Ege Postası
Geri

DİSK İzmir'de sokağa indi: Arzu Çerkezoğlu'ndan 'hodri meydan'

DİSK, İzmir'de "vergide adalet, ülkede adalet" sloganlarıyla sokağa indi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, AK Parti iktidarının 22 yıllık politikalarını eleştirdiği konuşmasında, "İzmir'den sesleniyoruz, bir adım bile geri adım atmak yok. Haklarımıza el uzatanların ellerini kıracağız. Kavgaysa kavga, hodri meydan" dedi. 
DİSK İzmir'de sokağa indi: Arzu Çerkezoğlu'ndan 'hodri meydan'
Haberler / İzmir
20 Eylül 2024 Cuma 13:44
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilciliği bugün İzmir'de sahaya indi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun katılımıyla gerçekleşen Büyük İşçi Buluşması, Basmane Meydanı'ndan başladı. DİSK'li işçiler, "gelirde adalet, ülkede adalet" pankartıyla Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. 

Buluşmaya Çerkezoğlu'nun yanı sıra DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Karabağlar Belediye Başkanı Helil İnay Kınay, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, CHP önceki dönem İzmir Milletvekili Musa Çam, şube başkanları, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, STK'lar, siyasi parti üyeleri ve çok sayıda işçi katılım sağladı.

"SARAY İZMİR'İ GÖRSÜN"

Sözlerine işçi sınıfını selamlayarak başlayan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Artık yeter, geçinemiyoruz' diyenler, gelirde adalet, vergiler adalet, ülkede adalet isteyenler, adaletsizliklere karşı sesinizi yükseltenler, bu yürüyşe omuz verenler, Türkiye'nin dört bir yanında sendikal hakları için emeği için  direnen tüm sınıf kardeşlerimiz hepinizi DİSK adına sevgiyle saygılıyla, coşkuyla ve mücadelemizin umuduyla selamlıyoruz. Bugün İzmir'de Cumhuriyet Meydanı'nda yan yana omuz omuzayız. Yoksuldan alıp zengine veren bu düzenden hesap sormak için yan yanayız. Bizleri açlık sınırı altında asgari ücrete mahkum edenlerden hesap sormak için bir aradayız. Bugün bir aradayız. Bizleri asgari yaşama mahkum edenlerden hesap sormak için, sendikalaşmanın önüne engel koyanlardan hesap sormak için buradayız. Bizleri emekli olduğumuzda asgari yaşama mahkum edenlerden hesap sormak için buradayız. Kazanılmış haklarımıza göz dikenlere dur demek için buradayız. Evine ekmek götremeyenler olarak bir aradayız. Çocuğumuzu okula göndersek de defter alamayan, beslenme çantasına bir lokma koymakta zorlananlar olarak bir aradayız. İşsizlikle geleceği karartılan gençlerimizle bir aradayız. Işıltılı plazalarda sönük maaşlarla çalışanlar olarak bir aradayız. Belediyelede çalışıp hakları gasp edilenler olarak bir aradayız. Bu düzeni değiştirmek isteyen herkes  bu meydanda yan yanayız. Bu meydanı görsünler, görmeyen gözler, duymayan kulaklar bu meydanı görsün. Saraylarlda oturanlar, her gün ekmeğimize göz dikenler İzmir'deki bu meydanı görsün" ifadelerine yer verdi. 

"KARA TABLO AK PARTİ'NİN TERCİHİ"

AK Parti'nin 22 yıllık ekonomi politikalarını eleştiren Arzu Çerkezoğlu, "Bu yaşadığımız tablo tesadüf değil. Bu işsizliğin, yoksulluğun, hayat pahalılığının nedeni 22 yıldır ülkeyi yöneten AKP'nin tercihleridir. Bu kara tablonun müsebbibi AKP iktidarının sınıfsal ve siyasal tercihleridir. Öyle becerisizlikle, her gün görevden alınan bakanlardan dolayı değil bile isteye yapıyorlar. Her gün ekmeğimizn dah fazla küçülmesi için politikaları bile isteye hayata geçiriyorlar. O nedenle DİSK olarak yıllardır alanlardayız. 2 yıldır gelirde, vergide, ülkede adalet diyoruz. İşyerlerinden başladık. Sayısız eylemler, mitingler yaptık, İstanbul’dan Ankara’ya yürüdük. Ve bizi asgari ücrete mahkum eden bu politikaları değdirmek için mücadele ediyoruz. Kaşıkla verdiklerini kepçeyle geri alan vergi sistemini değiştirmek için mücadele ediyoruz. Ocak’ta aldığımı maaşı yıl sonunda da alabilmek için mücadele veriyoruz" ifadelerine yer verdi. 

"NE BAŞBAKANLAR, CUMHURBAŞKANLARI GİTTİ, BİZ BURADAYIZ"

Orta Vali Programa dikkat çeken Çerkezoğlu, "İktidarın politikalarına bakıyoruz, geçtiğimiz gün OVP’yi açıkladılar. Ne var? Daha fazla işsizlik ve yolsuzluk var. Bir de tutturmuşlar enflasyonun nedeni cüretler diye, koca br yalan! Enflasyonun sebebi dolarizasyon, şirketlerin aşır karları. Ücretleri baskılayarak enflasyonu düşüremezsiniz. Vergide adalet sağlamamdan toplumsal barış da olmaz. Burada kullan at işçiliği, emekli olmak zorlaşması, en düşük emekli aylığına mahkum olmak var. Sosyal güvenlik sistemi öyle bir hahle geldi ki her gün adaletsizlik üretiliyor. Buradan sesleniyoruz, bu adaletsizliği ortadan kaldırın! OVP’de öyle bir tuzak var ki… Biz bu tuzağı tanıyoruz. Tamamlayıcı emeklilik sistemi adı altında yapmak istedikleri, son kalemizi elimizden almak! Daha önce de niyetlendiniz 50 yıldır girişimleriniz oldu ama kıdem tazminatını ortadan kaldırmaya yönelik her girişiminiz DİSK’in duvarlarına çarparak geri döndü. Ne başkanlar cumhurbaşkanları gördük, kıdeme tazminatını fona devredeceğim dediler. Onlar gitti ama biz buradayız. Ölmek var dönme yok, kıdem tazminatını vermek yok!" diye konuştu. 

"KAVGAYSA KAVGA, HODRİ MEYDAN"

Belediyelere SGK borcu sebebiyle getirilen hacizlere tepki gösteren Çerkezoğlu, "Orta vadeli programda tasarruf tedbirleri var. Kazanılmış haklarımızn elimizden alınması var. Belediyelere SGK borcu üzerinden haciz getirilme hedefleri var. Bütün bu girişimlerinizin karşısında DİSK olarak alanlarda dimdik durmaya devam edeceğiz. Hükümetin politikalarını kim istiyor bir bakalım? Biz mi istiyoruz, bunlar halkın talepleri mi? Hayır, bütün bu politikalar sermayenin talepleri. Çünkü sermaye doymuyor. Daha fazla kar etmeye, sınıfsız sömürüye doymuyor. İşçileri sendikasız, sigortasız çalıştırma isteğinden vazgeçmiyor. Sermayenin hedefinde kıdem tazminatı, işsizlik sigortası, işten çıkarılma tazminatı, sendikal tazminat var. Patronlar istiyor ki 'işçiyi istediğim zaman çalıştırıp istediğim zaman kapının önüne koyayım ve tazminat vermemeyim'. İşçi alacakları için dava bile açmasın istiyorlar. SGK denetimi yapacaksanız randevu alın diyorlar. MESEM'i daha da yaygınlaştırarak yeri okul sıraları olması gereken çopcuklarımızın daha fazla çalıştırıması ve tazgah başlarında hayata veda etmesin göz yumuyorlar. Ben işçi çalıştırayım ücret bile ödemeyeyim istıyorlar. Böyle  bir pervasızlığı dillendiriyorlar. Bu nasıl bir aç gözlülüktür. 85 milyon çalışacak onları zengin edecek ve bu süzen böyle devam etsin istiyorlar.Ülkeyi yöneten iktidar da 22 yıldır bu politikaları hayat geçiriyorlar. İzmir'den sesleniyoruz, bir adım bile geri adım atmak yok. Haklarımıza el uzatanların ellerini kıracağız. Kavgaysa kavga, hodri meydan" dedi. 

"ÇEKİN ELİNİZİ CEBİMİZDEN"

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu sözlerini, "Yapılması gerekenler açık ve net. Gelirde adaleti sağlamak için asgari ücret başta olmak üzere bütün cüretlerin insanca yaşanacak seviyeye gelmesini istiyoruz. En düşük emekli maaşı asgari ücret olmalı, adaletsiz vergi sisteminde adalet sağlanmalı. Bir de çıkıyor bakan ‘vergide adaleti sağlayacağız’ diyor. Daha fazla vergi alacaksanız rekorlar kıran şirketler bakın, kur korumalı mevduata bakın, sigortasız işçi çalıştıranlara bakın. Çekin elinizi cebimizden! Grev hakkımızı istiyoruz, biliyoruz ki ekmeğimize sahip çıkmanın tek yolu budur. Bütün güvencesiz çalışma sistemlerinin bu topraklardan silinmesi için mücadele ediyoruz, hakları verilmeyen tüm işçi kardeşlerimizin haklarının teslim edilmesini istiyoruz. Gelirde, vergide adaleti istiyoruz ama hepsinden önemlisi ülkede adaleti istiyoruz. Çünkü ülkede adalet yoksa, hırsızlar arsızlar, dolandırıcılar, ülkede muhteber sayılıyorsa, mahkeme kararlarına bile uyulmuyorsa o ülkede adalet yoktur. Adalet yoksa ekmek de demokrasi de barış da yoktur. Bu ülkede adalet, özgürlük, barış ve kardeşlik temelinde ürettiğimiz değerin hakça paylaşıldığı geleceği kurmak için yürüyoruz. Bu meydan emeğin meydanı, demokrasinin meydanı, umudun meydanı. Umudu hep birlikte büyüteceğiz" ifadeleriyle sonlandırdı. 

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası