Ege Postası
Geri

Cumhuriyet tarihinde bir ilk

TBMM'nin "Kürdistan" ifadesi geçen bir metni basmasının ardından İçişleri Bakanlığı da, Kürdistan Özgürlük Partisi’nin (Partiya Azadiya Kurdistanê-PAK) kuruluş belgelerinin alındığına dair evrağı 24 gün sonra verdi.
Cumhuriyet tarihinde bir ilk
Haberler / Politika
11 Aralık 2014 Perşembe 17:11
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kürtlerin ayrı devlet kurabilme hakkını savunan PAK, 19 Ekim’de kuruluşunu ilan etmiş, 17 Kasım’da da kuruluş belgelerini İçişleri Bakanlığı’na teslim etmişti. Evrakların teslim edilmesine karşın PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik ve parti kurucularına evrakların alındığına dair bir belge verilmezken, iki gün Ankara’da bekleyen heyete, "İncelemeyi tamamladıktan sonra belge vereceğiz" denilmişti. İki gün içerisinde belgenin verileceğinin söylenmesine karşın bakanlık 24 gün boyunca belgeyi parti yöneticilerine vermemişti. PAK da İçişleri Bakanlığı hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

TESLİM ALINDI BELGESİ BUGÜN VERİLDİ

İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Mustafa Işın imzasıyla "teslim alındı" belgesi bugün PAK yöneticilerine verildi. Böylece PAK, yasal bir parti olarak kuruluş sürecini tamamlamış oldu. TBMM’de yaşanan Kürdistan krizi de önceki gün sona ermişti. TBMM, 2015 bütçe tasarısına ilişkin HDP'nin yazdığı muhalefet şerhini "Kürdistan" ifadesinden dolayı iade etmişti. HDP de muhalefet şerhini aynen iade etmişti. Kriz, TBMM’nin şerhi bütçe tasarısından ayrı olarak basıp milletvekillerine dağıtmasıyla sona ermişti.
 
"İZİN VERİLMESİ SİYASİ BİR TUTUMDUR"

PAK Genel Başkanı Özçelik, İçişleri Bakanlığı'nca belgeyi aldıklarını doğrulayarak, "Tabii beklememiz de aslında kanunu bir prosedür değildi. Bakanlıkta yeni bir uygulamaydı. Bunun düzeltilmesi olumlu bir adım. Düşünce ve ifade örgütlenmesinin yol almasında kapı açacak. Kürdistan isimli partilerin kabul görmesi siyaset ve çözüm çıtasını yükseltecektir" dedi. Özçelik, belgenin daha önce verilmemesini siyasi bir tutum olarak algıladıklarını belirterek, "Ama bir gerçeklik daha var. Siyasi bir tutum belirli bir kanuni tutum içinde yürümelidir. Bunun hiçbir açıklaması yoktur. Sonuçta bu belgenin verilmiş olması gerekiyordu. Siyaseten bu belgenin verilmesini devlette olumlu bir adım olarak algılamak isteriz. Türkiye'de o kadar çok ilkler yaşanıyor. Bir yandan Davutoğlu Hewler'de Kürdistan bağrağı önünde görüşüyor, Diyarbakır'da bayraklar toplanıyor. Bu meselenin normalizasyonu yönünde atılan her adım olumludur" diye konuştu.
Özçelik, kendilerinin başvuru evrağını teslim ettiğinde zaten fiilen çalışmaya başladıklarını, yoğun bir şekilde de çalıştıklarını söylerken, çözüm sürecinde taraf olarak sürecin içinde aktif yer almak istediklerini belirtti.(MİLLİYET)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası