HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI- Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Atatürk İlke ve İnkılapları Enstitüsü Müdürlüğü kadrosuna 2015 yılında dönemin Rektörü Prof. Mehmet Füzün’ün ‘özel kadro’ isteğiyle alınan Profesör Bülent Çukurova’nın, daha sonra enstitü müdürü yapılmasının ardından yeni Rektör vekili Erdal Çelik tarafından istifası istendi ve ardından görevinden alındı.
DEÜ Genel Sekreteri Prof. Recep Yiğit’in Rektör Erdal Çelik’in isteği üzerine istifasını istediği enstitü müdürü Prof. Bülent Çukurova, istifayı önce kabul etti ancak daha sonra fikrini değiştirerek, yazılı istifasını vermek yerine yargı yoluna gitmeyi tercih etti.
Eski rektör Prof. Mehmet Füzün döneminde açılan 63 akademik kadro ilanında açıklanan kriterlerden bir tanesi sadece Prof. Bülent Çukurova’ya özel olduğu için eleştirilmiş ve torpil iddialarının belgesi olarak kabul edilmişti.
ÇUKUROVA’NIN ESERİ ATAMASI İÇİN ‘ÖZEL KRİTER’ YAPILDI
Sözkonusu ilanda Atatürk İlke ve İnkılapları Enstitüsü Müdürlüğü için açılan bir profesör kadrosunda, alınacak profesör için istenen kriter, ‘Kurtuluş Savaşı’nda haber alma ve yer altı faaliyetleri üzerine yayınlar yapmış olmak’ şeklindeydi. Belgelerde bu kriterin genel bir kriter değil Türkiye’de sadece Prof. Bülent Çukurova’da olan ve Prof. Çukurova’nın akademik çalışmasının ismi olan bir makale olduğu ortaya çıktı.
ÇUKUROVA’NIN ESERİ DE AYNI İSİMLİ
DEÜ Rektörü Füzün’ün açtırdığı bir kişilik enstitü müdürlüğü profesörlük kadrosunda aranan kriterle birebir örtüşen Prof. Çukurova’nın 1997 yılında Ardıç Yayınları’ndan çıkan kitabının ismi de, ‘Kurtuluş Savaşında Haber Alma ve Yer altı Faaliyetleri’ idi.
ÇUKUROVA MAHKEMEYE GİDECEĞİNİ BELİRTTİ
Öte yandan enstitüye ‘kişiye özel kadro’ yöntemi ve dönemin rektörü Prof. Mehmet Füzün’ün özel isteğiyle alınan ve ardından enstitü müdürü yapılan Prof. Bülent Çukurova hakkında başta öğrenciler olmak üzere akademisyenlerden gelen yoğun şikayet üzerine istifasını istenen Bülent Çukurova, avukatları aracılığıyla istifa etmediği, Rektör vekili Prof. Erdal Çelik’in kendisini görevden alıp kendini enstitü müdürlüğüne vekil olarak atadığı gerekçesiyle mahkemeye gideceğini açıkladı.
REKTÖR SADECE KRİTERLERE UYGUN BİRİ ATANINCAYA KADAR VEKALET EDECEK
Genel Sekreter Recep Yiğit, Rektör vekili Erdal Çelik’in Çukurova’nın yerine kendisini atamadığını sadece müdürlük için uygun kriterlere sahip bir akademisyende karar kılınıncaya kadar bu göreve kısa süreliğine vekalet edeceğini belirtti.
SAYIN ÇUKUROVA’NIN ATAMASINDA UYGUN OLMAYAN İŞLEMLER YAPILMIŞTIR
Rektör vekili Erdal Çelik ise yaptığı yazılı açıklamada,
“Rektörlük makamının iradesiyle gerçekleştirilen bu değişikliğin nedeni, Sayın Çukurova ile ilgili bazı somut bilgilerin varlığı ve ortaya atılan iddialardır. Buna göre; Sayın Çukurova’nın o dönemde gerçekleşen atamasında hayatın olağan akışına uygun olmayan işlemler yapılmış; Atatürk İlke ve İnkılapları Enstitüsü Müdürlüğü için açılan profesör kadrosu için kriter olarak ‘Kurtuluş Savaşı’nda haber alma ve yer altı faaliyetleri üzerine yayınlar yapmış olmak’ şeklinde belirlenmiştir. Ne tesadüftür ki bu konu başlığıyla ilgili Türkiye’deki tek akademik çalışma Sayın Çukurova’ya aittir ve 1997 yılında Ardıç Yayınları’ndan çıkan kitabının ismi ile aynıdır. Enstitüye bağlı akademik ve idari personel ili öğrencilerin Sayın Çukurova ile ilgili şikayet ve iddiaları da üniversitemiz üst yönetimi tarafından dikkate alınmış; kurumsal işleyişin selameti açısından böyle bir kararın alınması uygun görülmüştür. Üstelik konuyla ilgili Saygın Çukurova’ya bilgi verilmiş ve nazikçe ‘gereğini yapması’ rica edilmiştir. Hal böyleyken Sayın Çukorava önce ‘istifa edeceğini belirtmiş’ bunu takiben ise görevi bırakmayacağını ifade ederek, hukuki yollara başvuracağını açıklamıştır.
Rektör vekili Prof. Dr. Erdal Çelik
Profesörlük kadrosunun Dokuz Eylül Üniversitesi gibi Türkiye’nin marka kurumlarından birisinde almak kolay değildir. Bugüne kadar birçok değerli bilim insanını yetiştirmiş bu kurumda, kadronun kişiye özel çıkarıldığına ilişkin iddialar bile son derece üzücü ve dikkat çekicidir. Üniversite üst yönetiminin, bilgi ve belgelerin ışığında tanıkların da ifadelerini dikkate alarak yapacağı değerlendirme doğal olarak, taraflar açısından bazı sonuçlar doğuracaktır. Bununla ilgili kurum içinde hukuki çalışmalar başlatılmış olup; elbette ki dileyen herkes yargıya da başvurma hakkına sahiptir” denildi.
KADRO VE DERECELERLE İLGİLİ YETERSİZLİK YA DA KANUNA UYGUN OLMAYAN DURUM İDDİASI ARAŞTIRILACAK
Rektörlük makamından yapılan açıklamada, DEÜ’ye atanan ve enstitü müdürü yapılan Prof.Bülent Çukurova’nın profesörlük puanının DEÜ kriterlerine uygun olmadığı yönündeki iddiaların da inceleneceği kaydedildi:
“Akademik kadro ve derecelerle ilgili kişinin varsa bir yetersizliği veya usule ve kanuna uygun olmayan durumu; bunu devam ettirmeye çalışmak da ayrıca suçtur. Dokuz Eylül gibi 35’inci yaşını kutlayan bir kurumda asla böyle bir suça ortak olunmaz; liyakat ve emek neyi gerektiriyorsa o yapılır. Kimseye ayrıcalık tanınmadığı gibi sadece görevlendirildiği için bir makam da sonsuza kadar bir kişinin tekelinde olmaz. Görevler verilir, görevler alınır. Önemli olan o makama doğru ve dürüst şekilde gelebilmektir. Bunun yapılmadığı durumlar ilgili üst makamlarca değerlendirilir ve sonuca bağlanır.”