Ege Postası
Geri

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onay verdi, halk veto etti!

Yarımada’da kültürel, tarihi ve doğal zenginlikleriyle öne çıkan Mordoğan’da Ayen Enerji firması tarafından işletilen Rüzgar Enerji Santrali’ne ait kapasite artış talebine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onay geldi. Halkın protestoları ile gündeme gelen tesise bakanlık tarafından verilen ÇED vizesi yeni tartışmalara yol açarken, Yarımada sakinleri ve çevre örgütleri projeyle ilgili talebe itiraz edeceklerini duyurdu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onay verdi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onay verdi, halk veto etti!
Haberler / İzmir
7 Mayıs 2015 Perşembe 17:25
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Yarımada bölgesinin dört bir yanını kuşatan Rüzgar Enerji Santralleri karşısında yöre halkının çevre direnişi devam ediyor. Üst üste davalara konu olan ve yargıdan gelen kararlar ve iptallerle gündeme taşınan RES’lerle ilgili yine flaş bir gelişme yaşandı. Mordoğan’da halkın vetosuna rağmen Ayen Enerji firmasının projesine onay veren bakanlığın bu hamlesi yeni bir krizin daha önünü açtı.
 
"Mahkemeden Karaburun halkını sevindiren karar: Yargı bu sefer RES'lere dur dedi" Haberi okumak için tıklayınız!!!


 
BAKANLIKTAN ÇED VİZESİ GELDİ
Karaburun’da Ayen Enerji firması tarafından yapılması planlanan Mordoğan RES projesine ait kapasite artış talebiyle ilgili ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) süreci noktalandı. Tesisle ilgili firmanın talebi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından nihai onayı alırken, yapılan inceleme sonucunda yeterli görülen rapor on gün süresince halkın görüşüne açıldı. Firmanın toplam 26 milyon 750 bin TL yatırımla hayata geçireceği tesiste rüzgar türbini kapasitesini 15’ten 20’ye çıkartacak kapasite artış talebine halkın tüm karşıt görüşlerine karşın onay verilmesi tartışmalara yol açtı.
 


PROJEYE DAVA YOLDA, HALK KRİZİ YARGIYA TAŞIYACAK
Firmanın hazine arazileri ve tarım arazilerine kuracağı yeni türbinler yeni tartışmalara yol açarken, bakanlıktan yapılan duyurunun ardından Karaburun kent Konseyi ve halktan da yeni açıklama geldi. Bölgedeki mevcut RES’lere karşı hukuki mücadeleyi sürdüren ve yargıdan gelen kararlar sonrasında rahat bir nefes alan bölge halkı adına açıklamada bulunan Karaburun Kent Konseyi, “Mücadeleye devam” mesajı verdi ve şunları dile getirdi: “Ayen Enerji A.Ş.’nin  Mordoğan RES kapasite  artışı projesi ile ilgili olarak, ÇED süreci kapsamında 26 Haziran 2014 tarihinde Eski Mordoğan Mahallesi  kahvesinde yapılması öngörülen “Halkın Katılımı Toplantısı”, bölge yaşayanları, Karaburun Belediye Meclis üyeleri, Karaburun Kent Konseyi, Mordoğan Mahallesi Muhtarı ile hep birlikte protesto edilmişti. Karaburun Yarımadası’nda mevcut kurulu RES’lere ilave olarak kurulacak yeni bir RES’in çarpan kümülatif etkiyle Yarımadanın ve Mordoğan bölgesinin sahip olduğu doğal/kültürel/ekonomik değerlerin geri dönüşsüz biçimde yok olmasına neden olacak  projeye itiraz gerekçeleri ilgili Kurumlara gönderildi. Projeyle ilgili ikinci itiraz yazımız 17/03/2015 tarihinde toplanan  İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu Toplantısı öncesinde Çevre Bakanlığına iletildi.


Proje sahası tarım alanları, orman arazileri ve özel mülkiyet arazilerini, turizm alanlarını kapsayarak kıyı şeridine kadar inmekte olan ve türbinleri Mordoğan Mahallesi merkezine 640 m., en yakın konuta 150 m. mesafede yaşam alanlarının içinde insan sağlığını göz ardı ederek konumlandırılan Mordoğan RES Projesi Kapasite artışı ile ilgili Nihai ÇED Raporuna yine itiraz edilecektir. Karaburun yaşayanları olarak, yarımadamızın, doğasını, tüm canlıların yaşamını, insan sağlığını, bugününü ve geleceğini, “koruyarak kalkınma ilkesini” hiçe sayarak bir enerji üretim alanına dönüştürülmesine karşı bugünümüz ve gelecek kuşaklar adına davacı olmaya devam edeceğiz.”

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası