Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Bartın Amasra’da, maden faciasının yaşandığı bölgede incelemelerde bulundu. İncelemelerinin ardından açıklama yapan Davutoğlu, şunları söyledi:
“Dün bu saatlerden, neredeyse bugüne kadar; 24 saattir ülkemizin her bir köşesinde bütün vatandaşlarımızın gözü gönlü Amasra’daydı. Çok büyük bir acı yaşadık. Birçok kez benzer acıları yaşadığımızda da milletçe bu acıyı derinden hissetmiştik. Bu kez de yine 41 canımızı kaybetmenin 41 aileye düşen ateşi, kendi ailemize düşmüş gibi hissetmenin hüznünü yaşıyoruz. Her şeyden önce hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun. Ailelerine sabır cemil niyaz ediyorum. Bu ziyaret çerçevesinde birçok aileyi de biraz sonra ziyaret edeceğim. Bu arama kurtarma çalışmalarına katkıda bulunan bütün ekiplere, hangi kuruma ait olurlarsa olsun; sivil, özel, kamu hepsine tek tek teşekkürlerimi ifade ediyorum.
Bugünler, omuz omuza vermemiz gereken günler. Hastanede olan yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Bugün tabii hep beraber bu acıyı hissetmenin sorumluluğunu taşıyoruz. Dolayısıyla öncelikle her türlü görüş ayrılığını bir kenara bırakarak milletçe omuz omuza vermek durumundayız.
İkincisi, tabii hepimiz üzülsek de en büyük acı; ailelere düştü, ocaklara düştü. Hepimiz, ailelerin yanında olmamız; devletin bütün kurumlarıyla ailelerin yanında olması, psikolojik rehabilitasyondan bütün ihtiyaçlara kadar giderilmesi, milletçe bu ailelere maden şehitlerimize bir borcumuzdur.
“ENERJİNİN GÜNLÜK İHTİYAÇ ANLAMINDA SÜREKLİ GÜNDEMDE OLMASI, MADENCİLİK SEKTÖRÜNÜN İHMAL EDİLMESİNİ BERABERİNDE GETİRMEMELİ”
Tabii bu hüzün günleri, bu matem günleri geçtikten sonra da başta sorumlular olmak üzere herkesin başını iki elinin arasına alıp bir muhasebe yapma vakti gelecek. Rasyonel bir şekilde hiçbir ön yargı taşımadan herkesin; çok sayıda yaşadığımız, geçmişteki maden facialarından ders alarak, bugün Amasra’da yaşadıklarımızı da göz önünde bulundurarak kapsamlı bir değerlendirmeye ihtiyacımız var. Madencilik alanındaki alınan tedbirlerde eksik olanlar nedir? Yapılması gerekenler, tamamlanması gerekenler nedir, kriz yönetimi bağlamında başka hangi tedbirlerin alınması gerekir Enerji Bakanlığı başta olmak üzere Çalışma Bakanlığı ve bütün yetkililerin gerektiğinde özeleştiri de yapmak şartıyla bu değerlendirmeleri yapması şart.
Biz de parti bünyemizde bir çalışma ekibi kurduk. Bu sabah intikal edenler oldu. Şimdi aileleri ziyaret eden arkadaşlarımız var. Ayrıca teknik bir değerlendirmeyle birkaç gün içinde gözlemleri, eksiklikleri yapıcı bir muhalefet anlayışıyla kamuoyuna duyuracağız. Ama buradan benim başta sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere bütün yetkililere seslenişim, kendilerini de dinledik… Bugünler, görüş ayrılıkları üzerinden fikir beyan etme günleri değil. Hep beraber, ortak bir akılla neler yapılacağını tartışmamız lazım. İktidardakilerin de buna açık olması lazım.
Ayrıca bugün itibariyle bir genel tavsiyede bulunmak istiyorum. Enerji ve madenciliğin aynı bakanlık bünyesinde olması, enerji konusunun taşıdığı ağır ve acil önem dolayısıyla madenciliğin ve madencilik alanının kimi zaman ihmal edilmesine yol açabiliyor. Artık madenciliğin, Türkiye’deki doğal kaynakların bir bütünü olarak ayrı bir bakanlık bünyesinde yapılandırılmasını değerlendirmemiz lazım. Enerjinin günlük ihtiyaç anlamında sürekli gündemde olması, madencilik sektörünün ihmal edilmesini beraberinde getirmemeli. İlk bir tavsiye olarak da madenciliğin ayrı bir bakanlık bünyesinde yapılandırılması ve daha yoğun titiz bir şekilde ele alınması gereken bir konu olduğu yönünde… Bir kez daha bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Ailelere sabır temenni ediyorum. 41 canımıza, Allah’tan rahmet diliyorum. Allah bir daha böyle bir acıyı yaşatmasın.”