Ergenekon Davası'nda savcıların mütalaarını açıklamalarının ardından yapılacak olan ilk duruşmada sanıklara destek olmak amacıyla binlerce kişi Silivri Cezaevi önüne geldi. Yüzlerce otobüs ve binlerce kişinin Silivri Cezaevi'ne gelmiş olması Jandarma'yı da alarma geçirdi. Gelenler bariyerleri yıktı. Polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Ortalık savaş alanına döndü. Biber gazı rüzgarın da etkisiyle duruşma salonundakileri de etkiledi. Yüzlerce kişi biber gazından etkilenirken bazılarıyla etkilenmedi çünkü tedbir alarak gaz maskeleriyle Silivri'ye gelmişlerdi. Duruşma gerginlik nedeniyle 11 Nisan'a ertelendi.
BİBER GAZI DURUŞMA SALONUNU DA ETKİLEDİ
Ergenekon Davası 21 gün aranın ardından olaylı başladı. CHP milletvekilleri Mehmet Haberal, Mustafa Balbay, Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ve İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek’in de yargılandığı Ergenekon davasının görülmesine Silivri Cezaevi'ndeki Duruşma Salonu'nda devam ediliyor. Sanıklara destek olmak amacıyla bir grup Silivri Cezaevi önündeki çadırda beklerken, diğer gruplar da gece saatlerinde Cezaevi önüne gelmeye başladı. Yüzlerce otobüs ve binlerce kişinin Silivri Cezaevi'ne gelecek olması Jandarma'yı da alarma geçirdi.
BARİYERLERİ YIKTILAR
Daha önce müdahil avukatları için ayrılan bölümde oturan gazeteciler ve milletvekillleri bugün izleyiciler için ayrılan bölüme oturmalarına izin verildi. CHP Milletvekilleri de bu duruma tepki gösterdi. Vekiller, mahkemeyi protesto ederek, müdahil avukatların bulunduğu bölümü ayırılan çelik bariyerleri aşmak istedi. Uzun süre CHP milletvekilleri ve mahkeme heyeti arasında yaşanan sözlü tartışmalar uzaması üzerine mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi. İzleyicilere seslenen Mustafa Balbay, "Bu mütalaayı hep birlikte yıkacağız" dedi. Dışarıdaki olaylarda sıkılan biber gazı basın odası, avukatlar odası ve duruşma salonunda da hissedildi.
BAŞBUĞ DURUŞMAYA KATILMADI
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler ve emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 17 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı. Kemal Alemdaroğlu'nun da aralarında bulunduğu 15 tutuksuz sanık da duruşmada hazır bulundu.
41 CHP MİLLETVEKİLİ SALONDA
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ve CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın da aralarında bulunduğu 41 milletvekili duruşmaya izleyici olarak katıldı. Öte yandan tekerlekli sandalyeyle gelen gaziler de duruşmaya izleyici olarak katıldı. Duruşmaya 100'ü aşkın müdahil avukatı katıldı.
JANDARMA İLE AVUKATLAR ARASINDA ARBEDE
Salonun kapasitesi kadar izleyici içeri alındı. Diğer izleyiciler de salona alınılmamalarına tepki gstererek uzun süre jandarma ile tartıştı. Bazı avukatlar da vekalet ve yetki belgesi olmadığı gerekçesiyle içeri alınmadı. Bunun üzerine jandarma ve avuklar arasında duruşma salonun girişinde arbede yaşandı.
"SİZLERLE GURUR DUYUYORUZ"
09.35'de duruşma salonunu kapıları açıldı. 10.35'de tutuklu sanıklar salona alındı. Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, Mehmet Haberal ve Hasan Iğsız'ın da aralarında bulunduğu 50 tutuklu sanığın salona alınmasıyla birlikte izleyiciler ve CHP Milletvekiilleri alkış tuttu. Sanıklar da izleyicilere el sallayarak karşılık verdi. İzleyicilere seslenen Balbay, "Hoşgeldiniz. 'Yeter, adalet' demiş oldunuz. Bu mütalaayı hep birlikte yıkacağız" dedi. Mübaşirde sık sık duruşmanın başladığını belirterek izleyicilerin yerine oturması konusunda uyarılarda bulundu. İzleyiciler de 'Sizlerle gurur duyuyoruz' şeklinde slogan attı.
DURUŞMA 10.50'DE BAŞLADI
Daha önce müdahil avukatları için ayrılan bölümde oturan gazeteciler ve milletvekillleri bugün izleyiciler için ayrılan bölüme oturmalarına izin verildi. Cumhuriyet Savcıları Nihat Taşkın, Murat Dalkuş ve Mehmet Ali Pekgüzel'in de hazır bulunduğu duruşma saat 10.50'de başladı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese izleyicileri uyararak duruşma düzenini bozmamaları konusunda uyardı.
MAHKEME BAŞKANI ÖZESE: OTURMA ŞEKLİ BÖYLE OLACAK
CHP Milletvekili Mahmut Tanal da mahkeme heyetine seslenerek "Basın mensupları ve milletvekillerine, müdahil avukatları için ayrılan bölümde oturmalarına izin verilsin. Sizden istirham ediyorum" dedi. Mahkeme Başkanı Özese de, "Oturma şekli böyle olacak" diye cevap verdi. Bu sırada ayağa kalkan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel de, "Gazeteciler duruşma salonuna alınmıyor. Hukuksuzluk yaşanıyor. Gazetecilerin içeri alın. Gazeteciler görevini yapmak istiyor" diye bağırdı. Söz alan bazı avukatlar da, avukatların içeri alınmadığını söyledi. Avukatlar , izleyiciler ve milletvekilleri alkış tutarak mahkeme heyetini protesto etti.
CHP MİLLETVEKİLİ İNCE: 40 MİLLETVEKİLİNİ AYAKTA TUTAMAZSINIZ
Mahkeme Başkanı Özese de "Burada Türkiye Cumhuriyeti adına yargılama yapıyoruz" dedi. Bu sırada CHP Milletvekilleri de ayağa kalkarak koridorda beklemeye başladı. CHP Milletvekili Muharrem İnce, "40 Milletvekilini ayakta tutamazsınız" diye bağırdı. Bu sırada Mahkeme Başkanı Özese, "Arkada yer var. Oraya oturun" diye cevap verdi. Bu sırada avukatların yoklaması yapılmaya başlandı, CHP Milletvekili İnce müdahil avukatlar için ayrılan bölümü gösterek "Biz buraya gireriz. ( Vekillere seslenerek) Girin arkadaşlar" dedi.
CHP'li vekiller müdahil avukatların bulunduğu bölümü ayırılan çelik bariyerlere dayanarak aşmak istediler. Jandarmalar da bariyelerin önünde önlem alarak vekillerin bariyeri aşmasını engelledi. Bu sırada bazı izleyiciler ve vekiller "Aç burayı", "Adalet İstiyoruz" ve "Milli irade" şeklinde sloganlar attı. Uzun süre CHP Milletvekilleri ve Mahkeme Heyeti arasında yaşanan sözlü tartışmalar uzaması üzerine Mahkeme Heyeti duruşmaya ara verdi.
SIKILAN GAZ DURUŞMA SALONUNDA DA HİSSEDİLDİ
Bu arada dışardaki olaylar da duruşma salonunu da etkiledi. Sanıkları desteklemek için Silivri'ye gelen gruplara polis ve jandarma müdahale etti. Sıkılan biber gazı basın odası, avukatlar odası ve duruşma salonunda da hissedildi.
ERGENEKON DAVASI 11 NİSAN'A ERTELENDİ
Ergenekon Davası'na bakan mahkeme heyeti "Duruşma salonu içi ve dışındaki olaylar göz önünde bulundurulduğunda sağlıklı ve güvenli bir şekilde yargılamanın yerine getirilemeyeceği" gerekçesiyle davayı 11 Nisan Perşembe gününe erteledi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen Ergenekon Davası'nın 282. duruşması sona erdi. Saat 11.20'de duruşmaya ara verilmesinin ardından duruşma saat 14.00'de başladı. Tutuklu sanık Gazeteci Tuncay Özkan izleyicilere seslenerek, "Dışarısı nasıl'" diye sordu. İzleyiciler de dışarıda müdahale olduğunu birkaç kişinin yaralandığını belirttti. Balbay, "Bugün kendimizi ayrıca güçlü hissettik" dedi. Tuncay Özkan da "Millet ayakta" diye cevap verdi.
DURUŞMA PERŞEMBE GÜNÜNE ERTELENDİ
Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özsese aldıkları ara kararları okudu. Ara kararda, "Mahkememizde yapılan önceki duruşmalar sırasında meydana gelen ve yargılamanın yapılmasını ağır şekilde sekteye uğratan duruşma düzenini bozucu bir kısım olaylar dikkate alnarak, bugünkü duruşma ile ilgili olarak belirlenen oturma düzenine uyulmaması ve tüm ikazlara rağmen uyulmamakta ısrar edilmesi, bu durumun anlatılan sorunlara neden olabilme durumu ve duruşma salonu içi ve dışındaki olaylar gözönünde bulundurulduğunda sağlıklı ve güvenli bir şekilde yargılamanın yerine getirilemeyeceği anlaşılmakla duruşmanın 11 Nisan Perşembe gününe ertelenmesine oy birliğiyle karar verildi" denildi.
MAHKEME HEYETİNİ YUHALADILAR
Mahkeme Başkanı Özese'nin kararı okumasının ardından izleyiciler mahkeme heyetini yuhaladı. İzleyiciler, sanıklara hitaben "Türkiye sizinle gurur duyuyor" ve "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" şeklinde slogan attılar. Öte yandan bazı izleyiciler de salonda Türk Bayrağı açtı.
64 SANIĞIN AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİSLE CEZALANDIRILMASI İSTENMİŞTİ
Ergenekon Davası'nda savcıların 18 Mart'ta açıkladığı 2 bin 271 sayfalık esas hakkındaki mütalaada, aralarında Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Mustafa Balbay, Mehmet Haberal ve Tuncay Özkan'ın da aralarında bulunduğu 64 sanığın 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istenmişti. Mütalaada, sanıklar Sedat Peker, Mehmet Bora Perinçek ve Ferda Paksüt'ün de aralarında bulunduğu 100'ü aşkın sanık hakkında "Ergenekon terör örgütüne üye olmak" suçundan 7.5 yıldan 15’er yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları talep edilmişti. (DHA)