisteme gidiyoruz. Artık aracı, müşteşar, il müdürü yok. İlgili denetime giden eleman elinde laptop gidip eksiklikleri yapıyor, anında sisteme kaydediliyor. Yasal olarak ceza ceza veriliyor. Üç ay önce sisteme soktuk. Aksaklıklar var ama bunları da aşıyoruz. İzin lisans işlerini beyana dayalı yapıyoruz. İzmir'de özellikle 13 tane büyük sanayi tesisini Ankara'dan izliyoruz. Önümüzdeki yıllarda sürekli arttırarak yukarı çıkartacağız. Bacadan atılan tüm kirleticileri Ankara'dan izliyoruz. Kirletici atık geçtiği zaman hemen uyarıyor. O tesise anında ceza veriyoruz" dedi.


EY BELEDİYE ÇALIŞTIRMAZSAN KİRLETİRSİN


İzmir'de, kentin gürültü haritasını da çıkardıklarını anlatan Mustafa Öztürk, “Denizlerimizi baştan sona izliyoruz. En önemli husus İzmir'in gürültü haritasını çıkartıyoruz. Aslında binalarımızı gürültü kirliliği açısından da yalıtmamız lazım. Yolun kenarına evi yapıyoruz. Yoldan gelen trafiğin kirliliği bizi evimizde stresli, yorgun, asabi ve gergin yapıyor. Gürültü kirliliğinin en büyük kötülüğü insanı asabi yapar. Bunu da çözeceğiz" dedi.


Gediz havzasındaki çalışmalarını da anlatıp İzmir'de denizi ve körfezi de Tübitak'la ortak çalışmayla izlediklerini söyleyen Mustafa Öztürk, “Körfeze kolektörler yapıldı. Doğru yapıldı. Ama bunu işleteceksin. Ey belediye işletmetmezsen, körfezi kirletirsin. Kirlettiğin bir alanı temizlemek için işletme maliyetini artırırsın. Derelere çevrelerine kollektörler yapılmış doğru bir şey, ama bunun sonunun arıtma tesisine gitmesi lazım. Onun da kapasitesinin yeterli olması lazım" dedi. 


Karabağlar İlçesi'ndeki kentsel dönüşüm konusuna da değinen Mustafa Öztürk, “İzmir'de Karabağlar var. Artık şehirlerimizi yaşanabilir şehirlere haline getirmemiz lazımı. Yürüyüş yolu bisiklet yolu olmalı. Ulaşım aksıyla entegre bisiklet yolları oluşmalı. Yolların bir parçası bisiklet yolları olmalı. Kişi başına 10 metrekare yeşil alanlı donatı alanlarına sahip olması lazım. İnsanı kapatan değil, insanı donatılan yerlerde sürdürülebilir anlayışı bu şekilde de başlatıyoruz. İzmir'deki mimariyle Van'daki binaların mimarileri farklı olmalı. O bölgenin özüne uygun olmalı" dedi.(DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası