Ege Postası
Geri

Demir Leydi hayatını kaybetti

İngiltere'nin eski başbakanlarından Margaret Thatcher hayatını kaybetti.'Demir Leydi' lakaplı eski İngiltere Başbakanı Thatcher 88 yaşındaydı.
Demir Leydi hayatını kaybetti
Haberler / Güncel
8 Nisan 2013 Pazartesi 15:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Thatcher'ın bugün sabah saatlerinde felç geçirdiği, ardından hayatını kaybettiği bildirildi. İngiltere’nin ilk ve tek kadın başbakanı olan ve arka arkaya üç seçim kazanan Margaret Thatcher 10 sene kadar önce de birkaç kez felç geçirmişti.

Yıllardır ağır hafıza kaybı problemleri yaşayan ve toplum karşısına çıkmayan Thatcher’in son dönemlerinde artık yakın arkadaşlarını bile tanıyamadığı belirtilmişti. Eski Başbakan’ın hayatı 2011 yılında “Demir Leydi” adlı bir filme de konu olmuştu.

1979 yılında başbakan seçilen ve 1990 yılına kadar bu görevi sürdüren Thatcher 20'nci yüzyılın en önemli politik karakterlerinden biriydi.
Muhafazakar çizgisini politik yaşamı boyunca koruyan 'Demir Leydi' Doğu Bloku ülkeleriyle olan mücadelesiyle ve izlediği katı ekonomik politikalarla biliniyordu.

DEMİR LADY KİMDİR'

Margaret Hilda Thatcher (d. 13 Ekim 1925; Grantham, Lincolnshire), Britanyalı siyasetçi, eski başbakan. Yakın tarihte Birleşik Krallık'ı en çok etkileyen kişilerden oldu. Başbakan olduğu dönemde uyguladığı politiklar nedeniyle hem büyük destek gördü, hem de ciddi bir muhalefetle karşılaştı.

İngiltere'de küçük bir şehirde yaşayan inançlı bir Protestan esnaf ailesinden geliyordu. Gençliğinde parlak bir öğrenci olduğu gibi muhafazakar bir öğrenci derneğinde siyasi etkinlikte de bulundu. Muhafazakar Parti'ye genç yaşta üye oldu. Zengin bir işadamıyla evlendi.
Thatcher 1975-1990 arasında Muhafazakar Parti başkanlığı, 1979-1990 arasında da başbakanlık yaptı. Genel siyasi çizgisi liberal-muhafazakar doğrultudaydı. 1980'li yıllarda batılı ülkelerinde devletin iktisadi yatırımlardan çekilmesi, özelleştirme, serbest pazar ekonomisinin desteklenmesi ve işçi haklarının törpülenmesi ile kendisini gösteren neoliberal siyasetin Birleşik Krallık'taki uygulayıcısı oldu.

Ülkesi içinde sol muhalefetle, uluslararası alanda ise Soğuk Savaş kapsamında Doğu Bloğu ülkeleriyle mücadele yürüttü. O dönem için radikal sayılabilecek sağ politikaları taviz vermeden uygulaması nedeniyle kendisine takılan Demir Leydi lakabını severek benimsedi.
Thatcher, partisi içindeki bölünmeler nedeniyle başbakanlığı ve aktif siyaseti bırakmak zorunda kaldı. Ancak etkisi öyle güçlüydü ki, başbakanlığı sonrasında devam etmekle kalmadı, İşçi Partisi'ni de etkileyecek şekilde İngiliz siyasetini temelden dönüştürdü.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası