Ege Postası
Geri

DİSK'ten genel grev sinyali

Kıdem tazminatlarının kaldırılarak fona devredilmesini öngören “Ulusal İstihdam Stratejisi” adı altındaki taslağa karşı İzmir’de on binlerce emekçi alanlara indi. Basmane Meydanı’ndan Konak’a dev bir yürüyüş gerçekleştiren binlerce sendikalı, İzmir’i kırmıza boyadı, hükümete karşı gövde gösterisi yaptı. Kıdem tazminatlarının kaldırılmasını öngören yasa taslağının TBMM’ye gelmesi durumunda yurt çapında genel greve gideceklerinin sinyalini veren DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Kıdem tazminatları bizim kırmızı çizgimizdir. Biz bu hakkımızı leş kargalarına yedirtmeyeceğiz” hükümete karşı son sözünü söyledi.
DİSK'ten genel grev sinyali
Haberler / İzmir
27 Kasım 2013 Çarşamba 18:29
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜR/HABER SERVİSİ- Basmane Meydan’ından başlayan dev yürüyüşe, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve DİSK Genel Yönetim’inin yanı sıra, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ve Genel-İş Sendikası yöneticileri, DİSK’e bağlı sendikaların yöneticileri, İzmir’de faaliyet gösteren emek örgütleri, sivil toplum örgütleri ve çok sayıda siyasi parti temsilcisi ile 15 bine yakın çalışan katılım gösterdi. Basmane Meydanı’ndan Konak Meydanı istikametine yürüyen emekçiler alkış ve ıslıklar ile başladığı eyleme, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam”, “Direne direne kazanacağız”, “Her yer Taksim, her yer direniş”, “İnadına DİSK, isnadına sendika”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Kıdeme uzanan eller kırılsın” sloganları eşliğinde devam etti.

“LEŞ KARGALARINA TESLİM ETMEYECEĞİZ…”

Yürüyüş sonrasında Konak Meydanı önünde Türkiye’nin dört bir yanında devam eden “Köleliğe karşı #direnİŞÇİ” eylemleri hakkında bir basın açıklaması yapan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Sevgili mücadele arkadaşlarım” diye başladığı sözlerine şöyle devam etti; “AKP hükümetinin, Türkiye’deki 12 milyon işçi kardeşimize ne yapmak istediğini sizlerle paylaşmak istiyorum. Bizlerin son kaleleri olan fabrikalar bu hükümetin yandaşlarına yok pahasına satıldı. Şimdi bu satışlardan gelen paraları da yandaşlara dağıttılar ve ceplerinde beş kuruş para kalmadı. Leş kargaları sizin kıdem tazminatlarınıza el uzatmak istiyor. Buna izin vermeyeceğiz. Diyorlar ki, kıdem tazminatı fona devredilmeli. Buradan söylüyorum, kadınlarımız evlenirken, gençlerimiz askere giderken, sizler 30 yıl çalışırken, emekli olunca bugün bu kıdem tazminatlarınızı bugün alabiliyorsunuz. Bugün 30 yıl çalışan bir işçi arkadaşım 30 yıl sonra 100 bin TL kıdem tazminatı alması gerekirken, bu tazminatlar fona devredilirse, bu rakam 40 bin TL olacak. Buna izin verecek miyi? Biz bu leş kargalarına alnımızın terini, kazanılmış hakkımızı teslim edecek miyiz'”



“KIDEM TAZMİNATLARI KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR”

Geçtiğimiz haftalarda Başbakan Tayyip Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in de katıldığı 10’uncu Çalışma Kurulu sırasında tasarıya karşı DİSK olarak tavırlarını net şekilde dile getirdiklerini belirterek, “Siz işçilerin kıdem tazminatına dokunursanız,bu DİSK adına genel grev sebebidir dedik. Genel greve hazır mıyız'” dedi ve sözleri kalabalıktan gelen “Genel grev, genel direniş” sloganları ile sık sık kesildi. Beko, kıdem tazminatının işçilerin kutsal bir değeri olduğunun altını çizerek şöyle devam etti; “Kıdem tazminatları bizim kırmızı çizgimizdir. Eğer siz işçilerin kıdem tazminatlarını dokunursanız, Ankara’yı başınıza dar getiririz. Daha sonra düzenlenen, yasal anlamda DİSK’in de olması gerektiği üçlü danışma kuruluna bizi çağırmadılar, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, ve TİSK’in katıldığı bu kurulda “DİSK bu konuda kararlı. Biz oturalım, kıdem tazminatlarını kendi aramızda görüşelim” dediler. O halde biz de diyoruz ki, bize düşen sokaklar, alanlar, mitingler, yürüyüşlerdir…”

65 YAŞINDA EMEKLİ OLABİLİR MİYİZ'

Sözlerinin devamında hükümete seslenmeye devam eden Beko, “Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız, ya si? Dedi ve konuşmasını şöyle sürdürdü; “Hükümet, IMF ve Dünya Bankası’ndan sağlık ve eğitimin özelleştirilesi, emeklilik yaşlının 65’e çekilmesi şartı ile kredi aldı. O zaman da deli dumrullar gibi buna karşı çıktık. Ama yandaş sendikaların çabaları sonrasında bu değişiklikler hayata geçti. Bu ülkede işçi arkadaşlarımız 65 yaşında emekli olabilirler m? Bizim mücadele etmekten başka şansımız yok. 2012’de yine bu hükümet 6,2 milyar dolar tutarında şartlı kredi aldı. Peki ne karşılığınd? Bunun da şartı, “Ulusal İstihdam Stratejileri’nin meclisten geçirilmesi idi. Bunun için sizleri orta çağda köle satar gibi istihdam bürolarında satmak istiyorlar. Esnek çalışma modelini kurmak istiyorlar. Kıdem tazminatını kaldırıp fona devretmek istiyorlar. Biz İzmirliler olarak buna izin verecek miyi? Düşlerin sonsuza koştuğu yerde, sabrın çiçekleri açtığı yerde asla kapanmaz yaşanan bu defter… Tarihin son sözünü İzmir’de direnen işçiler söyler.”

“LEŞ KARGALARI YAKAMIZDAN DÜŞÜN”


Türkiye çapında 25 tane yürüyüş ve miting yaptıklarını hatırlartan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Biz sözlerimizi söyledik. Buradan haykırıyorum. Ey leş kargaları İzmir’den sesleniyoruz, eğer siz işçilerin kıdem tazminatlarına el uzatırsanız, korkmadan, yılmadan, usanmadan, bıkmadan genel grev yapacağız. Ey Ankara, kıdem tazminatları için yağma yok! İzmirli işçiler var, DİSK var. Kıdem tazminatlarımızı leş kargalarına yedirmemeye kararlıyız. Ey leş kargaları, işçilerin yakasından düşün! Yoksa biz düşürmesini biliriz. Kıdem tazminatları TBBM’ye geldiği takdirde, Ankara’da olacağız, direneceğiz. Buradan söz veriyorum, eğer kıdem tazminatlarımızı kaldırmaya cesaret edilir de bu tasarı TBMM’ye getirilirse, biz sizlere karşı korkmadan direniş yapacağız ve hep beraber genel greve gideceğiz. Bu sorun ülkedeki 12 milyon işçinin sorunu. Hey TÜRK-İŞ, hey HAK-İŞ ve Türkiye’de sendikasız 12 milyona yakın işçi arkadaşımız, sizlere buradan çağrıda bulunuyorum, eğer kıdem tazminatlarımıza el sürerlerse, gelin beraber genel greve çıkalım” diye konuştu ve eyleme destek veren 15 bine yakın çalışanın hep bir ağızdan söylediği “Her yer grev, her yer direniş” sloganları eşliğinde konuşmasına son verdi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası