60. Yıl Anadolu Lisesi öğrencileri, 2023 -2024 eğitim - öğretim yılında Türkiye genelinde düzenlenen ve CSI Education 7. Sezon Ulusal Turnuvası'na tek devlet lisesi olarak katıldı. 2 öğretmen ve 7 öğrenciden oluşan takım, özel okulların ve BİLSEM'lerin de yer aldığı 68 takım arasında olay yeri inceleme, laboratuvar, sorgulama, raporlama ve kriptoloji alanlarında yarıştı. Takımın hocası 60. Yıl Anadolu Lisesi Biyoloji Öğretmeni Mine Hatipoğlu, “Öğrencilerimizle, STEM eğitiminin bir parçası olan ve çalışmalarında adli tıp ve suç bilimleri alanındaki bilgiler kullanılan CSI Education kulüp çalışması yaptık. Özel okullar bu tür organizasyon ve turnuvaları daha çok önemsiyor ve tüm olanaklarını bu çalışmalara katılıyorlar. İzmir'de yaşanan büyük depremden sonra okulumuz hasarlı bulunduğu için yıkım kararı çıktı. Şu an misafir olduğumuz okulda kendimize ait laboratuvarımızın olmaması bizi zorlasa da yıldırmadı. Biz özel okulların çoğunlukta yer aldığı bir organizasyonda tek devlet okulu olarak yarıştık ve çok haklı bir birincilik elde ettik" dedi.
Bu yıl turnuvanın ulusal çapta yapıldığını söyleyen Hatipoğlu, "Seneye yarışma uluslararası çapta yapılacak. Türkiye birincisi Dubai'ye gidip orada uluslararası platformda yarışacak. Çocuklarımız duyunca çok heyecanlandılar. Bizim de bundan sonraki hedefimiz Türkiye'yi uluslararası çapta böyle bir organizasyonda birinci yapmak" dedi.
'ÇOCUKLARIMIZ ÇOK HEYECANLI, ÖZVERİLİ ÇALIŞTILAR'
Takım hocalarından 60. Yıl Anadolu Lisesi Biyoloji Öğretimi Derya Peker Bektaş da “"Öğrencilerimizle 2023-2024 eğitim yılında 20 haftalık bir eğitim programını tamamladık. Bu çalışmada adli tıp kapsamında olay yerinde delillerin tespiti ve toplanması, görgü tanıklarının sorgulanması, biyolojik ve fiziksel kanıtların değerlendirilmesi gibi alanlarda bir çalışma süreci geçirdik. Çocuklarımız çok heyecanlı, özverili çalıştılar. Bu sayede yarışma sonunda birincilik kazandık. Çok gururluyuz" diye konuştu.
'ÖĞRENCİLERİMİZİN BAŞIMIZA İCAT ÇIKARMALARINI BEKLİYORUZ'
60. Yıl Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Güvercin, "Okul olarak öğrenci ve öğretmenlerimizi kutuluyorum. Gerçekten büyük bir başarı elde ettiler. Biz de okul yönetimi olarak hem öğrencilerimizin hem de öğretmenlerimizin yanındayız. 60. Yıl Anadolu Lisesi'nin bir farkı var; bizim toplumumuzda yanlış olduğunu düşündüğüm 'başımıza icat çıkarmayın deyimi var' ancak biz bunun tam tersini söylüyoruz. Biz öğrencilerimize başımıza icat çıkarmalarını bekliyoruz ve onların icatlarını gerçekleştirmesi için de maddi ve manevi olarak yanlarındayız" ifadesine yer verdi.
'DUBAİ'YE GİTMEYİ İSTİYORUZ'
Takımın üyelerinden 9'uncu sınıf öğrencisi Efe Han Özbudak, "Yarışmada görevim delilleri toplamaktı. Yarışma zordu ama beklemediğimiz bir şeyle karşılaşmadık. Lise olarak öğretmenlerimiz ve müdürümüz bize çok yardımcı oldu. Bu bizim için büyük bir başarı olsa daha kutlamıyoruz. Çünkü daha büyük hedeflerimiz var. CSI seneye uluslararası bir yarışma yapacak. Orada derece alıp seneye Dubai'ye gitmeyi istiyoruz" dedi.
Çok güzel bir takım çalışması olduğunu dile getiren ve takım lideri 9'uncu sınıf öğrencisi Ceylin Yaman, "Turnuvada 5 katta ve her katta ayrı takımlarla aynı anda yarıştık. Bir bölümdeki işlerimiz bittiği zaman bir üst kata çıkıyorduk. Burada tabii ki de ekip çalışmasına çok önem verdik ve bu da bizi kazanmamızı sağladı. İlk katımız olay yeri incelemeydi. İkinci katımız laboratuvardı. 3'üncü katımızda sorgulama, 4'üncü katımızda raporlar ve son olarak kriptoloji bölümlerimiz vardı" diye konuştu.
60. yıl Anadolu Lisesi 9'uncu sınıf öğrencisi Alara Yalazan ise, “Delil toplamada görevliydim. Laboratuvarda da fotoğrafını çektiğimiz delilleri orada bize verilenlerle kıyaslayarak suçluyu bulmaya çalışıyorduk. Çok iyi bir anı olarak hatırlayacağımı düşünüyorum" sözlerine yer verdi. Aynı okul öğrencilerinden olan Mehmet Çağın Koruyucu da "Ekibimizin fotoğrafçısıyım. 60. Yıl Anadolu Lisesi olarak ilk kez katıldığımız turnuvaydı ve ilk 1'inci olan devlet okulu olduk. Olay yerinden herhangi bir şey çıkarmamıza izin verilmiyordu. Laboratuvar gibi aşamalarda fotoğraflardan yararlanıyorduk" dedi.
Kayra Kebeli ise yarışmada kan lekesi, seç teli gibi biyolojik kanıtları topladığını belirtirken, Zeynep Karaboğa da ekibin kroki çizeri ve rapor yazarı olduğunu ve raporlama bölümünde, sorgulama bölümünde tuttuğu notların çok önemli olduğunu belirtti. Nehir Narlı da "Takımımızda ben tanık ve faillerinden sorumluydum. Raporlama alanında birçok kanıt ile suçlunun kim olduğu hakkında fikir sahibi olmaya çalışmıştık" diye konuştu. (DHA)