Ege Postası
Geri

Çin, Uygur olaylarında Suriyeli muhalifleri suçladı

Çin, Uygur bölgesinde geçtiğimiz gün meydana gelen ve 35 kişinin ölümüne sebep olan saldırılardan Suriye’deki muhalifleri sorumlu tuttu.Devlet medyası, bölgedeki şiddet olaylarında daha önce de Çin’e komşu olan Pakistan gibi ülkeleri...
Çin, Uygur olaylarında Suriyeli muhalifleri suçladı
Haberler / Dünya
1 Temmuz 2013 Pazartesi 14:18
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çin, Uygur bölgesinde geçtiğimiz gün meydana gelen ve 35 kişinin ölümüne sebep olan saldırılardan Suriye’deki muhalifleri sorumlu tuttu.
Devlet medyası, bölgedeki şiddet olaylarında daha önce de Çin’e komşu olan Pakistan gibi ülkeleri suçlamıştı.

Çin Komünist Partisi yayın organı People's Daily'e bağlı Global Times gazetesine göre, "Doğu Türkistan" örgütünün bazı üyeleri 2012’den beri Türkiye'den Suriye'ye geçiyor. Bu bilgileri özel olarak Çin’in terörizmle mücadele departmanından aldığını belirten gazete, Suriye’ye geçen söz konusu grupların, Suriye muhalefetinin içindeki "dini gruplara" katılarak, Suriye ordusuna karşı savaştığını iddia etti.

Gazete, Doğu Türkistan İslami hareket (ETIM) üyesi olduğunu ileri sürdüğü Mehmet Ali’nin (Maimaiti Aili), "Örgüt benden Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi’nde özel olarak sabotaj eylemleri yapmamı ve mücadele seviyesini arttırmamı istiyordu.’’ dediğini yazdı.

Polis, Turfan şehrinde 26 Haziran’da yaşanan kanlı saldırıda internet üzerinden söylenti yaydığı gerekçesiyle 19 kişiyi tutukladığını bildirdi.

ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANI WANG, DAVUTOĞLU İLE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin, Brunei'in başkenti Bandar Seri Regowan'da bugün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştüğü belirtildi.

Çin Uluslararası Radyosu’nun haberine göre, Wang Yi görüşmede, Çin'in önemli çekirdek çıkarlarına ilişkin sorunlarda verdiği destekten dolayı Türkiye'ye teşekkür etti. Haberde, Wang’ın, Türkiye ile ikili işbirliğini güçlendirmeye ve önemli uluslararası ve bölgesel sorunlarda eşgüdüm sağlayarak ikili stratejik ilişkiyi derinleştirmeye hazır olduklarını söylediği kaydedildi.

Son günlerde Uygur bölgesinde yaşanan ‘’terör saldırılarının’’ yurt dışındaki terörist güçlerle işbirliği yoluyla düzenlendiğini ve bölgedeki çeşitli etnik gruplara mensup halklara büyük zarar getirdiğine vurgu yapan Wang, Çin’in her türlü şiddet ve terör suçlarına kararlılıkla darbe indireceğini belirtti.

Radyo haberinde ayrıca Bakan Wang’ın, Çin’in, ülkenin bütünlüğünü koruma ve Şincan’daki milli dayanışma ve toplumsal istikrarı güvence altına alma gücüne sahip olduğunu ifade ettiği de dile getirildi.

Davutoğlu ise Türkiye ve Çin'in yeni kalkınan ülkeler olduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin ikili, bölgesel ve uluslararası alanlarda Çin'le olan stratejik işbirliğini güçlendirmeyi istediğini, Türkiye'nin her türlü terörizme karşı çıktığını ve Şincan’da barış ve istikrarın korunmasını arzuladığını söyledi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası