Ege Postası
Geri

Dijital Arşiv Kent açıldı

Kod-A İzmir Dijital Arşiv Kenti’nin açılışı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından yapıldı.
Dijital Arşiv Kent açıldı
Haberler / İzmir
10 Ekim 2012 Çarşamba 19:22
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR -Kurum ve kuruluşların arşivlerini dijital ortama aktarıp saklayacak Kod-A İzmir Dijital Arşiv Kenti’nin açılışı yapıldı. Menderes’te açılışı yapılan dijital arşiv kentte ilk etapta TTNET, Türk Telekom ve Vodafone’na ait yaklaşık 1.5 milyar sayfalık dokümanı dijital olarak saklanacak. Dijital arşivleme hizmeti verecek olan merkezin açılışına, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer, Türk Telekom Genel Müdürü Tahsin Yılmaz ve Vodafone İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray katıldı.

 Törende konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tesisin sadece İzmir için değil, Türkiye için çok önemli bir hizmeti İzmir’e getirdiğini söyledi. Bakan Yıldırım, “35 projemiz arasında yer alan Dijital Arşiv Kent projesinin ilk ayağını da Kod-A firmamız ile birlikte bugün burada oluşturuyoruz. Kod-A genç bir bilişim şirketi olmasına rağmen dünyadaki pek çok ülkede faaliyet gösteriyor. Dijital arşiv konusunda da dünyanın önde gelen, Türkiye’nin ise ilk firması. İzmir’e de yatırım yaptı ve 10 dönümlük arazisine bu merkezi kurdu. Merkezin kapasitesi 2 bin 500 kişi. Şimdiden istihdam edilen gencimizin sayısı 700’ü aşmış durumda” dedi.

İzmir’in devletin ve özel şirketlerin dijital arşiv merkezi haline geldiğini, kamu ve özel kuruluşların geçmişe yönelik hafızasının geleceği İzmir’den taşınacağını ifade eden Bakan Yıldırım, “Kamu kurumlarının, özel firmaların evraklarının hepsi taranarak dijital ortama aktarılıyor. Bankalardan sigorta şirketlerine, cep telefonu operatörlerinden bakanlıklara, Türkiye’nin evrak hafızasını, kurumsal hafızasını burada kayda geçirecekler, depolayacaklar. Dijital Arşiv Kent projesine ayrı önem atfetmemizin, bu merkezin İzmir’de kurulmasının bir anlamı daha var. Bu merkez ile İzmir bilişim merkezi olmanın yanında stratejik bir merkez de oluyor. Türkiye’nin hafızasının elektronik ortamda depolandığı beyni oluyor. Bu kadar bilgi bırakın dosyaları, klasörleri, binalara sığmıyor. Şimdi milyonlarca sayfayı el kadar bir cihazda taşır hale getirecek bu sistem kurulmuş oldu. Bu sistemde güvenlikse güvenlik var. Tasnif etme zorluğu yok. Tuşa basıyorsunuz istediğiniz evrak, ister ekleriyle, ister içindeki cümleyle ekrana geliyor. Sizden ve yetki verdiğiniz kişilerden başka kimse bu belgelere ulaşamıyor. İstediğiniz zaman diliminde evraka ulaşma imkanına sahipsiniz. Yangın oldu, deprem oldu, su bastı, fırtına çıktı, eyvah bizim arşiv kül oldu, sel oldu kaygısı artık tarihe karışıyor. Bu merkez hem istihdam oluşturuyor, hem işi kolaylaştırıyor, hem verimi artırıyor” diye konuştu. Bakan Yıldırım, dijital arşiv ile istenilen bilgiye anında ulaşılacağını sözlerine ekleyerek “Davanız mı var anında tuşa basıp çıktısını alıp mahkemeye veriyorsunuz” dedi. Bakan Yıldırım’ın bu sözü üzerine yarın duruşmaya çıkacak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve çevresindekiler gülümsedi.

 Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer ise Türkiye’nin bilişim sektöründe mütevazı olmaması gerektiğini dile getirerek, “Dijital arşiv olayı hafızayı geleceğe taşıyor. Bu konu Türkiye’nin 2023 vizyonu bakımından da çok önemli bir konu. Bu sayede bilgiye erimiş çok kolaylaşacak” dedi.

Türk Telekom Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, merkezde Türk Telekom ve TTNET’in 1.5 milyar sayfalık dokümanı dijital olarak saklanacağını dile getirerek, “Türk Telekom’un vizyonunu; dijital yaşam, değer odaklı yaklaşım ve dünyaya açılım doğrultusunda 3D olarak adlandırıyoruz. Şirketlerle yaptığımız işbirliği ve yoğun teknoloji kullanımı ile insanların yaşamlarını değiştirmek ve tam müşteri memnuniyetini sağlamak istiyoruz” diye konuştu.

Kod- A Genel Müdürü Ersin Taşkın ise kendilerini kağıt kullanımını ortadan kaldırmaya vakfettiklerini anlatarak, “Burada büyük kurumsal firmaların kağıt evrakına dayalı işlemlerini onlar adına yürütüyoruz. Gelen evrakları tarayıp bilgisayara aktarıp verileri girip, sahtekarlık kontrollerini yapıyoruz kuruma sadece bilgisayardan verilere ulaşmak kalıyor” diye konuştu.(DHA)

 

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası