Ege Postası
Geri

Deprem uzmanı TV35'e İstanbul'daki deprem sesini yorumladı

DEÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Hasan Sözbilir son olarak İstanbul’da gerçekleşen deprem öncesi duyulan ve sosyal medyaya düşen ses ve gündeme dair açıklamalarda bulundu.
Deprem uzmanı TV35'e İstanbul'daki deprem sesini yorumladı
Haberler / Güncel
15 Nisan 2020 Çarşamba 15:39
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI - Haber Aktif programına katılan DEÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Hasan Sözbilir, deprem ilgili bir bilim kurulu oluşturulması gerektiğini vurguladı. Prof. Sözbilir, “Türkiye’de şu anda doğal afetlerle ilgili de Bilim Kurulu da oluşturulmalı. İnsanlara çıkın dışarı diyemiyoruz. Ne yapılması gerektiğine dair bir heyet oluşturulmalı ve o heyet 24 saat çalışmalı. Bu çok önemli. Çünkü biz deprem ülkesiyiz. Ve her an bir deprem olabilir. Bilim insanlarını toplayıp zaten uzaktan tele konferans yöntemiyle ne yapılması gerektiğiyle ilgili kafa yorulabilir” dedi.

PROF. SÖZBİLİR TV35’E ŞU AÇIKLAMALARI YAPTI
Deprem büyüklüğünü düşündüğümüzde küçük depremlere karşılık geliyor. Can ve mal kaybına neden olan depremler değil. İstanbul ile ilgili paniğe kapılmaya gerek yok. Küçük ölçekli faylar. Oradaki mekanizma biraz farklı. Ama kuzey Anadolu faylarındaki kırılma olarak değerlendirilmiyor.

O FAYLAR HAREKETE GEÇTİĞİNDE…
Olaya büyük ölçüde bakmak lazım. Depremlerle ilgili aktivite 2019’da başladı. Girit ve Arnavutluk’ta 6’ya yakın oldu. O faylar harekete geçtiğinde bizim Türkiye karasu içinde ona yanıt verecek şekilde belli bir deformasyon geçirmesi gerekiyordu. Elazığ ve İstanbul depremleri böyle depremlerdi.

HATAY’IN GÜNEYİNDEKİ DEPREMLER
Hatay’ın güneyindeki depremler oldu bugün. Onlar da Afrika ve Anadolu levha sınırında olan depremler. Akhisar’da 4 bin 500’ü geçen depremler oldu. Çoğunluğu küçük depremlerdi. Bizim yapı stoğumuz 5’e yakın olan depremlerde hasar görmeye müsait olduğu için bazı binalar hasar gördü. Bu oluşan deprem etkinliği oradaki faylanmanın büyük bir kısmının kırıldığı anlamına geliyor. Şu anda artık bizim o bölgede 7 büyüklüğünde deprem olabilir görüşü ertelendi.

DEPREM GİBİ DOĞAL AFETLERLE İLGİLİ HEYET OLUŞTURULMALI
Türkiye’de şu anda doğal afetlerle ilgili de Bilim Kurulu da oluşturulmalı. İnsanlara çıkın dışarı diyemiyoruz. Ne yapılması gerektiğine dair bir heyet oluşturulmalı ve o heyet 24 saat çalışmalı. Bu çok önemli. Çünkü biz deprem ülkesiyiz. Ve her an bir deprem olabilir. Bilim insanlarını toplayıp zaten uzaktan tele konferans yöntemiyle ne yapılması gerektiğiyle ilgili kafa yorulabilir.

O SESİ DİNLEDİM ANCAK…
O büyüklükteki depremleri bu tür sesleri çıkarması pek beklenmez. Bir sürü deprem oluyor yılda belki de bir milyon üzerinde deprem oluyor dünyada. Her tarafta ses olması gerekiyor. Bu ses depremle mi ilgiliydi acaba, bunun ortaya konması gerekiyor. Büyük ölçekli depremlerde depremin kendine has sesi vardır. Patlama sesi şeklinde duyar insanlar. Ben de dinledim o sesi. O sesin depremle bağlantılı ses olduğunu düşünmüyorum.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası