Demirtaş, “İngiltere ile AB arasında serbest ticaret anlaşması olmazsa otomotiv sektörümüz zorlanabilir. Diğer yandan yatırımlarını İngiltere’den kaydırmayı düşünen otomotiv üreticileri için de ülkemiz ciddi bir alternatif olabilir" dedi.
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye’nin motorlu taşıt üretiminde dünyada 15’inci, Avrupa’da ise Almanya, İspanya, Fransa ve İngiltere’nin ardından 5’inci sırada olduğunu belirtirken, sektörün 2015 yılı ihracatının 17.4 milyar dolar olduğunu söyledi. Türkiye’nin motorlu taşıt sektöründe en fazla ihracatı 2.46 milyar dolar ile İngiltere’ye yaptığına dikkat çeken Demirtaş, “Sektör, 2015 yılı içerisinde İngiltere’ye yaptığı 2.46 milyar dolarlık ihracat karşılığında İngiltere’den 903 Milyon ithalat yapmış. Yani otomotiv sektörü, İngiltere ile dış ticaretinde 1.55 milyar dolar fazla veriyor" dedi.
Bu nedenle motorlu taşıt sektörünün İngiltere’deki gelişmeleri çok yakından takip ettiğini belirten Demirtaş, Avrupa Birliği’nden ayrılma kararının Türk otomotiv sektörü için de önemli sonuçları olabileceğini söyledi. Demirtaş, “İngiltere’nin Gümrük Birliği’nin dışında kalması, eğer İngiltere ile AB arasında yeni bir Serbest Ticaret Anlaşması olmazsa, sektörün en önemli pazarını kaybetme ihtimalini doğuruyor. Bu ihtimal motorlu taşıt ihracatının yaklaşık yüzde 10, Türkiye’nin İngiltere’ye yaptığı toplam ihracatın ise yaklaşık yüzde 20 oranında düşmesi anlamına gelebilir. Bu bir risk. Ancak İngiltere’nin Gümrük Birliği içinde kalması ya da İngiltere ile AB arasında bir Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması durumunda bu ticaret devam edebilirö dedi. Referandum sonuçlarının ardından, büyük otomotiv ve yan sanayi üreticilerinin İngiltere’deki yatırımlarını ve yatırım kararlarını gözden geçirmeye başladığına dikkat çeken Demirtaş, şöyle konuştu:
“Referandumun ardından Güney Koreli otomobil lastiği üretici Kankook Tire Worldwide firmasının üretim tesislerini, Japon otomobil parçası üreticisi Exedy firmasının merkezini İngiltere'den taşıma kararlarına yönelik açıklamaları bulunuyor. Ayrıca aynı anda İngiltere ve Türkiye’de yatırımı olan Japon Toyota ve Honda’nın 'yeni yatırımları dondururuz' açıklaması da dikkat çekici. Türkiye’de uzun süredir yatırımı gündemde tutan Japon Nissan firması ise İngiltere’nin durumu sonrası bu kararını hızlandırabilir. Birleşik Krallığın kararı sonucu yeni yatırım yeri arayışındaki firmalar için ülkemiz, son derece önemli bir alternatif. Yatırım yeri arayan yabancı yatırımcının tercihini ülkemizden yana kullanmasının sağlanması için yabancı yatırımcı için uygun ortam sağlanması ve yabancı yatırımların teşvik edilmesi son derece önemli. Bu noktada, Torba Yasa kapsamında Türkiye'ye yabancı yatırımı çekmek için üzerinde çalışılan yeni düzenlemeler dikkat çekici. Yabancı yatırımcılara getirilecek pek çok avantaj var. Yabancı yatırımlarla üretimine hız verecek olan otomotiv sektörü de ihracattaki konumunu daha da sağlamlaştıracaktır. Yabancı yatırımcılar için de çok büyük otomotiv yan sanayi potansiyeli olan İzmir, çok önemli bir cazibe merkezi olabilir. Bunun için Avrupa Birliği – İngiltere ilişkilerindeki gelişmeleri çok yakından izleyerek, pozisyon almamız gerekiyor."