Ege Postası
Geri

“Derdimiz türban değil”

ODTÜ’de türbanlı öğrencileri protesto ederken, kız öğrencilerle tartışmasıyla gündeme gelen üniversiteliler konuştu.
“Derdimiz türban değil”
Haberler / Güncel
7 Eylül 2013 Cumartesi 08:53
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ANKARA- ODTÜ’de öğrenci kayıtları sırasında türbanlı öğrencileri protesto ederken, kız öğrencilerle tartışmasıyla gündeme gelen üniversiteliler olayın doğru yansıtılmadığını savundu. Öğrenciler “Derdimiz türban değil” diyerek, türbanlı öğrencilerin ODTÜ yurtlarını kötülediklerini iddia etti.

ODTÜ’de, türbanlı öğrencilerle tartışan İlknur Özcan, anlatılanların gerçeği yansıtmadığını savundu. Hürriyet'te yer alan habere göre;  Özcan ise, ‘cemaat’ öğrencilerinin ODTÜ yurtlarını kötülediklerini savunarak şu iddialarda bulundu:
“Zaten bunlar yıllardır rastladığımız şeyler ODTÜ’yü yeni kazanan cemaat üyeleri öğrencilerin ailelerinin telefonlarını bulup ODTÜ yurtları hakkında aslı astarı olmayan şeyler söylüyorlar. Fuhuş, alkol kullanımı ile ilgili  yalan söylüyorlar, kötülüyorlar. Onların öğrenci olup olmadıklarını da bilmiyoruz. Çünkü kayıtlarda güvenlik kimlik sorduğunda gösteren olmadı. Biz onların ODTÜ’ye stand açmalarına izin vermiyoruz. Bu bir türban olayı değil. ODTÜ yurdunu kötüledikleri ve aileleri yanlış bilgilendirdikleri için bu eylemi yaptık. Hatta o grubun içinde erkeklerde vardı aynı şeyleri onlara da söyledik. Oradaki kadınların türbanlı olmasıyla ilgili bir durum yok. Video da zaten türbanla ilgili bir şeyden söz etmiyoruz. Erkekleri de çıkarttık, güvenlikler uzaklaştırdı. Bu çok kötü kullanıldı, bizim yurtlarımızı kötüleyerek öğrencileri cemaat yurtlarına çağırıyorlar. Yeni kazanan arkadaşlara telefonla arayıp, ‘gelin hazırlık aşamasında bizim yurdumuzda ücretsiz kalın’ diyorlar. Olayı çarpıtıyorlar. Biz çevremizden yaptığımız için bir tepki de görmedik. Hatta bazı hocalarımız bizi tebrik etti.” 

ODTÜ’de ‘giremezsin’ tartışması

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ), kayıtlar sırasında türbanlı öğrencilerle, onları protesto edenler arasında sözlü tartışma çıktı. Güvenlik görevlilerinin gelmesiyle biten tartışma sırasında ilginç diyaloglar yaşandı. Olayın görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı.

Ardından Cumhurbaşkanı Gül bir açıklama yaparak olaya tepki gösterdi. Gül açıklamasında, “Eğitim, herkesin temel hakkıdır. Temel hak olan bir eğitimi engellemeye de kimsenin gücü yetmez, dolayısıyla bu tartışmalar çok geride kalmıştır. Onun için Türkiye’nin en seçkin üniversitelerinden birisidir ODTÜ. Bu tip davranışlar hem yakışmaz hem de kimsenin gücü yetmez. Bu şekilde herhangi bir öğrenciye fikrinden, düşüncesinden dolayı baskı yapmayalım. Geçmişte kalan meseleler” dedi. 

Diyanet-Sen ve Eğitim-Bir-Sen’den açıklama geldi

Cumhurbaşkanı Gül’ün ardından Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar da, ODTÜ’de kayıt yaptırmaya gelen başörtülü öğrencilere yönelik sözlü saldırıya ilişkin, “İlim yuvası olması gereken üniversitelerimizde hala başkasının özgürlüğüne, inancına tahammül edemeyen insanların bulunması bizleri derinden üzmektedir. Bu olay insan haklarına, kadın haklarına, inanç özgürlüğüne, eğitim hakkına yapılan bir saldırıdır” ifadesini kullandı.

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer de yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de Gezi olaylarıyla başlatılan ve her fırsatta çıkarılmaya çalışılan kargaşa ve kaosa bilim yuvalarının alet edileceğine daha önce dikkat çekildiğini belirtti.ODTÜ’de ortaya çıkan görüntünün toplumu kaygılandırdığını ifade eden Özer, Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu, kamuyu yönetmek üzere emanet edilen görevleri kötüye kullananların da başkasının haklarına tecavüz etmeye çalışanların da suç işlediklerini kaydetti. Eğitim ve öğrenim görme hakkı ile inanç, düşünce ve kanaat özgürlüğünün, gerek insan haklarına ilişkin uluslararası hukuk sözleşmelerinde gerekse anayasada temel hak olarak ifade edildiğini bildiren Özer, hiçkimsenin bu hakkı engelleme imtiyazının bulunmadığını vurguladı.(Gazeteport)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası