Ege Postası
Geri

DYP liderinden çarpıcı değerlendirmeler... 2 yıl içinde genel seçim olacak!

DYP Genel Başkanı Çetin Özaçıkgöz, Türkiye’nin en fazla 2 yıl içinde erken genel seçime gideceğini, Başkanlık Sistemi’nin sona ereceğini ve parlamenter sisteme geri dönüleceğini savundu. Yerel seçimlere girmeyeceklerini ve bu erken genel seçime hazırlanacaklarını açıklayan Özaçıkgöz, “İlk genel seçimlerde büyük emaneti aziz milletimizden isterken bizi göreceksiniz” dedi. DYP liderinden çarpıcı değerlendirmeler
DYP liderinden çarpıcı değerlendirmeler... 2 yıl içinde genel seçim olacak!
Haberler / Politika
29 Kasım 2018 Perşembe 16:24
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

HAZIRLAYAN: HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI- TV35 ve Egepostası ortak yayınında Seçime Doğru programının konuğu DYP Genel Başkanı Çetin Özaçıkgöz oldu. TV35 Haber Müdürü Mustafa Akbaş’ın sorularını yanıtlayan Özaçıkgöz, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Yerel seçimlere girmeyeceklerini açıklayan Özaçıkgöz, kimi destekleyecekleri konusuna DYP Temsilciler Meclisi Toplantısı'nın ardından karar vereceklerini söyledi. Özaçıkgöz, Türkiye’de 2 yıl içinde erken genel seçim olacağını ve Başkanlık Sistemi'nin sona ereceğini, parlamenter sisteme geri dönüleceğini iddia etti.

SEÇİME GİRMİYORUZ

DYP Genel Başkanı Özaçıkgöz'ün açıklamalarından satır başları şöyle:

“Bizim yerel seçimlerde iddiamız yok. Palavra atmayan, bilgimiz kadar konuşan bir siyasi partiyiz. DYP yerel seçimlerden ziyade 2023’e gitmez bu olay, en fazla 2 yıl sonra erken genel seçim olacaktır. DYP ona hazırlanacaktır. Önümüzdeki ay belki yılbaşından sonra Temsilciler Meclisimizi toplayacağız. Şu partiyi mi bu partiyi mi destekleyelim. Yoksa hiçbirinin işine karışmayalım, kırk katır mı kırk satır mı deyip, bütün arkadaşlarımız bildiği gibi oy kullansın mı kararını orada vereceğiz. Bu sistem parlamenter sisteme dönecektir. AK Partililer de memnun değil. Cumhurbaşkanına bir şey diyemiyorlar. Onlar da farkında. Tespitlerimiz o yönde. Evvela bu iktidar gidecek. Bunlarla bir şey düzelmez. Günü gün ediyorlar. Türkiye’ye vakit ve enerji kaybettiriyorlar.

EKONOMİK KRİZ YOK EKONOMİK ÇÖKÜNTÜ VAR

Güzel bir şey olursa hükümet yapıyor, kötü giderse, beceriksizlikleri ortaya çıkarsa yabancı güçler. Böyle bir mantık oluyor m? Yabancı güçler yönetiyorsa niye oturuyorsunuz iktidard? En kolay mazeret yoludur. Doların 3.80’den 7’ye çıkması Trump ve papaz olayı değil. Perşembenin gelişi çarşambadan belli. Başarısız ve beceriksiz ekonomi politikalarının sonucudur. Ekonomik çöküntüye girmiştir Türkiye. Kriz çok hafif bir terimdir. Bunların düzeltilmesi mümkün değildir. O nedenle seçimleri erkene aldılar.

TELEVİZYON ELEŞTİRİSİ

Zengine televizyon şeklinde propaganda yaptıkları zaman Demirel başarılı olmuştur. Televizyona karşı çıkanlar, yıllardır televizyon ekranlarından inmiyorlar. DYP televizyonlara sizler olmazsanız çıkacak halimiz yok.

14 MAYIS DEMOKRASİ BAYRAMI OLSUN

DP 1950 yılında milletimizin serbest ve hür iradesiyle tek başına iktidar olmuştur. 2005 yılındaki kongremizde önerge verdim, büyük kongrede oy birliğiyle kabul edildi. 14 Mayıs’ın Demokrasi Bayramı olarak kabul edilmesi yönünde. İktidara gelinemedi olmadı. 14 Mayıs sadece DP’lilerin değil CHP’lilerin de tüm milletimizin bayramı. 1950’de ilk kez Türk Milleti serbest iradesiyle yöneticilerini değiştirme hakkını kullanmıştır. Bu bayram olarak kabul edilmeyecek de hangisi kabul edilecek. Sonra 1960 darbesi oluyor. Bu misyonu millet hep iktidar yapıyor, ama darbeyle indiriliyor. Neden bugün DYP’nin merkez sağ zeminde sesini gür biçimde duyuramayışının nedeni darbelerdir. CHP 12 Mart, 27 Mayıs’tan hiçbir zaman şikayetçi olmamıştır.

CHP DARBELERE KARŞI ÇIKSAYDI...

12 Mart Muhtırası’nda Demirel arkasında parlamentoda güç olmadığı için, 41 milletvekili kırmızı red oyu verdi. Sonra Demirel’in parlamentoda güvenoyu alamadığı için o muhtıra verildi. Demirel’in ayrılmasından sonra CHP’nin 40 yıllık senatörü Nihat Erim, bağımsız olmasına karşın CHP’lidir, hükümeti kurmuştur. Karşısında parlamentoda güç yok. 12 Mart muhtırasında CHP’nin menfaatine hükümet kuruluyor, bizim elimizden alınıyor. 1980 yılından sonra darbelere karşı çıkmaya başlamışlardır. Yıllar evvel darbelere karşı çıksaydı CHP Türkiye şimdi çok daha başka yerlerde olurdu.

MERKEZ SAĞ DA BUGÜN İHTİYAÇLARA YETERLİ OLAMIYOR

Merkez sağ politika dünyada en güçlü dönemini yaşıyor. Tony Blair 30 yıllık İşçi Partisi’nin tüzüğünün dördüncü maddesini soldan sağa aktarıp seçim kazanmıştır. Herkesin aklını başına toplaması lazım. Bir senteze ihtiyaç vardır. DYP 72 yıllık yolculuğunda merkez sağ politikası içinde tarif edilir ama merkez sağ da bugün ihtiyaçlara yeterli olamıyor.

GENİŞ MERKEZ SAĞ POLİTİKA LAZIM

Geniş merkez sağ politika lazım. Merkez sağ merkezin yakınındaki sağ kesim. Biraz daha merkez sağın biraz daha sağındaki de gelip görüşlerini savunabilir. Biraz merkez sol da gelip DYP’de çalışmak istiyorum deyip kendi görüş ve düşüncelerini ifade eder. Geniş platform kabul ederse o bizim partimizin politikası olur. Bach’ın eserlerini de Itri’yi dinleyenleri de kucaklayacağız. Türküler de tam orta yerde zaten.

TÜRKİYE’DEKİ SİSTEM BAŞKANLIK SİSTEMİ DE DEĞİLDİR

İktidar partisi var, bir de muhalefet partileri var. Bu işin sıkıntısı iktidar partisinin bir, muhalefet partilerinin dört tane olması. Kuvvetler birliği teşekkül etmiştir artık. Bir kişiyi de çok yoruyoruz, yazık oluyor. Her şeyi bir kişiye yıkılırsa hoş bir şey olmaz. Modern parlamenterizmde siyasilerin çeşitli sahalara ayrılmış görevleri vardır. Birbirimizi denge halinde korumamız gerekiyor. Bunlar bir kişiye bağlanmıştır. Türkiye’deki sistem Başkanlık Sistemi değildir. Parlamenter sistemlerde 1924 Anayasası gibi kuvvetler birliği vardır. Onun savunulacak tarafı yok, o devirde öyleydi. Rousseau kuvvetler birliğini savunuyordu, onun devri tamamlanmıştır. Demirel 1969 seçimlerine giderken, 1961 Anayasasının çok large olduğunu, hükümete yetki vermediğini, rantabl olmadığı düşüncesiyle milletten Anayasa’yı değiştirecek çoğunluğu talep etti. Tarih 10 Mayıs 1970. Bu tarihli Milliyet Gazetesi’nde düşünenlerin düşüncesi vardır, Nihat Erim orada yazıp Demirel’e cevap veriyor. Demirel Anayasa’yı değiştirmek istiyor, değişmesi gereken Demirel’dir diyor. Sonra muhtıra ile Demirel değişiyor, Nihat Erim Başbakan oluyor. Sendika, sokak, lokavt, grev yok. Buna rağmen Nihat Erim, hükümeti kurduktan sonra 15’inci günü bir basın toplantısı yapıyor, bu Anayasa lüks bir Anayasadır. Bununla memleket idare edilmez diyor. Bunlar tarihi sözlerdir. Gerçeklere dayanan, zabıtlarda olan sözleridir bunlar. 56 tane maddesini değiştiriyor. Ee Demirel’in kabahati neydi'

DEMİREL FETÖ’CÜLERİN DARBELERİNİ 20 YIL İLERİYE ATMIŞTIR

Vatan hainlerine bir şey söylemeye de gerek yok. Tasvip edilir tarafı yok. Kimse bizim kadar 15 Temmuz darbesine karşı çıkmamıştır. Biz 15 Temmuz FETÖ’cü darbeye karşı çıkmayacağız da kim karşı çıkaca? Yalnız rahmetli Demirel, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı zamanında da devletin bir kuralı vardı. YAŞ’ta ordunun içine sızmış olan FETÖ’cüler atılırdı. Bugünkü iktidar mensupları o günlerde bizi eleştiriyorlardı. Sonra durdurdular. Doldurdular orduyu, orduya FETÖ’cülere teslim ettiler. Gelecek nesil bunları hep okuyacak. Demirel’in 28 Şubat’taki tavrı olmasaydı, onun tecrübesi olmasaydı, ya o taraf ya bu taraf darbe teşebbüsüne girecekti. Onun olgun tavrı, FETÖ’cülerin darbelerini 20 yıl ileriye atmıştır.

EVVELA BU İKTİDAR GİDECEK, BUNLARLA BİRŞEY DÜZELMEZ

Suriye ile çok güzel bir diyaloga girdi bu hükümet. Sayın cumhurbaşkanı Beşer Esad ile ailecek tatillere de çıktılar. Vizeler kaldırıldı. Bunlara güvenen Türk ve Suriyeli işadamları karşılıklı yatırımlara giriştiler. Dediler ki 15 gün sonra Şam’da Emevi Camisi’nde namaz kılmaya gideceğiz dediler. Aslında Emeviler Camisidir adı zaten. 15 gün geçti. Barut fıçısına döndü. Evvela bu iktidar gidecek. Bunlarla bir şey düzelmez. Günü gün ediyorlar. Türkiye’ye vakit ve enerji kaybettiriyorlar. Sayın Ahmet Davutoğlu zamanında bir strateji ortaya koydu. Osmanlı’yı yeniden dirilteceğiz dedi. 36 devlet kurdu Osmanlı İmparatorluğu. İtalya’da Dışişleri Bakanı bir açıklama yapsın. Biz Roma İmparoturluğu’nu ihya edeceğiz desin bir saat duramaz. Biz de Başbakan yapılıyor. Böyle dış politikayla Türkiye’nin yüzünün gülmesi mümkün değil.

EN FAZLA 2 YIL SONRA ERKEN GENEL SEÇİM OLACAKTIR

Bizim yerel seçimlerde iddiamız yok. Palavra atmayan, bilgimiz kadar konuşan bir siyasi partiyiz. DYP yerel seçimlerden ziyade 2023’e gitmez bu olay, en fazla 2 yıl sonra erken genel seçim olacaktır. DYP ona hazırlanacaktır. Önümüzdeki ay belki yılbaşından sonra Temsilciler Meclisimizi toplayacağız. Şu partiyi mi bu partiyi mi destekleyelim. Yoksa hiçbirinin işine karışmayalım, kırk katır mı kırk satır mı deyip, bütün arkadaşlarımız bildiği gibi oy kullansın mı kararını orada vereceğiz. Bu sistem parlamenter sisteme dönecektir. AK Partililer de memnun değil. Cumhurbaşkanına bir şey diyemiyorlar. Onlar da farkında. Tespitlerimiz o yönde. Biz seçimlere girmiyoruz. Oyumuz var. İlk genel seçimlerde büyük emaneti aziz milletimizden isterken bizi göreceksiniz.

İZMİR HERŞEYE LAYIK

İzmir her şeye layık. İngiltere dünya demokrasisinin neresindeyse İzmir ve Ege’nin Türk demokrasi tarihindeki yeri orasıdır. O nedenle İzmir önemlidir. İl başkanımızın güzel projeleri var İzmir’e dair.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası