Ege Postası
Geri

Demirtaş'tan İzmir'de Barış Toplantısı'nda mesaj seli

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İzmir'de basın mensupları ve kanaat önderleriyle buluşmasının ardından, Barış Toplantısı'nda halkla bir araya geldi. Binin üzerinde İzmirliyle buluşan Demirtaş, AK Parti hükümetine ve MHP'ye yüklenirken, silah bırakma çağrısını yineledi. HDP'nin İzmir'de oy oranı artışına değinen Demirtaş, "81 ilin içinde en yüksek oy oranı İzmir'den çıktı. İzmir HDP'nin oy oranını arttıran birinci ildi" dedi. İzmir programının finali Barış Toplantısı oldu
Demirtaş'tan İzmir'de  Barış Toplantısı'nda mesaj seli
Haberler / Politika
22 Ağustos 2015 Cumartesi 20:06
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
EDA EBRU NANECİ / HABER SERVİSİ - İzmir'e bir dizi program gerçekleştirmek için gelen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın üçüncü ve son durağı Tepekule Kongre Merkezi'nde partisinin il örgütünde düzenlenen 'İzmir Barış İstiyor' konulu konferans oldu. Islıklar ve alkışlar eşliğinde karşılanan Demirtaş, burada da ülke gündemine dair önemli mesajlar verdi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 'şerefsiz' sözünü hatırlatan ve MHP'nin yaptığı kınamaların Kandil'de karşılığı olmadığını söyleyen Demirtaş, "Hadi bize oy veren 'şerefsiz' hele bize gönül veren MHP'li seçmene ne diyeceksi? Oyunu sana, gönlünü bize vermiş seçmene ne diyeceksin'" diye konuştu. 
Demirtaş'dan önce İzmir Bayraklı'da barışa dikkat çekmek için 3 gündür açıklık grevinde olan 20 kişiden oluşan 'Barış Anneleri' sahneye çıkarak Kürtçe barış çağrısında bulundu.


"Demirtaş'tan İzmir'de flaş koalisyon sözü"HABER İÇİN TIKLAYINIZ


AKP İKTİDARDAN DÜŞTÜ HALK RAHAT BİR NEFES ALDI 
"İzmir'den ses verdiğimiz barış, dostluk süreci çok daha güçlenerek halkların gönlünde yer almaya devam ederek yerine ulaşacaktır. Benim verdiğim mesajdan çok İzmir halkının verdiği mesaj çok daha kalıcı ve anlamlıdır. HDP'nin programı seçim kampanyasında oy oranı artışı en çok buradan çıktı. Oran olarak 81 ilin içinde en yüksek oy oranı İzmir'den çıktı. İzmir HDP'nin oy oranını arttıran birinci ildi" sözleriyle konuşmasına başlayan Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü: "Her yerden çok güçlü mesajlar aldık verdiğimiz söz halklarımıza mahallelere evlere, atölyelelere bağa bahçeye ulaştı. Bizler farklı kimlikler farklı inançlar olabiliriz. Bizler Kürtlerin, Türklerin, Romanların, Arapların, Çerkezlerin mesajı Ankara'ya ulaştı. Mesajı alanlar aldı. Eminim sizler bizden ve benden daha iyi hissetmişsinizdir. Partisi iktidardan düşmüş AKPli seçmen bile o gece rahat bir nefes aldı. Türkiye'nin tek adamdan kurtulup birlikte yönetmeye ve çılgınca gidişata dur diyecek bir nefese ihtiyaç vardı. Halk mesajı aldı da mesajı yanlış okuyanlar oldu. Bugünkü durumun  nedeni o mesajı doğru okumayanlardır. Seçimden sonra çözüm sürecinin ancak filmini çekersiniz diyenlerle, başkan seçseydiniz bunlar olmazdı diyenlere bakın. Bu iki cümleye bakmanız yeterli."
ALTERNATİF İKTİDAR YARATMAMIZ LAZIM 
7 Haziran'ın HDP'in aldığı sonuç olarak zafer olduğunu dile getiren Demirtaş, bu zaferin tamamlanmamış bir zafer olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Önümüze yeni bir sayfa açarak yeni bir yol açmak zorundayız. 7 Haziran çok önemli bir zaferdi ama tamamlanmamış bir zaferdir. Erken seçim olmasa 2019 seçimlerinde iktidar için hazırlık yapan bir partiydik. Bu oy oranı bizim yetineceğimiz bir oy oranı değildi çok sağolsunlar erkene aldılar. 1 Kasım'da alternatif bir iktidar yaratmamız lazım. Bu iktidarla Türkiye hiç bir yere varamıyor. Yeni Anayasa'dan söz etmiyorlar. Toplumsal sorunların çözümüne dair hiçbir projeleri yok. Parlamentoyu tatile soktular. Bir oldu bittiyle ister kabul edin ister etmeyin diyorlar. Biz ne yapacağımıza bakalım onların ne yapmak istediği netleşti."
SADECE BARIŞ SLOGANI ATMAKLA BARIŞ GELMİYOR
HDP'nin geleceğin iktidarı olduğunu ifade eden Demirtaş , "Sadece birilerini engelleyen değil, demokrtaik alternatifi olan bir programla yürümek lazım. Sadece barış sloganı atmakla barış gelmiyor kalıcı barış için, adaleti, demokrasiyi, işi, aşı var etmemiz lazım. HDP bir barış partisidir. HDP'nin olduğu her yerde barışı inşa etmek daha kolay olacak. Kadın erkek, genç yaşlı olarak ortak bir gelecek kurduysak bunu ülkeye kazandırmak mümkündür. HDP'ye oy verenler gibi birbirini seven, birbirini düşman olandan çok kardeş olarak görenler, HDP geleceğin iktidarıdır. Kasım'daysa Kasım'da" dedi. 


ÇÖZÜM SÜRECİ TEMİZ BİR DUYGUDUR
AK Parti'nin lazım olduğu kadar barış sürecine sahip çıktığını söyleyen Demirtaş, "Toplumu AKP'ye bırakamayız. Ülkeye barış gelirmiş asla. 13 yıldır tek başına iktidar olanlar ne yaptılarsa, daha beterini yaparlar. Ülkeye barış getirmezler sıkıştıklarında tabutun içine dolduracakları gençler gerekir. Onlara lazım olduğu kadar barış sürecine sahip çıktılar. Hep eleştirdik o yüzden bize bu kadar düşmanlar, çözüm sürecini bozacak tek bir iş yapmadık. Çözüm süreci temiz bir duygudur, bunu kullanmalarına izin vermedik. Bu kadar öfkelerinin sebebi budur. Hiçbir konuyu çözemeden çözmüş gibi yaparak oy toplamaya devam etmek istiyorlardı. Çözeceksin, çözüyormuş gibi yapamazsın dedik. İş çözüm noktasına geldiğinde masayı devirdiler ve yeniden savaşa sarıldılar" diye konuştu. 
NEDEN ÖZGÜRLÜK YERİNE İÇ GÜVENLİK PAKETİ ' 
PKK'nın dağdan indirilmesi için yasa çıkartılmadığına dikkat çeken Demirtaş, "Dolbahçe Mütabakatı açıklandığında Başbakan, PKK'yı dağdan indirmek için hangi yasayı çıkartını? Yasa teklifi verdiniz de biz mi karşı durduk. Sayın Öcalan buna hazır olduğunu söyledi. Neden bu yasayı çıkartmadınız dağdan indirmek içi? Silahsızlanma sağlıklı bir süreçte işleyecekti. Neden özgürlük paketi yerine iç güvenlik yasasını çıkarttını? HDP elinden geleni yaptı. Neden ülkenin Cumhurbaşkanı  silahlar susmayacak diye cevap veriyor. Niye bizi sorumlu tutuyorsunu? Toplum herşeyin farkında 90'lar gibi köyleri yakıp yıkıp savaşı dayatıp Batı'ya bunu dayatamazsınız" dedi.  
TOPLUMU KOYUN GİBİ GÖRÜYORLAR 
Halkın şehit cenazelerindeki tepkilerinin bile taşkınlık ve provakasyon olarak görüldüğüne dikkat çeken Demirtaş, "Gezi'de de aynı şeyi yaptılar Türkiye toplumunun uyanık olması lazım. Bu savaştan beslenenlere dur dememiz lazım. Biz il il dolaşıp silahlar dursun derken, onlar operasyonlar durmayacak diye savaş çığırtkanlığı yapılıyorlar ama biz savaş yanlısı oluyoruz. Toplumu koyun gibi görüyorlar. Halkın şehit cenazelerindeki tepkilerini bile taşkınlık ve provakasyon olarak görüyor. Vatan millet sağolsun demediklerinde çıldırıyorlar. Türk bayraklarına sarılı genç bedenlerin karşısında şoven bir halk bekliyorlar. Kahrolsun PKK, HDP, Kürtler sloganı atsın istiyorlar. Şehit yakınını bile provakatör ilan ediyorlar. Barış isyanı sesini duyurmuyorlar, biri çıksın kahrolsun HDP desin sabaha kadar yayınlarlar" kaydetti. 

HDP'NİN EN BÜYÜK BAŞARISI... 
Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu analar babalar evlatlarını siz biraz daha oy alın diye yetiştirmedi. Sizin çocuklarınız gemiciklere, bizim çocuklarımız tabutlara girsin diye bu savaş bize dayatılamaz deyin. Kabul etmeyin her yerde buna isyan edin. Böyle bir çirkinliğe izin vermeyin. PKK amasız, ancaksız eylemlerine son vermeli, hükümet operasyonlarını durdurmalı ve müzakereye dönmelidir. Seçimin sonucu ne olu? HDP'nin oyu ne olur, bunlara bakacak durumda değiliz. Türkün Kürdün anası ağlıyor. Evlatlarımız ölüyor. HDP'nin en büyük başarısı yüzde 13 oy almak değil, halkın ilk defa demokrasi çerçevesinde bir araya gelmesiydi. Türkiye'de hiçbir parti bunu yapamadı. Buna saldırıyorlar." 
AKP'NİN BAŞBAKANI OLSAYDIM HDP'Yİ BAŞTACI YAPARDIM 
Demirtaş, "Ben ülkemde böyle bir zafer elde etmiş olsaydım bundan büyük onur ve mutluluk duyardım ben bu ülkede Cumhurbaşkanı ya da AKP'nin Başbakanı olsaydım HDP'yi iç barışa sunduğu katkıdan dolayı baş tacı yapardım. Hem bölünme, hem iç savaş tehlikesinden kurtardığı için teşekkür ederdim. Kendi kafasındaki ideolojik yaklaşımı topluma zorla kabul ettirmek anlayışından başka bir şey olmadıkları için, savaş cephesi olarak HDP'yi nasıl parlementonun dışında tutarız diye konuşuyorlar" dedi. 
DEMİRTAŞ'TAN BAHÇELİ'YE 'ŞEREFSİZ' GÖNDERMESİ 
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 'şerefsiz' sözlerine göndermede bulunan Demirtaş, "Bize gönül veren MHP'li seçmene ne diyeceksin'" sorusunu yöneterek şunları söyledi: "HDP'yi parlamentodan, mümkünse ülkeden atmak istiyorlar çıldırıyorlar çünkü. HDP'yi Siyaset sahnesinden çıkartmayı düşünüyorlar. Bize gönül veren 6 milyonu ne yapacaksını? Binlerce MHP'li AKP'li CHP'li ile karşılaştık oy vermedik ama çok doğru bir politika izliyorsunuz diyorlar. Hadi bize oy veren 'şerefsiz' hele bize gönül veren MHP'li seçmene ne diyeceksi? Oyunu sana, gönlünü bize vermiş seçmene ne diyeceksi? Bu kadar ucuz bir politikaya asla düşmeyeceğiz. Irkçı faşizan politikalara asla teslim olmayacağız. Bize bölücü diyorlar, gece-gündüz yaptığımız çağrı barıştan başka bir şey değil."  
MHP'NİN YAPTIĞI KINAMANIN KANDİL'DE KARŞILIĞI YOK
MHP'nin yaptığı kınamaların Kandil'de karşılığı olmadığını söyleyen Demirtaş, MHP'nin şov yaptığını söyledi. Demirtaş, "Bizim yaptığımız çağrı, MHP'nin yaptığı kınamadan bin kat etkilidir. Herkes barış yanlısı olduğumuzu biliyor. Yaptığımız barış çağrılarının Kandil'de etkisi vardır. Sizin yaptığınız kınamaların karşılığı yoktur. Siz şov yapıyorsunuz. Biz gerçekten ölümleri durdurmak istiyoruz. Bugün evlatları tabutla gelen annelerin ellerinden öpüyoruz ve o siyasi anlayışı bitirene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Biz gece-gündüz yollardayız. Biz çatışmayı durdurmaya çalışıyoruz. Muhtarları toplayıp savaş mesajı veriyor. Ne silah susması, ne ateşkes diyorlar. Bu cümlelere bakın. Kim savaş istiyor bu cümlelerden anlayın. Ben, bize oy verin de demiyorum. Çocuğu asker olan, polis olan, gerilla olan anneler el ele verin, sesinizi yükseltin" dedi. 
"ASIL ONLAR İKTİDARDAN DÜŞÜNCE YAKIP YIKTILAR"
Halkın HDP'ye barış talimatı verdiğini ve barışı emrettiğini ifade eden Demirtaş, AK Parti'nin tek başına iktidar olamadığı için ortalığı yakıp yıkmaya başladığını söyleyerek, "Abdullah Öcalan konuşarak sorunu çözmek istiyor. Sen niye savaş uçağı gönderiyor operasyon yapıyorsu? Madem müzakereyle bu işi 2 buçuk sene senin işine geldiği için yürüttün, şimdi de bizim için yapın deyin. Barış hakkınızı savunun, balkonda pencerede haykırın, sokağa çıkın. Barışı haykırın. Yollardayız çünkü siz bunu emrettiniz, halk olarak talimat verdiniz. Sadece oy vererek değil, gönül de vererek. Koşullar ne olursa olsun barıştan vazgeçmeyin dediniz, koşullar ne olursa olsun barıştan vazgeçmedik. HDP baraj altında kalırsa yakıp yıkacaklar dediler ama aslında onlar iktidardan düşünce ortalığı yakıp yıkmaya başladılar. Gezi'de medyanın ne kadar yalancı olduğunu gördük diyenler medyaya o gözle bakın" ifadelerini kullandı. 
AMASIZ ANCAKSIZ SİLAHLAR SUSMALIDIR
"Amasız, ancaksız silahlar susmalıdır" diyen Demirtaş, "El ele verin. Üst komşunuz Türkse-Kürtse sarılın, bizi kimse ayıramayız diye. İş arkadaşınıza okul arkadaşınıza telefon açın. Bu seninle benim savaşım değil, biz bu ülkede birlikte yaşayacağız deyin bakın o zaman nasıl da duvara tosluyorlar. Onlara yaramayan bir savaşı bir gün bile yürütmezler. Ceylanpınar'da 2 polis katledildi ondan başladı diyorlar. Keşke umurlarında olsaydı, aylardır hazırlık yaptılar. Savaş için onu da gerekçe yaptılar daha da çok cenaze gelsin diye uğraşıyorlar. Amasız ancaksız silahlar susmalıdır" şeklinde konuştu. 
NASIL AYNI ÜLKEDE YAŞIYORSAK... 
Demirtaş son olarak sözlerini şöyle tamamladı: "Bizler seçim hükümetinde yer alacağız bu bir lütuf değildir. Telaşlanmışlar AKP'yle HDP'yle nasıl aynı ülkede yaşıyorsak aynı hükümette de görev alacağız. Asla karamsar, umutsuz olmayın. Durum ne kadar kaotik olursa olsun, umutsuz olmayın. Umutluyuz ki bu kadar zorlukları aşarak bugünlere geldik." 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası