İzmir Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen ödül töreninde konuşan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, “Bugün ‘Onur’ ödülü aldığımız Alaçatı Ot Festivali, geçtiğimiz yıl da 'Shining Star Awards 2016'da 'En Başarılı Festival' ödülüne layık görülmüştü. Bugün binleri ağırladığımız festival Türkiye’nin en önemli etkinlikleri arasında. Bugün bu ödülü almaya hak kazanıyorsak bu onur tüm Çeşme’nin” dedi.
Ödül töreni sonrası bir açıklama yapan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Alaçatı Ot Festivali’nin 8 yıl önce başladığını belirterek, “ Bizler, '9 Deneyim 9 Durak Projesi'yle yola çıktık. Çeşme'nin her bölgesinde, kendi gelenek, göreneklerini, kendi yaşamını bir festival haline getirmek, gelecek kuşaklara kültürel yapıyı taşımak amacı ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Alaçatı'da bu yıl 8'ncisi yapılan Ot Festivali ile birlikte, bundan sonraki '9 Durak 9 Deneyim Projesi'yle ortaya çıkan diğer festivallerimizi, 50'ncisini, 100'üncüsünün yapılacağını düşünüyoruz. Ne kadar doğru yolda olduğumuzu da aldığımız bu ödül gösteriyor. Alaçatı Ot Festivali, alınan ödülle kalite çıtasını biraz daha yukarı taşımış oldu" dedi.
Alaçatı Ot Festivali'nin başarısının uzun yıllar devam edeceğine inandığını da dile getiren Dalgıç, "Aldığımız bu ‘Onur’ ödülünden büyük mutluluk duyuyoruz. Yöresel festivallerimizle, doğamızın bize sunduğu otlarla yapılan geleneksel yemeklerimizi, tatlılarımızı, mezelerimizi gelecek kuşaklara aktarabilmeyi hedefliyoruz. Alaçatı Ot Festivali'nde yarışan ot yemeklerinin ve mezelerinin tariflerinin olduğu kitabını bastırarak, dağıttık. Böylece ot festivalimizle bir kültürel hizmet de vermiş olduk. Şunu vurgulamak istiyorum; Alaçatı Ot Festivali, sadece ot yemeklerinin yarıştığı bir festival değildir. Doğamızda yetişen otları, eski Alaçatı Belediyesi binasının yanında oluşturduğumuz uygulama bahçesinde yetiştirerek, gelecek kuşaklara ot çeşitliliğimizi aktarmak istedik. Doğanın ve çevrenin korunması için Alaçatı Ot Festivali ile farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Doğamızdaki bitkilerin yok edilmeden nasıl toplanacağı ve değerlendirileceği, uzmanların katıldığı söyleşilerle anlatılıyor. Çeşme yarımadasının özellikleri nedeniyle, ülkemizin nadir bölgelerinden birisi. Tarihi özellikleri, deniz sporlarının her türünün yapılabildiği, endemik bitki yapısının yoğunluğunun olduğu coğrafi yapısının yanı sıra, doğadan toplanan otlarla yapılan yemekler ve bunun sonucu olan gastronomi turizmini gerçekten önemsiyoruz. Çeşme'nin sadece deniz, kum, güneşiyle anılmasını istemiyoruz. Turizmi çeşitlendirmeye çalışıyoruz. Gastronomi de turizmin çok önemli bir parçasıdır. Bu nedenle gastronomi turizmine katkı sağlayan Alaçatı Ot Festivali ve diğer yöresel festivallerimiz, gelişerek devam edecektir. Aldığımız bu ‘Onur ödülü de tüm Çeşme’nindir" diyerek sözlerini tamamladı.